Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki ulotti puhdistukset myös jalkapallotuomareihin – Tutkija: ”Koko touhu on niin ristiriitaista”

Myös erotetut jalkapallotoimijat ovat voineet olla kytköksissä gülenismiin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Toni Alaranta.

Ulkomaat
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Jalkapallojoukkue Besiktas JK:n lippu Istanbulissa Turkissa 17. heinäkuuta 2016.
Jalkapallojoukkue Besiktas JK:n lippu Istanbulissa Turkissa 17. heinäkuuta 2016. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Uutistoimisto AFP kertoo, että 94 jalkapallotoimijaa on saanut potkut Turkissa. Erotettujen joukossa on muuassa erotuomareita.

Potkut ovat osa epäonnistunutta sotilasvallankaappausta seuranneita puhdistuksia.

”Lajiliittomme katsoi tarpeelliseksi erottaa 94 ihmistä, mukaan lukien alueellisia ja kansainvälisiä erotuomareita ja avustavia erotuomareita, alueellisia erotuomarikomitean jäseniä ja kansainvälisiä sekä kansallisia tarkkailijoita”, Turkin jalkapalloliitto ilmoitti tiedotteessaan.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johtamien puhdistusten kohteena on toistaiseksi ollut kymmeniätuhansia sotilaita, sotilasjohtoa, valtion virkamiehiä, lääkäreitä, opettajia, tutkijoita ja toimittajia. Heitä on pidätetty, erotettu tai pidätetty virastaan.

Puhdistusten tarkoituksena on poistaa viroistaan henkilöt, jotka eivät ajattele ja toimi Turkissa valtaa pitävän AKP:n aatteiden mukaan. AKP tunnetaan konservatiivisena ja islamistisena puolueena.

Turkin hallinto epäilee puhdistettuja ihmisiä tuesta islamilaisoppineelle Fethullah Gülenille, jota maa syyttää vallankaappausyrityksen järjestäjäksi. Yhdysvalloissa asuva Gülen on kiistänyt syytökset.

”Näitä puhdistusuutisiahan tulee päivittäin erinäköisistä ihmis- ja ammattiryhmistä. On ihan mahdoton sanoa, mitä nämä ihmiset ovat tehneet. Joka tapauksessa aina on sama syyte, että nämä ihmiset kuuluvat gülenistiseen terroriryhmään, ja ihmisiä putsataan isolla haravalla”, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta analysoi.

Myös erotetut jalkapallotoimijat ovat voineet olla kytköksissä gülenismiin.

”Osa on gülenistejä ja osa taas ei ole. Kelläänhän ei ole mitään Gülenin jäsenkorttia taskussaan, mutta saatetaan puhua ihmisistä, jotka ovat valmistuneet jostakin Gülenin koulusta. Riittääkö se sitten siihen, että olet gülenisti? On ihan mahdotonta sillä tavalla arvioida, ketä voidaan pitää jonkinlaisena syypäänä johonkin ja ketä taas ei”, Alaranta pyörittelee.

Alaranta pitää mahdollisena, että Turkin hallinto pyrkii jalkapallotoimijoitakin puhdistamalla pelotevaikutukseen, joka halutaan ulottaa kaikkialle. Viestinä on se, ettei kukaan ole turvassa.

”Joka paikastahan näitä yritetään putsata. Koko touhu on niin ristiriitaista.”

Alaranta muistuttaa, että Turkissa erotettiin maallistuneisiin piireihin kuuluvia ihmisiä eri instituutioista vuosina 2005–2010 ja korvattiin heitä Gülenin liikkeeseen kuuluvilla ihmisillä.

”Jos puhutaan niistä, ketkä ovat käyneet Gülenin kouluja, puhutaan useista miljoonista ihmisistä. Savotta on loputon, jos lähdetään siitä, että kaikki, jotka ovat olleet liikkeen kanssa jollain tavalla tekemisissä, pitäisi ratsata.”

Laajalle ulottuvat puhdistukset voi tulkita myös Turkin hallinnon kokemana pelkona.

”Hallinto voi olla hyvin peloissaan siitä, että heitä vastaan yritetään toimia jollain tavalla uudestaankin vielä. Sitten tulee yleinen vainoharhaisuus, että kaikki alkavat olla epäilyksenalaisia.”

Alaranta huomauttaa, ettei ihmisiä ole valittu Turkissa yhteiskunnan virkoihin sen mukaan, miten päteviä he ovat, vaan sen mukaan, että heidät on koettu sillä hetkellä lojaaleiksi AKP:n kannattajiksi.

”Nyt sitten todetaan, etteivät he olekaan lojaaleja. Sitä niittää, mitä tässä on kylvänyt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat