Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isoveli valvoo Venäjää – uusia terrorilakeja arvostellaan paluuksi Neuvostoliiton aikaan

Operaattorit joutuvat kahden vuoden kuluttua säilömään valtavat tietomäärät turvallisuuspalvelujen tarpeisiin.

Ulkomaat
 
Denis Sinjakov
Terrorisminvastaiset lait uusine valvontamääräyksineen puhuttivat kansalaisia Moskovajoen helteisessä rantapuistikossa. Suurin osa lakiuudistusta seuranneista venäläisistä suhtautuu niin kutsuttuihin Jarovaja-lakeihin hyvin kriittisesti.
Terrorisminvastaiset lait uusine valvontamääräyksineen puhuttivat kansalaisia Moskovajoen helteisessä rantapuistikossa. Suurin osa lakiuudistusta seuranneista venäläisistä suhtautuu niin kutsuttuihin Jarovaja-lakeihin hyvin kriittisesti. Kuva: Denis Sinjakov
Fakta

Laaja lakipaketti

 Jarovaja-lait ovat 21 lakimuutoksen paketti.

 Kansainvälinen terrorismi kriminalisoidaan erikseen, samoin terroritiedoista vaikeneminen. Oikeusvastuu ulotetaan 14-vuotiaisiin.

 Heinäkuussa 2018 voimaan tulevat pykälät velvoittavat teleoperaattorit säilyttämään kaiken tietoliikennettä koskevan tiedon puolen vuoden ajan ja metatiedon kolmen vuoden ajan.

 Lakimuutokset rajoittavat myös eri uskontokuntien lähetystyötä Venäjällä.

Moskova

Helteen uuvuttamassa Moskovassa on hiljaista, mutta suihkulähteiden luokse Moskovajoen rantaan Tretjakovin modernin taiteen museon taakse on kokoontunut runsaasti väkeä.

Lapset ja vähän isommatkin hakevat vesiryöpsähdysten alta vilvoitusta.

Heinä-elokuun puheenaihe ei kuitenkaan ole sää vaan niin kutsuttu Jarovaja-laki. Parinkymmenen lakimuutoksen paketti tähtää terrorismin kitkemiseen. Paketti on saanut nimensä yhdeltä aloitteentekijöistä, valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kansanedustajalta Irina Jarovajalta.

Laki on ehtinyt kerätä laajaa arvostelua niin duuman oppositiopuolueilta kuin epäviralliselta oppositiolta ja liike-elämältäkin.

Useissa kommenteissa lakipaketin on sanottu palauttavan Venäjälle Neuvostoliiton ilmianto- ja vakoilujärjestelmän, joka perustuu löysästi kirjoitetun lainsäädännön mahdollistamaan mielivaltaan.

Presidentti Vladimir Putinin ihmisoikeusneuvosto pyysi Putinia jättämään lain vahvistamatta, mutta tämä pisti kaikesta huolimatta nimensä paperiin vajaa kuukausi sitten.

Uudet pykälät velvoittavat postin sekä tele- ja verkko-operaattorit säilömään valtavat tietomassat turvallisuuspalveluiden tarpeita varten. Kansalaiset velvoitetaan puolestaan ilmiantamaan rangaistuksen uhalla niin sanottua äärimmäisyystoimintaa. Oikeusvastuu tässä asiassa ulotetaan 14-vuotiaisiin.

”Eihän koko internetissä muusta puhutakaan”, sanoo 30-vuotias ohjelmoija Jevgeni suihkulähteiden vieressä Moskovajoen rannassa. Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen.

”Minua laki ei miellytä, ja se on teknisesti erittäin vaikea panna toimeen”, Jevgeni sanoo. ”Erityisesti ne pykälät, jotka koskevat salattujen viestien avaamista viranomaisille.”

Viranomaisille on jo aiemmassa laissa taattu pääsy operaattoreiden tiedostoihin. Nyt nämä velvoitetaan myös avaamaan salatut tiedostot.

Turvallisuuspalvelu FSB tosin ennätti jo kommentoimaan, ettei tämä koskekaan esimerkiksi kaikkia salausta käyttäviä verkon yhteisöpalveluita, vaan salattuja tiedostoja voisi vaatia avattavaksi vain tapauksissa, joissa epäillään valtiopetosta. Niiden määrittely jäänee tutkintaviranomaisten tehtäväksi.

”Siitä laista ei ole mihinkään”, tuhahtaa puolestaan Pietarista Moskovaan lomareissulle tullut eläkeläinen Anatoli Karpov, 66. Hänellä ei ole mitään lain sisältöä vastaan, mutta ankarat pykälät jäävät hänen mukaansa kuolleiksi kirjaimiksi.

”Lakia ei tulla panemaan toimeen, kuten ei panna mitään muitakaan lakeja Venäjällä. Meillä säädetään lakeja mutta ei panna niitä toimeen, siinä mielessä meillä on ainutlaatuinen hallinto.”

Karpov ei ole ainoa, joka epäilee lain toimeenpanoa. Venäjän suurimman teleoperaattorin tittelistä kisaavan Megafonin pääjohtaja Sergei Soldatenkov epäili äskettäin Kommersant-lehden haastattelussa samaa.

”Meillä on paljon lakeja, jotka eivät valitettavasti toimi”, Soldatenkov sanoi. ”Ja tässä mielessä minusta tuntuu, ettei Jarovaja-lakikaan tule toimimaan.”

Suuri osa lakipaketin uusista pykälistä tuli joka tapauksessa voimaan heinäkuun 20. päivänä. Operaattoreita koskevat määräykset ovat poikkeus, niiden on määrä astua voimaan vasta kahden vuoden kuluttua eli heinäkuun alussa 2018.

”Toivomme, että näiden kahden vuoden aikana lakiin tehdään muutoksia”, Megafonin tiedotuspäällikkö Julija Dorohina kommentoi sähköpostihaastattelussa. ”Tämä aika käytetään rakentavaan keskusteluun toimialan edustajien ja lainsäätäjien välillä.”

”Rakentava keskustelu” on varmasti tarpeen. Lain mukaan operaattoreiden ja postin on säilytettävä kaikki tietoliikenne puolen vuoden ajan – siis puhelut, nettiliikenne ja kirjeet. Viestien osoitetiedot eli metadata on säilytettävä kolmen vuoden ajan.

Venäläiset puhuvat puolessa vuodessa puhelimessa noin 700 miljardia minuuttia ja lähettävät 50 miljardia tekstiviestiä. Liittovaltion alueen puolen vuoden verkkoliikenteen volyymiksi arvioidaan kuusi eksabittiä. Bittimäärän ilmaisuun tarvitaan kuutonen ja 18 nollaa.

Megafonin laskelmien mukaan tämä merkitsisi yksin sille 200 miljardin ruplan eli 2,7 miljardin euron investointeja. Summa on nelinkertainen yhtiön tuoreimpaan vuositulokseen nähden. Esimerkiksi puheluhintojen on arvioitu nousevan 2–3-kertaisiksi Jarovaja-lain vuoksi.

”Lisäksi tämä merkitsee tilaajille riskiä”, Julija Dorohina huomauttaa.

”Tietoturvariskiä ja tietovuotojen mahdollisuutta.”

Lakimuutosten vastustajat ovat saaneet Moskovan kaupungilta mielenosoitusluvan ensi viikon tiistaiksi. Aiemmin mielenosoituksia on järjestetty muissa Venäjän kaupungeissa, mutta väkeä niissä on ollut parhaimmillaan vain joitakin satoja. Kaikkia uusi lainsäädäntö ei siis suuremmin sureta.

Levada-tutkimuskeskuksen mukaan peräti 62 prosenttia väestöstä ei ole edes kuullut koko laista, sillä televisiossa siitä ei ole kovin laajasti elämöity.

Moskovajoen rannalla väki on enimmäkseen hyvin informoitua, mutta kaikki eivät isoveljen valvovaa silmää pelkää.

”Minulla ei ole mitään salattavaa enkä minä tästä ahdistu, katselkoot pois minun tietojani”, tv-ohjelmasuunnittelija Sergei Žugov, 32, sanoo.

”Ehkäpä minun on maksettava enemmän puhelimen käytöstä, mutta enhän minä sille mitään mahda. Päätös on tehty enkä minä siitä valita, otan sen annettuna. Ja puolustan omaa hallitustani.”

Uskontolain muutokset säikäyttävät lännessä

Lakipakettiin kuuluvat myös muutokset, jotka tehtiin Venäjän uskontolakiin. Uudet lähetystyötä koskevat määräykset ovat ehtineet herättää lännessä jo levottomuutta. Pahimpien pelkojen mukaan uskonnosta puhuminen bussissa tai yksityisasunnossa olisi lain vastaista, jos läsnä on yksikin ei-uskova.

Venäjän ortodoksinen kirkko huomauttaa kannanotossaan, että sanan levittäminen on laitonta vain, jos samalla syyllistytään erikseen mainittuihin yllytysrikoksiin. Toisin sanoen jos lähetystyön tekijä yllyttää esimerkiksi murhiin, itsemurhiin tai yhteiskuntajärjestyksen horjuttamiseen.

Toisaalta laki kieltää lähetystyön yksityiskodeissa, mutta sallii samalla uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisen myös yksityisasunnoissa.

Laki näyttää siis antavan mahdollisuuden rajoittaa ainakin ovelta ovelle -käännytystyötä. Lakimuutoksen säätäminen osana terrorisminvastaista lakipakettia osoittaa kuitenkin, että varsinainen tavoite on rajoittaa väkivaltaan yllyttävien saarnamiesten toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat