Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös kristillisten kirkkojen valtaa saksalaiskouluissa pitäisi suitsia

Ulkomaat
 
Minna Tiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Monet saksalaiset kavahtavat vanhoillisten muslimijärjestöjen sananvaltaa islaminopetuksessa. Kouluissa piilee kuitenkin myös tätä vanhempi ongelma, jonka selvittely etenee ihmeen hitaasti.

Koska uskonnonopetus on Saksassa tunnustuksellista, kirkoilla on merkittävää vaikutusvaltaa opetuksen sisältöihin ja niillä on oikeus tietyin ehdoin hyväksyä tai hylätä opettajat. Ne voivat myös perua epäsopivaksi katsomaltaan ihmiseltä luvan toimia uskonnonopettajana.

Kirkoilla on erivapaus poiketa muita työnantajia sitovasta lainsäädännöstä. Tästä seuraa tilanteita, joita ei eurooppalaisessa sivistysvaltiossa oikeastaan ajattelisi mahdollisiksi.

Erityisesti katolinen kirkko kunnostautuu alaistensa rankaisemisessa sellaisten asioiden vuoksi, joilla ei ole mitään tekemistä työn ja pätevyyden kanssa. Se on muun muassa perunut uskonnonopettajilta opetuslupia näiden avoimen homoseksuaalisuuden perusteella. Myös avioeroa seuraava uudelleen avioituminen on peruste luvan epäämiseen, koska kirkon silmissä kyse on aviorikoksesta.

Kirkon oikeus poistaa uskonnonopettajan tehtävistä elämänvalinnoiltaan epätoivottuja ihmisiä on erityisen silmiinpistävä siksi, että saksalainen opettaja kuuluu muuten ehkä nykymaailman suojatuimpiin työntekijöihin. Muiden valtion virkamiesten tavoin virassa oleva opettaja ei edes joudu maksamaan työttömyysvakuutusmaksua, koska hänen työpaikkansa on taattu eläkeikään asti.

Julkisessa koulussa toimiva uskonnonopettaja on sikäli hyvässä tilanteessa, että hän voi tarvittaessa jatkaa muissa tehtävissä saman työnantajan alaisuudessa. Monia muita kirkon alaisia työntekijöitä sen sijaan saattaa jopa uhata irtisanominen, jos kirkko katsoo heidän rikkovan periaatteitaan yksityiselämässään.

Viime vuonna katolinen kirkko päätti höllentää useiden alaisuuteensa kuuluvien työntekijöiden moraalivaatimuksia. Esimerkiksi kirkon palveluksessa olevaa talonmiestä ei enää uhkaa automaattinen erottaminen sen jälkeen, kun hän avioituu toistamiseen. Uskonnonopettajilta kuitenkin vaaditaan myös jatkossa erityistä kunnollisuutta.

Katolisen kirkon käytännöt koskevat suurta määrää ihmisiä Saksassa. Sillä on yli 24 miljoonaa jäsentä ja se järjestää lukuisia verovaroin tuettuja palveluja, muun muassa sairaanhoitoa ja lasten päiväkotitoimintaa.

Ääriajatusten leviäminen on uhka, joihin länsimaiden on syytä suhtautua vakavasti. Muiden ojentaminen olisi kuitenkin uskottavampaa, jos oma piha olisi perattu syrjintää sallivista erivapauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat