Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina närkästyi Britannian ydinvoimahankkeen lykkäämisestä – Brittihallitus huolissaan kiinalaisrahoituksen vaikutuksesta maan turvallisuuteen

Hankkeesta käyty keskustelu muistuttaa suomalaisen Fennovoima-yhtiön Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle suunnitteleman voimalan yhteydessä käytyä keskustelua.

Ulkomaat
 
Suzanne Plunkett / Reuters
Traktori niitti heinää vuonna 2013 Bridgwaterissa Englannissa paikalla, johon uusi reaktori rakennettaisiin.
Traktori niitti heinää vuonna 2013 Bridgwaterissa Englannissa paikalla, johon uusi reaktori rakennettaisiin. Kuva: Suzanne Plunkett / Reuters

Peking

Britanniassa on noussut pintaan samankaltainen huoli ydinvoiman lisärakentamisen ulkopoliittisista kytköksistä kuin Suomen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa. Huolta herättää autoritaarisesti johdetun valtion osuus energiahuollossa.

Britannian uusi hallitus pani jäihin ydinvoimalahankkeen, jossa Kiinan valtiollisen CGN-energiayhtiön piti olla merkittävä rahoittaja. Britannian hallitus ilmoitti lykkäyksestä viime viikolla.

Ilmoitus tuli aivan viime hetkillä. Hallituksen oli tarkoitus päättää viime perjantaina, hyväksyykö se uuden reaktorin rakentamisen Hinkley Pointin ydinvoimala-alueelle. Myöhään torstai-iltana hallitus ilmoitti, että hanketta vielä arvioidaan ja päätös lykätään syksyyn.

”Hallitus pohtii nyt projektin kaikkia osa-alueita huolellisesti ja tekee päätöksensä alkusyksyllä”, ilmoitti Britannian kauppa-, energia- ja teollisuusministeri Greg Clark sanomalehti The Guardianin mukaan.

Pääministeri Theresa Mayn johtaman uuden hallituksen on kerrottu olevan huolissaan voimalahankkeen taloudesta ja poliittisista kytköksistä. May on kulissien takana arvellut kiinalaisten investointien vaikuttavan kansalliseen turvallisuuteen, kertoi Britannian entinen kauppaministeri Vince Cable sanomalehti The Telegraphille viikonvaihteessa.

Hinkley Pointin uuden reaktorin rahoittajiksi on tarkoitus tulla Ranskan valtion pääosin omistama energiayhtiö EDF 67,5 prosentin osuudella ja Kiinan valtiollinen CGN-yhtiö 35,5 prosentin osuudella.

Myös ranskalaisyhtiössä on hankkeen epäilijöitä. Yhtiön hallitus hyväksyi hankkeeseen osallistumisen viime viikolla äänestyksellä äänin 10–7.

Kiina vaikuttaa närkästyneen hankkeen lykkääntymisestä. Se viestitti pettymystään virallisen uutistoimiston Xinhuan välityksellä maanantaina.

”Kiina voi odottaa järkevän brittihallituksen tekevän vastuullisia päätöksiä, mutta [Kiina] ei voi suvaita ei-toivottuja syytöksiä sen vilpittömiä ja hyväntahtoisia, molempia osapuolia hyödyttäviä yhteistyötoiveita kohtaan”, Xinhua totesi kommenttikirjoituksessa maanantaina.

Kiinan hallitus on virallisissa lausunnoissaan reagoinut lievemmin sanankääntein. Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying kehotti maanantaina Britanniaa päättämään hankkeen hyväksymisestä niin pian kuin mahdollista.

Hinkley Pointin C-reaktori on Britannian ensimmäinen uusi ydinvoimalahanke vuosikymmeniin. Hankkeesta käyty keskustelu muistuttaa suomalaisen Fennovoima-yhtiön Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle suunnitteleman voimalan yhteydessä käytyä keskustelua.

Pyhäjoen voimalaan on tarkoitus tulla reaktori Venäjän valtion omistamalta Rosatom-yhtiöltä. Hankkeessa on herättänyt epäilyjä muun muassa se, että Rosatom-kytkös saattaa aiheuttaa voimalalle riippuvuutta Venäjän valtion päätöksistä.

Energiahuoltoa pidetään yleisesti yhteiskunnan toiminnan kannalta erittäin tärkeänä, joten sillä voi olla vakutusta kansalliseen turvallisuuteen.

Britanniaan kaavaillun uuden reaktorin on tarkoitus olla kolmannen sukupolven EPR-painevesireaktori, jollaista on runsaan vuosikymmenen ajan rakennettu myös Suomen Olkiluotoon.

Yhtään tämäntyyppistä reaktoria ei ole maailmalla vielä toiminnassa. Ranskalaisen Areva-yhtiön ja EDF:n suunnittelemien EPR-reaktorien rakentamista Olkiluodossa ja Ranskan Flamanvillessä ovat viivästyttäneet huolet reaktorin turvallisuudesta.

Kaksi EPR-reaktoria on rakenteilla myös Etelä-Kiinassa sijaitsevaan Taishanin ydinvoimalaan. Niidenkin rakentamisessa on ollut viivästyksiä, mutta ensimmäinen niistä käynnistetään mahdollisesti jo ensi vuonna.

Ydinvoimalarakentamisessa pohditaan maailmalla myös sitä, kannattaako se taloudellisesti. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla maailmassa ei aloitettu yhtään uutta ydinvoimalatyömaata. Uutistoimisto Reutersin mukaan hiljentyminen johtuu osin siitä, että uusiutuvien energianlähteiden kilpailukyky on parantunut.

Suzanne Plunkett / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat