Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan pääministeri: Edessä ehkä kolmannetkin vaalit alle vuoden sisään

Puolueet eivät saaneet aikaan hallitusta määräaikaan mennessä joulukuun vaalien jälkeen, eivätkä ne ole toistaiseksi onnistuneet siinä kesäkuun vaalienkaan jälkeen.

Ulkomaat
 
SUSANA VERA / REUTERS
Sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez (vas.) ja virkaa toimittava konservatiivipääministeri Mariano Rajoy tapasivat Madridissa tiistaina.
Sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez (vas.) ja virkaa toimittava konservatiivipääministeri Mariano Rajoy tapasivat Madridissa tiistaina. Kuva: SUSANA VERA / REUTERS

Espanjaa uhkaa ajautuminen kolmansiin parlamenttivaaleihin alle vuoden aikana, myönsi virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy tiistaina. Edelliset olivat kesäkuussa ja sitä edeltävät joulukuussa.

Konservatiivipuolue PP:tä johtava Rajoy syytti asiasta sosialistipuolue PSOE:n johtajan Pedro Sánchezin yhteistyöhaluttomuutta.

”Jos herra Sánchez aikoo jatkossakin kieltäytyä, joudumme uusiin vaaleihin”, Rajoy sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vanhat vastavoimat PP ja PSOE ovat suurimpana ja toiseksi suurimpana puolueena ainoat, jotka voisivat jokseenkin realistisesti lyöttäytyä yhteen ja muodostaa enemmistöhallituksen kahden kesken. Sánchez on kuitenkin toistuvasti painottanut, että PSOE ei tue Rajoyn valintaa pääministeriksi edes passiivisesti eli äänestämällä parlamentin luottamusäänestyksessä tyhjää mahdollistaakseen PP:n vähemmistöhallituksen.

”Emme aio tukea sellaista, mistä haluamme eroon”, Sánchez sanoi AFP:n mukaan neuvoteltuaan Rajoyn kanssa.

”Vasemmisto ei tue oikeistoa.”

Espanjan puolueet eivät saaneet aikaan hallitusta määräaikaan mennessä joulukuun vaalien jälkeen, eivätkä ne ole toistaiseksi onnistuneet siinä kesäkuun uusinnankaan jälkeen. Tilanteen takia Espanja ei pysty esimerkiksi toteuttamaan minkäänlaisia uudistuksia, joita se tarvitsisi kohentaakseen talouttaan.

Suurimpana puolueena vuodesta 2011 pysynyt PP vahvistui hieman jälkimmäisissä vaaleissa, mutta parlamentti on siitä huolimatta sirpaloitunut liian tasavahvoihin ryhmiin, jotka eivät suostu toistensa liittolaisiksi.

Todennäköisten uusintavaalien ajankohdaksi on väläytelty marraskuun loppua. Tämä on kuitenkin epäselvää, sillä laki määrittää ajautumisen uusintavaaleihin, kun on kulunut kaksi kuukautta ensimmäisestä pääministeriehdokkaan häviämästä luottamusäänestyksestä. Rajoy vaikuttaa yrittävän välttää tarjoutumasta edes ehdolle, koska hän tietää, että kannatus ei riitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat