Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaa aseenkanto toteutui Texasin yliopistossa joukkoampumisen 50-vuotispäivänä – Rehtori ja useat opiskelijat vastustavat lakia

Vuoden 1966 joukkoampumisessa syntymättömän lapsensa menettänyt Claire Wilson James puhui muistotilaisuudessa ”rakkauden yhteisöstä”.

Ulkomaat
 
Jon Herskovitz / Reuters
Poliisi seisoi Texasin yliopiston päärakennuksen edustalla Austinin kaupungissa maanantaina.
Poliisi seisoi Texasin yliopiston päärakennuksen edustalla Austinin kaupungissa maanantaina. Kuva: Jon Herskovitz / Reuters

Vuonna 1966 elokuun ensimmäisenä päivänä kello 11.48 Austinin kaupungissa Texasin yliopiston päärakennuksen kellotornista kajahti laukaus.

Laukaus osui 18-vuotiasta opiskelijaa Claire Wilsonia vatsaan. Wilson oli 8. kuukaudella raskaana. Hänen syntymätön poikalapsensa kuoli.

Viimeinen laukaus kajahti runsaat puoli tuntia myöhemmin. Laukausten ampuja surmasi yhteensä 17 ihmistä.

Tasan viisikymmentä vuotta myöhemmin eilen maanantaina kellotornin kello pysähtyi ajassa 11.48 vuorokaudeksi, kun joukkoampumisen uhreille pidettiin muistotilaisuus ja paljastettiin muistomerkki.

Samoin tasan viisikymmentä vuotta joukkoampumisen jälkeen Texasin osavaltiossa tuli voimaan laki, joka sallii aseenkantoluvan haltijoiden kantaa vapaasti käsiaseita Texasin yliopiston kaltaisten julkisten yliopistojen kampuksilla.

”Ajoitus on onneton yhteensattuma. Näillä kahdella asialla ei ole lainkaan tekemistä keskenään, ja me pidämme ne täysin erillään”, Texasin yliopiston edustaja J. B. Bird sanoi sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan.

Uusi laki sallii muun muassa sen, että 21 vuotta täyttäneet aseenkantoluvan haltijat voivat tuoda käsiaseen luentosaliin.

Vuonna 1966 Texasin yliopistossa tapahtunut joukkoampuminen ei ollut ensimmäinen koulussa tapahtunut ampuminen Yhdysvaltain historiassa.

Tapahtumien kulku ja uhrien suuri määrä on kuitenkin tehnyt siitä historiallisen ennakkotapauksen, kun kouluampumisten määrä on lisääntynyt Yhdysvalloissa 30 viime vuoden aikana.

Austinissa joukkoampumisen tekijä oli henkisesti häiriintynyt entinen merijalkaväen sotilas, Austinin yliopiston opiskelija Charles Whitman.

Whitman alkoi ampua ihmisiä kellotornista vajaan sadan metrin korkeudelta sen jälkeen kun hän oli surmannut äitinsä ja puolisonsa. Lopulta tornin ylätasolle tunkeutunut poliisi surmasi Whitmanin.

”Tämän kampuksen vallannut väkivalta syntyi yhden ihmisen sydämessä”, sanoi syntymättömän lapsensa menettänyt Claire Wilson James, kun hän puhui muistotilaisuudessa.

”Muistuttakoon tämä muistomerkki täällä kampuksella ja meidän mielissämme siitä, kuinka meillä on voimaa muodostaa rakkauden yhteisö”, James sanoi.

Ampumisessa kuoli Jamesin syntymättömän poikalapsen lisäksi myös Jamesin poikaystävä, joka yritti auttaa haavoittunutta Jamesia.

James on puhunut sen puolesta, että vapaata aseenkantoa ei sallittaisi kampuksilla.

Austinin vuoden 1966 tapaus on palautunut aina muistoihin, kun Yhdysvalloissa on tapahtunut kouluampumisia, sanoi osa-aikaeläkkeellä oleva pappi Adrian Littlefield sanomalehti The New York Timesille.

”Koen aina uudestaan kaiken sen murskaavan kivun ja ahdistuksen, kun tiedän, mitä ampumisesta selvinneet ja haavoittuneiden omaiset joutuvat kokemaan”, Littlefield sanoi. Littlefield haavoittui vakavasti vuonna 1966 Austinissa.

Joidenkin mielestä maanantaina paljastetun muistomerkin olisi voinut pystyttää jo aiemmin.

Jon Herskovitz / Reuters
Texasin yliopistossa paljastettiin maanantaina muistomerkki vuoden 1966 joukkoampumisen uhrien muistoksi.
Texasin yliopistossa paljastettiin maanantaina muistomerkki vuoden 1966 joukkoampumisen uhrien muistoksi.

”Yhteiskunta ja meidän yhteisömme ei ole muistanut tämän tragedian uhreja riittävästi”, yliopiston rehtori Gregory L. Fenves sanoi The New York Timesin mukaan.

Fenvesin mukaan vuoden 1966 tapahtumat ovat osa yliopiston historiaa. ”Emme aio piiloutua siltä, ja minä uskon, että vahvistumme yhteisönä, kun kokoonnumme muistamaan tätä tragediaa”, hän sanoi.

Fenves on ilmoittanut julkisesti, että hän vastustaa käsiaseiden tuloa kampukselle.

Samalla hän kertoi olevansa niiden opiskelijoiden ja professoreiden puolella, jotka vastustavat vapaata aseenkantoa yliopistolla.

Heinäkuussa kolme Texasin yliopiston professoria jätti liittovaltion tuomioistuimeen kanteen, jossa he pyysivät tuomioistuinta kumoamaan vapaan aseenkannon sallivan lain.

Myös opiskelijat ovat kampanjoineet vapaata aseenkantoa vastaan. Yksi opiskelija on kantanut protestina repussaan näkyvästi hieromasauvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat