Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: ”Hälyttävä kasvu” poliisien tekemissä tapoissa Riossa olympialaisten edellä

Ulkomaat
 
PILAR OLIVARES / Reuters
Poliisit vartioivat Olympiapuistoa Barra de Tijucan -alueella Rio de Janeirossa.
Poliisit vartioivat Olympiapuistoa Barra de Tijucan -alueella Rio de Janeirossa. Kuva: PILAR OLIVARES / Reuters

Poliisien tekemät tapot ovat lisääntyneet hälyttävästi Rio de Janeirossa olympialaisten edellä, raportoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty tiistaina.

Järjestön mukaan poliisien tekemien tappojen määrä on yli kaksinkertaistunut huhtikuusta kesäkuuhun verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon.

Rion olympialaiset käynnistyvät lauantaina.

Rio de Janeiron julkisen turvallisuuden instituutin mukaan kaupungin poliisi tappoi kesäkuussa 49 ihmistä, toukokuussa 40 ja huhtikuussa 35.

Brasilia voitti vuonna 2009 oikeuden järjestää olympialaiset ja lupasi silloin, että kisat muuttavat Rio de Janeiron turvallisemmaksi. Kaupungin turvattomuus ja toisaalta myös poliisin tekemä ja rangaistuksetta jäävä väkivalta ovat olleet vakavia ongelmia pitkään. Vuoden 2009 jälkeen poliisi on tappanut yli 2 600 ihmistä kaupungissa.

Amnestyn mukaan poliisiväkivallan kasvu herättää ”vakavia epäilyksiä” siitä, että olympialaiset jättäisivät myönteisen jäljen kaupungin turvallisuuteen.

Ne herättävät myös kysymyksen hinnasta, jolla Rion olympialaisten ja kisaturistien turvallisuus yritetään taata.

Poliisin työ voi olla Riossa hengenvaarallista, mutta silti kaikki poliisin tekemät tapot eivät ole itsepuolustusta, vaikka ne niin usein määritellään. Harhaluoteihin kuolee ihmisiä, minkä lisäksi monet poliisin uhrit on ammuttu lähietäisyydeltä ja takaapäin. Uhrit ovat usein köyhien alueiden nuoria mustia miehiä.

Järjestön lukujen mukaan poliisien tekemät tapot lisääntyivät 40 prosenttia Rion osavaltiossa, kun Brasilia isännöi jalkapallon MM-kisoja vuonna 2014.

Rion kisojen turvajärjestelyt ovat olleet massiiviset. Noin 88 000 sotilasta ja poliisia vahtii kisojen turvallisuutta. Nizzan terrori-iskun jälkeen Brasilia ilmoitti lisäävänsä turvatoimia, koska terrorismin uhka on kasvanut.

Yli 22 000 perhettä on häädetty kodeistaan kisojen tieltä. Amnesty huomauttaa, että Brasilian jalkapallon MM-kisojen ja olympialaisten ihmisoikeusloukkaukset eivät ole vain Brasilian ongelma. Ne ovat luonteenomaisia isoille urheilutapahtumille, joita järjestetään maissa, joiden entuudestaan tiedetään loukkaavan ihmisoikeuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat