Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio otti askeleen lähemmäs Venezuelan presidentin syrjäyttämistä

Nicolás Maduron vastustajat vaativat kansanäänestystä presidentin erottamiseksi.

Ulkomaat
 
CARLOS GARCIA RAWLINS
Venezuelan oppositio on onnistunut keräämään yli 400000 allekirjoitusta adressiin, joka vaatii kansanäänestystä presidentti Nicolás Maduron kauden keskeyttämisestä.
Venezuelan oppositio on onnistunut keräämään yli 400000 allekirjoitusta adressiin, joka vaatii kansanäänestystä presidentti Nicolás Maduron kauden keskeyttämisestä. Kuva: CARLOS GARCIA RAWLINS

Venezuelan kansallinen vaalineuvosto on hyväksynyt ensimmäisen askeleen opposition kampanjassa syrjäyttää presidentti Nicolás Maduro. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Oppositio on onnistunut keräämään yli 400 000 allekirjoitusta adressiin, joka vaatii kansanäänestystä presidentin kauden keskeyttämisestä. Vaalineuvoston mukaan määrä on kaksi kertaa suurempi kuin kansanäänestysprosessin eteenpäin viemiseen tarvittaisiin. Prosessi on monipolvinen, eikä neuvosto ole määrittänyt päivää, jolloin sen seuraava vaihe toteutetaan.

Seuraavaksi oppositio joutuu keräämään neljä miljoonaa allekirjoitusta kolmessa päivässä. Jotta varsinainen kansanäänestys voi saavuttaa opposition tavoitteen, presidentin syrjäyttämistä täytyy tukea vähintään sama määrä äänestäjiä kuin hänet aikanaan valitsi.

Hallitus on syyttänyt oppositiota lukuisten allekirjoitusten väärentämisestä. BBC:n mukaan vaalineuvoston johtaja Tibisay Lucena on todennut, että väitteet petoksista on tutkittava. Lucenan mukaan viranomaiset ovat löytäneet yli 1 000 allekirjoitusta, joita epäillään väärennetyiksi.

Venezuelan hallitus on tehnyt selväksi, että se ei aio sallia kansanäänestyksen pitämistä tänä vuonna.

Ajoituksella on suuri merkitys. Jos presidentti joutuisi jättämään tehtävänsä vuoden 2016 puolella, maassa järjestettäisiin uudet vaalit.

Jos äänestys sen sijaan siirtyy ensi vuodelle, presidentin erotessa vallan ottaisi varapresidentti. Näin sosialistipuolue pysyisi vallassa seuraaviin presidentinvaaleihin asti. Vaalit on määrä järjestää vuonna 2018.

The Guardian -lehden mukaan Henrique Capriles, joka oli Maduron vastustaja edellisissä presidentinvaaleissa, on vaatinut mielenosoituksia kansanäänestysprosessin nopeuttamiseksi. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kehottanut Venezuelaa välttämään viivyttelyä.

Maduro valittiin presidentiksi vuonna 2013. Oppositio pitää häntä syypäänä Venezuelan talouden kurjaan tilaan. Maassa vallitsee pula peruselintarvikkeista ja se kärsii ennätyksellisestä inflaatiosta sekä syvästä taantumasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat