Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääri-islamin pelätään itävän Saksan kouluissa – ”Kukaan ei tiedä, mitä peruskoulun islamintunneilla tapahtuu”

Arvostelijat väittävät Saksan koulujen islaminopetusta konservatiiviseksi ja kulttuurieroja syventäväksi.

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Berliiniläisessä Carl von Ossietzkyn lukiossa järjestettiin lokakuussa 2014 työpaja, joka käsitteli median muslimeista luomaa kuvaa. Koulun oppilaista valtaosa on turkkilaistaustaisia muslimeja.
Berliiniläisessä Carl von Ossietzkyn lukiossa järjestettiin lokakuussa 2014 työpaja, joka käsitteli median muslimeista luomaa kuvaa. Koulun oppilaista valtaosa on turkkilaistaustaisia muslimeja. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Fakta

Islaminopetuksen käytäntöjä Euroopassa

 Vanhimpia perinteitä islamin tunnustuksellisella opetuksella Euroopassa on Itävallassa, jossa opetusta on järjestetty julkisissa kouluissa 1980-luvulta saakka.

 Ranskassa islaminuskoa ei opeteta julkisissa kouluissa. Yksityiskouluissa tunnustuksellista opetusta sen sijaan järjestetään. Nämä voivat saada valtiolta tukea toimintaansa, tosin rahoituksen saaminen on pitkään ollut hankalaa uusille oppilaitoksille.

 Myös Britanniassa vähemmistöt ja uskonnolliset ryhmittymät voivat saada valtion tukea omien koulujensa perustamiseen. Islamilaisia, valtiorahoitteisia kouluja on muun muassa Lontoossa ja Birminghamissa.

Lähde: Tutkijaverkosto euro-islam.info

Kytevätkö ääri-islamin idut saksalaisissa luokkahuoneissa ilman, että kukaan kehtaa puuttua asiaan? Tätä on mietitty Saksassa siitä lähtien, kun islaminopetus on vakiinnuttanut jalansijaansa kouluissa ympäri maata.

Saksa alkoi järjestää julkisissa kouluissaan tunnustuksellista islaminopetusta laajassa mittakaavassa muutama vuosi sitten. Tunnustuksellisuus tarkoittaa sitä, ettei oppitunneilla ainoastaan opeteta uskontoon liittyvää tietoa vaan myös harjoitetaan uskoa.

Uudistuksen julkilausuttu tavoite on ollut estää islaminopetuksen jääminen kotien ja moskeijoiden suljettujen ovien taakse.

Kirkoilla on Saksassa merkittävä vaikutusvalta uskonnonopetuksen sisältöihin ja opettajien valintaan. Osavaltioilla on ollut hankaluuksia löytää islamin parista kristillisiä kirkkoja vastaavaa tahoa, jolle annettaisiin mahdollisuus osallistua opetussisältöjen määrittelemiseen.

Die Welt -lehden mukaan useissa osavaltioissa on otettu vanhoillisina tunnettuja muslimijärjestöjä mukaan islaminopetuksen suunnitteluun ja opettajien valintaan. Esimerkiksi Saksan turkkilaisten kattojärjestö Ditib on saanut merkittävän roolin opetussuunnitelman laatimisessa Hessenin osavaltiossa.

Ditib on tuonut Saksaan Turkista yli 900 imaamia, jotka ovat myös Turkin valtion virkamiehiä. Järjestön osallisuus uskonnonopetuksessa on herättänyt pelkoja niin radikaalien islamintulkintojen kuin turkkilaisnationalismin leviämisestä Saksassa.

Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir on huolissaan järjestön vaikutusvallasta kouluissa.

”Kun avaamme koulumme Ditibin islamilaiselle uskonnonopetukselle, päästämme [Turkin presidentin Recep Tayyip ] Erdoğanin ideologian levittäytymään kouluissa maassamme”, Özdemir sanoi reilu viikko sitten Bild am Sonntag -lehdelle.

Nordrhein-Westfalenin, Ala-Saksin ja Hessenin osavaltiot aloittelivat laajamittaista islaminopetusta kouluissa vuosina 2012 ja 2013. Sittemmin opetus on yleistynyt useissa muissakin osavaltioissa.

Islamilaisen teologian asiantuntija Abdel-Hakim Ourghi teki viime vuonna selvityksen Hessenissä islamintunneilla käytettävästä opetussuunnitelmasta. Ourghi on islamilaisen teologian ja uskonnon pedagogiikan oppialojen johtaja Freiburgin pedagogisessa korkeakoulussa. Hänet tunnetaan Ditib-järjestön kriitikkona.

”Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä saksalaisissa peruskouluissa islamintunnilla oikeastaan tapahtuu”, Ourghi sanoi tuolloin Die Welt -lehdelle.

Wolfgang Rattay / Reuters
Katolisen kirkon käytännöt koskevat suurta määrää saksalaisia.
Katolisen kirkon käytännöt koskevat suurta määrää saksalaisia.

Ourghin selvityksen mukaan Hessenissä käytettävässä opetussuunnitelmassa välitettiin vanhoillista islamia, joka muun muassa oikeuttaa miesten ja naisten eriarvoisen kohtelun. Uskonnollisia tekstejä luettiin kirjaimellisesti ja tulkitsematta.

Die Weltin mukaan Hessenin kulttuuriministeriö puolusti opetussuunnitelmaa ja uskonnollisen yhteisön oikeutta valita opetettavat tulkinnat.

Saksalaisissa yliopistoissa islamilaisen teologian laajamittainen opettaminen aloitettiin jo muutama vuosi ennen kouluja koskevaa uudistusta. Asiasta on kertonut muun muassa Die Zeit -lehti.

Tätäkin uudistusta perusteltiin muslimien integraation lisäämisellä. Tarkoituksena oli varmistaa, että Saksasta löytyisi kriittiseen ajatteluun kasvaneita islaminuskon opettajia. Päätös osoittautui tarpeelliseksi, sillä pätevistä opettajista on jatkuva pula.

Viime vuosina tiedekuntien ja opiskelijoiden määrä on kasvanut valtavasti. Die Zeitin mukaan islamilaista teologiaa opiskelee Saksan yliopistoissa nyt jo noin 1800 opiskelijaa.

Imaami: Koulu voi rokottaa radikalisoitumista vastaan

Myös Suomen kouluissa uskonnontunneilla opetetaan islamia, mutta tunnustuksettomasti.

Täällä siis uskonnonopetukseen ei saa liittyä uskonnon varsinaista harjoittamista. Opettajan ei itse tarvitse kuulua samaan uskontokuntaan kuin oppilaansa.

Koulutuksen järjestäjällä eli yleensä kunnalla on velvollisuus järjestää islaminopetusta silloin, kun alueella on vähintään kolme muslimioppilasta ja heidän huoltajansa vaativat opetusta. Opetushallitus hyväksyy uskonnonopetuksen perusteet myös islamin uskon osalta.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar uskoo, että kouluissa annettava tieto on yksi tapa ohjata nuoria maltillisen uskonnon pariin.

”Koulu voi rokottaa radikalisoitumista vastaan, mutta se ei ole ainoa paikka hoitaa siihen liittyviä kysymyksiä”, hän painottaa.

Hajjarin mielestä islaminopetus on Suomessa pääpiirteittäin kunnossa.

Hän pitää oppiaineen opetussuunnitelmaa hyvänä ja sanoo oppimateriaalienkin kehittyvän jatkuvasti parempaan suuntaan, vaikkakin hitaasti.

Aivan kaikkeen suomalaisessa järjestelmässä Hajjar ei silti ole tyytyväinen. Hänen mielestään on ongelmallista, että islamia saattaa opettaa muuhun uskontokuntaan kuuluva opettaja.

Hajjar haluaisi, että islaminopettaja kykenisi antamaan oppilaille omaan uskoon ja kokemuksiin perustuvaa ohjausta uskon säännöistä ja suosituksista.

Hajjarin mukaan islam lähtee siitä, että kaikki uskon opiskelu on myös uskonnon harjoittamista.

Tätä taustaa vasten opetuksen tunnustuksettomuus on hänen mielestään ajatuksena merkityksetön.

Imaami ei kuitenkaan lähtisi tekemään perustavia uudistuksia suomalaiseen järjestelmään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat