Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat iski terroristijärjestö Isisiä vastaan Libyassa

Ulkomaat
 
Goran Tomasevic / Reuters
Libyalaissotilaat lähestyivät Isisin asemia heinäkuun lopussa Sirtessä Libyassa.
Libyalaissotilaat lähestyivät Isisin asemia heinäkuun lopussa Sirtessä Libyassa. Kuva: Goran Tomasevic / Reuters

Yhdysvallat iski terroristijärjestö Isisiä vastaan Libyassa Sirten kaupungissa ensimmäistä kertaa maanantaina, kertoi puolustusministeriö Pentagon.

Yhdysvaltojen mukaan ilmaiskut tehtiin sen jälkeen, kun YK:n tukema Libyan hallitus niitä pyysi. Presidentti Barack Obama antoi iskuille valtuutuksen.

Libyan pääministeri Fayez al-Sarrajin sanoi televisioidussa puheessa, että iskuista tuli ”raskaita tappioita vihollisen riveissä”, Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi.

Libyan hallitus käynnisti hyökkäyksen Isisiä vastaan toukokuussa. YK:n mukaan Libyan kaupungeissa Sirtissä, Tripolissa ja Dernassa on ollut noin 2 000–5 000 Isisin taistelijaa.

Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja Libyassa jo aiemminkin. Viimeisin tiedossa oleva isku oli Isisin koulutusleirille helmikuussa läntiseen Sabrathan kaupunkiin. Maanantain iskut olivat ensimmäiset Sirteen, joka oli entisen diktaattorin Muammar Gaddafin kotikaupunki.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen yhdysvaltalaisen viranomaisen mukaan iskut kohdistuvat Isisin sotakalustoon, kuten panssarivaunuihin, raskaisiin tuliaseisiin sekä komento- ja hallintopisteisiin.

Gaddafin hallinnon kaaduttua vuonna 2011 Libya on jakaantunut toistensa kanssa sotiviin leireihin, jotka yrittävät vallata lisää alueita itselleen.

Isis on kyennyt hyödyntämään valtatyhjiötä ja kaaosta, jonka takia Syyriasta virtaavat Isisin taistelijat ovat päässeet helposti maahan. Isis sai vallattua noin 250 kilometriä pitkän alueen harvakseltaan asutulta rannikolta Sirten molemmin puolin.

Ulkomaiden sotilaallinen väliintulo on Libyassa poliittisesti arkaluontoinen asia, minkä vuoksi hallitus on empinyt avun pyytämistä virallisesti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan länsimaalaisia erikoisjoukkoja on kuitenkin ollut Libyan itä- ja länsiosissa useita kuukausia. Viime kuussa Ranska sanoi, että kolme sen sotilasta kuoli Benghazin kaupungin eteläpuolella, jossa he olivat tiedustelutehtävissä.

Oikaisu 2.8 kello 16: Kuvassa näkyviä asejoukkoja kutsuttiin kuvatekstissä virheellisesti YK-joukoiksi. Asemiehet ovat libyalaistaistelijoita, jotka taistelevat YK:n tukeman hallituksen tukena Sirtessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat