Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi kertaa lykkäystä asepalveluksesta, viimeisen kerran luupiikin vuoksi – amerikkalaislehti selvitti, miksei Trump sotinut Vietnamissa

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin armeijahistoria alkoi kiinnostaa sen jälkeen, kun hän ryhtyi riitelemään sotasankarin vanhempien kanssa.

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst / Reuters
Donald Trump aikoo leikata veroja, lisätä menoja ja lopettaa Yhdysvaltain velkaantumisen.
Donald Trump aikoo leikata veroja, lisätä menoja ja lopettaa Yhdysvaltain velkaantumisen. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sai Vietnamin sodan aikana viisi kertaa lykkäystä asepalveluksesta, kertoi sanomalehti The New York Times laajassa artikkelissa tiistaina.

Trumpin asepalvelus on noussut huomion kohteeksi Yhdysvalloissa, koska monen republikaanivaikuttajan mielestä Trump meni liian pitkälle, kun hän ryhtyi julkiseen kiistaan Irakin sodassa vuonna 2004 kaatuneen amerikkalaissotilaan vanhempien kanssa.

Kaatuneen kapteenin islaminuskoinen ja pakistanilaislähtöinen isä arvosteli Trumpia jyrkästi tämän ehdotuksesta kieltää muslimien maahanmuutto Yhdysvaltoihin.

Kaatuneen sotilaan isä Khizr Khan sanoi Trumpille, ettei tämä ole ikinä uhrannut ”mitään eikä ketään”.

Tähän Trump vastasi, että hän on mielestään uhrannut paljonkin.

Koska Trump sohaisi sotasankarien muistoa, hänen oma historiansa armeijassa alkoi kiinnostaa. Aiemmin Trump on muun muassa sanonut, että senaattori John McCain ei ole sotasankari, koska hän jäi vihollisen vangiksi Vietnamin sodassa.

Keväällä vuonna 1968 Trump oli 22-vuotias, juuri päättänyt opintonsa ja loistavassa fyysisessä kunnossa. Armeija ja Vietnamin sota odottivat.

Asepalvelukseen menoa oli tuolloin lykätty opintojen takia jo neljä kertaa.

Samana vuonna Yhdysvallat värväsi noin 300 000 miestä asepalvelukseen ja lähetti joukoittain sotilaita Vietnamiin.

Trump sai kuitenkin armeijasta viidennen kerran lykkäystä, sillä hänen kantapäissään todettiin luupiikki tai luupiikkejä.

Luupiikit eivät jääneet vaivaamaan Trumpia pitkään. Leikkaustakaan ei tarvittu.

”Ajan kanssa ne parantuivat”, Trump sanoi lehdelle.

The New York Timesin mukaan Trump on vuosien ajan väittänyt, että hän ei sotinut Vietnamissa, koska sai niin ison vuoronumeron tuolloin järjestetyssä arvonnassa, jossa jaettiin vuorot asepalvelukseen astumiseen.

Lehden hankkimien asiakirjojen mukaan Trump oli saanut terveydentilansa nojalla lykkäyksen jo vuotta ennen kuin vuoroja alettiin arpoa vuonna 1969. Siten arpajaisilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, että Trumpia ei koskaan lähetetty sotimaan.

Ei ole poikkeuksellista, että Yhdysvaltojen presidentti on välttänyt Vietnamin sodan. Näin tekivät esimerkiksi George W. Bush ja Bill Clinton.

Vietnamin sota käytiin vuosina 1964–1975. Yhdysvallat soti Etelä-Vietnamin puolella Pohjois-Vietnamia ja sen liittolaisia vastaan. Sodassa kuoli 58 000 yhdysvaltalaissotilasta ja ja sotaan pakkovärvättiin sotilaita useaan otteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat