Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka hyötyy Venäjän pakotteista? Kiitosta yllättävältä taholta: Lähiruoan myynti kukoistaa

Ensimmäiset positiiviset kommentit Venäjän asettamista vastapakotteista tulevat yllättäen niiltä, jotka eivät rakasta Kremlin komentoa.

Ulkomaat
 
Pakotteet antavat potkua venäläiselle lähiruualle
Pakotteet antavat potkua venäläiselle lähiruualle
Kaksi vuotta voimassa olleet Venäjän vastapakotteet eli eurooppalaisen ruuan tuontikiellot ovat auttaneet venäläisiä lähiruuan tuottajia valtaamaan markkinaosuuksia. Osa moskovalaisista kuluttajista on valmis maksamaan laadukkaasta lähiruuasta korkeampaa hintaa. Tuottajat arvelevat, ettei paluuta pakotteita edeltäneeseen alhaisen kotimaantuotannon tasoon enää ole. Toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus ja leikkaus: Denis Sinjakov
Fakta

Kaksi vuotta vastapakotteita

 Yhdysvallat, EU ja Kanada asettivat ensimmäiset Venäjän-vastaiset talouspakotteet maaliskuussa 2014 Krimin miehityksen vuoksi. Pakotteita on sittemmin laajennettu ja jatkettu.

 Venäjä kielsi vastatoimena elintarvikkeiden tuonnin Yhdysvalloista, EU:sta, Kanadasta, Norjasta ja Australiasta elokuussa 2014. Merkittävin poikkeus on alkoholi, jonka tuonti Venäjälle on jatkunut.

 Elintarviketuonti Ukrainasta Venäjälle kiellettiin kuluvan vuoden alussa. Tuonti Turkista kiellettiin jo aiemmin ulkopoliittisen kriisin vuoksi. Venäjä ja Turkki käyvät parhaillaan neuvotteluja kiellon kumoamisesta.

Moskova

Lauantaipäivä Mega-ostoskeskuksessa Moskovan Himkin kaupunginosassa on vilkas. Asiakkaita riittää myös ensimmäisessä kerroksessa, jossa on jo kahdeksan kuukauden ajan toiminut paikallisten tuottajien suoramyyntitori.

Tuottajien myyntiosuuskunta Lavka lavka aloitti vuonna 2009 idealististen nuorten miesten verkkoprojektina, jonka tarkoitus oli pelastaa maaseutu ja tarjota Moskovan edistykselliselle eliitille luomua ja lähiruokaa nettikaupan kautta.

Venäjän elokuussa 2014 asettamat vastapakotteet eli ruoan tuontikiellot tulivat osuuskunnalle taivaan lahjana. Lavka lavka tarjoaa kotimaisia vaihtoehtoja juuri sille asiakaskunnalle, joka aiemmin valikoi kalliita tuontijuustoja Moskovan ja Pietarin marketeissa.

”Emme me oikeastaan kilpaile kauppojen kanssa, meillä on toisenlaiset laatutuotteet”, sanoo kanalanpitäjä Roman Golomovzi myyntipisteensä luona Mega-keskuksen tuottajatorilla. ”Täältä löytyy kuluttajasegmentti, joka on kiinnostunut tuotteistamme ja on valmis maksamaan luonnonmukaisesta tuotteesta korkeamman hinnan.”

”Älkää ymmärtäkö väärin, minä puolustan demokratiaa ja vapautta, mutta pakotteet ovat hyödyksi”, sanoo suklaakauppias Sergei Meltšakov.

”Pakotteet ovat todellakin auttaneet venäläisiä tuottajia avaamaan itselleen kotimaan markkinat”, sanoo juustokauppias Anton Abramovski, eikä keksi pakotteista mitään pahaa sanottavaa.

Denis Sinyakov
Tuoretta maitoa suoraan maatilalta.
Tuoretta maitoa suoraan maatilalta.

Pakotteiden lisäksi myös Venäjää tämän tästä hätkähdyttävät ruokaskandaalit ovat auttaneet suoramyyjiä, joiden laatuun luotetaan enemmän kuin kauppojen halvalla hinnalla kilpailevaan ruokaan.

Kotimaisen tuotannon lisääminen on poikinut herkullisia uutisia. Viimeksi kesäkuussa pietarilainen uutissivusto Fontanka.ru testasi rahkaa, jota myytiin kauppa-autosta metroasemalla. Se syttyi lämmitettäessä palamaan. Laboratoriossa selvisi, ettei ”rahkassa” ollut maitoa lainkaan, vaan se oli kemikaaleilla höystettyä palmuöljyä.

”Skandaalit nyt ovat valtakunnan politiikkaa eivätkä kosketa meitä millään tavalla”, Abramovski kuittaa.

Venäjän presidentin ja pääministerin kaksi vuotta toistama ilmaus ”tuonnin korvaaminen” on tähän saakka herättänyt maataloustuottajissa lähinnä kahdenlaisia kommentteja: katkeria ja ironisia. Pääomat ovat vähissä, ja ostovoima on laskenut.

Mega-ostoskeskuksesta siis löytyy ensimmäinen ryhmä, joka alkaa nähdä valtionjohdon sanoissa jotain totuuden siementäkin.

Lavka lavka -osuuskunnan jäsenet ovat tosin hieman outo porukka presidentti Vladimir Putinin pakotepolitiikan puolustajiksi. He ovat pikemminkin sitä väkeä, joka seisoi neljä vuotta sitten Bolotnaja-aukiolla vaatimassa demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Osuuskunta sentään pitää aatetta yllä järjestämällä elokuussa festivaalin Teriberkassa Jäämeren rannalla. Pikkukylästä tuli Venäjän maaseudun rappion symboli toissa talvena, kun se toimi ohjaaja Andrei Zvjagintsevin Leviathan-elokuvan kulissina.

Denis Sinyakov
Lavka lavka tarjoaa kotimaisia vaihtoehtoja sille asiakaskunnalle, joka aiemmin valikoi kalliita tuontijuustoja Moskovan ja Pietarin marketeissa.
Lavka lavka tarjoaa kotimaisia vaihtoehtoja sille asiakaskunnalle, joka aiemmin valikoi kalliita tuontijuustoja Moskovan ja Pietarin marketeissa.

Mutta jotain kertoo se, että osuuskunta myy nyt tuotteitaan suuressa ostoskeskuksessa ja on avaamassa suurtoria Tulaan Moskovan eteläpuolelle. Lähiruoan hinnan ero kaupan tuotteisiin on sekin supistunut, sillä tuottajien hinnat eivät ole nousseet aivan samaa tahtia yleisen inflaation kanssa.

Venäjän virallinen inflaatioluku on taittunut tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 7,5 prosenttiin. Viime vuonna se oli melkein 13 prosenttia. Vähittäismyynti laskee kuin lehmän häntä ja miljoonat ihmiset ovat jääneet parin vuoden aikana virallisen köyhyysrajan alapuolelle.

Tavallisen kansalaisen usein esittämä näkemys on, että tilastovirasto Rosstat valehtelee: todellinen inflaatio on suurempi. Tähän mielikuvaan vaikuttaa varmasti juuri ruoan hinta.

Tsenomer-hintasivuston tilastojen mukaan esimerkiksi juuston ruplahinta on noussut vuoden aikana 75 prosenttia, vihannekset ja alkoholi ovat kallistuneet 50 prosenttia. Valuuttakurssi on miltei sama kuin vuosi sitten.

Toisaalta lihan hinta on laskenut, mikä johtunee sianlihan maailmanmarkkinahinnan laskusta ja Brasilian devalvaatiosta. Suurin osa Venäjän tuontipossusta on tullut Brasiliasta sen jälkeen kun Ukrainan tuonti lopetettiin poliittisista syistä.

Tuottajatorin myyjät tuntuvat uskovan, että pakotepolitiikalla on jo saatu aikaan pysyviäkin muutoksia.

”Parin vuoden aikana on tapahtunut tällainen romahduksen vallankumous”, määrittelee oluenpanija Ivan Šaspajev. Pienpanimon pastoroimattomat ja suodattamattomat oluet maksavat noin neljä kertaa marketin edullisen lagerin verran mutta ovat silti tuontioluita halvempia.

”Ihmiset ovat huomanneet, että laadukkaita ja hintakilpailukykyisiä oluita voi saada kotimaastakin”, Šaspajev sanoo.

”Luulen, että muutokset ovat jo peruuttamattomia. Vaikka pakotteet peruttaisiin, mitä ei uskoakseni heti tapahdu, ei entiseen alhaiseen kotimaisen tuotannon tasoon ole paluuta.”

Suomi etsii ruualle uusia vientimaita Venäjän tilalle

Kun Venäjä määräsi vastapakotteet vuoden 2014 elokuussa ja lopetti maito-, liha- ja kalatuotteiden tuonnin Suomesta, Suomen elintarviketeollisuus ryhtyi hakemaan uusia vientimarkkinoita ja niille sopivia tuotteita.

Toistaiseksi edistys näissä pyrkimyksissä on ollut melko pientä.

”Nämä eivät ole kovin nopeasti toteutuvia asioita, vaan vaativat vuosien pohjustuksen”, sanoo Elintarviketeollisuuden liiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Juutinen johtaa teollisuuden yhteistä vientiohjelmaa, Food From Finland, joka aloitettiin heti syyskuun alussa kaksi vuotta sitten. Ohjelman palveluksia käyttää yli sata alan yritystä ja se on Juutisen mukaan ollut monelle hyödyksi. Venäjä-pakotteiden tuomia ongelmia maito- ja lihasektorille se ei kuitenkaan ole pystynyt ratkaisemaan.

Venäjän osuus Suomen elintarvikeviennistä oli vielä vuonna 2013 lähes 30 prosenttia, eli noin 430 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna se oli enää 8,5 prosenttia, eli 113 miljoonaa euroa. Osuudet ovat olleet suunnilleen samat tämän vuoden alkupuoliskolla.

Pakotteiden ajankohta oli Juutisen mukaan mahdollisimman huono. Samaan aikaan osui monta muutakin tekijää, jotka heikensivät elintarvikkeiden markkinoita.

Maailmanmarkkinoiden ja Euroopan markkinoiden hintataso maitotuotteissa ja monissa muissa elintarvikkeissa romahti. Hintataso on tänä vuonna ollut monin paikoin 20–40 prosenttia matalampi kuin vuonna 2014.

Juutinen sanoo laskeneensa Suomesta viedyn maitojauheen määriä vuoden 2014 tammi–huhtikuussa ja verranneensa niitä tämän vuoden määriin. Tämän vuoden alussa maitojauhetta on viety kaksinkertainen määrä, mutta viennin arvo on ollut vain puolet vuoden 2014 arvosta.

Maitotuotteiden kiellosta kärsi etupäässä Valio, joka ryhtyi tekemään ylijääneestä raaka-aineesta etupäässä maitojauhetta ja voita.

Maitosektorin ahdinkoa lisäsi viime vuonna EU:n maitokiintiöiden poisto, joka kasvatti monissa EU-maissa maidon tuotantoa ja alensi hintoja. Nyt EU on käynnistänyt ohjelman, jossa maitotilallisille maksetaan tuotannon vähentämisestä.

Samoihin aikoihin alkanut vähittäiskaupan hintakampanja heikensi Juutisen mukaan myös suomalaisen tuottajan asemaa, kun kotimarkkinoiltakin saatu hinta halpeni.

Juutinen uskoo, että suomalainen elintarviketeollisuus voittaa pidemmällä aikavälillä, kun joudutaan hakemaan uusia markkinoita ja tuotteita.

Hän kehottaa kuitenkin pitämään mielessä Venäjän markkinat, koska pakotteet eivät ole ikuisia.

”Jo ensi vuonna tilanne voi olla toinen, ja vaikka ostovoima voi olla niin ja näin Venäjällä, mielenkiinto ulkomaisiin elintarvikkeisiin on olemassa.”

Denis Sinyakov
Anton Abramovski ja Vladimir Šapalov myyvät Mega-ostoskeskuksen suoramyyntitorilla venäläistä juustoa.
Anton Abramovski ja Vladimir Šapalov myyvät Mega-ostoskeskuksen suoramyyntitorilla venäläistä juustoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat