Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan syytti länttä kaappausjuonesta – Turkin hallintopuhdistus laajeni lääkäreihin ja jalkapallon erotuomareihin

Turkin mukaan sen talous menettää vallankaappaus­yrityksen takia 90 miljardia euroa.

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan luonnehti kaappausyritystä näytelmäksi, joka oli käsikirjoitettu ulkomailta käsin.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan luonnehti kaappausyritystä näytelmäksi, joka oli käsikirjoitettu ulkomailta käsin. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Turkki jatkoi epäonnistuneen sotilasvallankaappauksen perkaamista tiistaina. Turkki antoi pidätysmääräyksen sadasta Ankaran sotilassairaalan henkilökunnan jäsenestä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan osa heistä oli lääkäreitä. Tiistaina ei ollut selvää, oliko pidätyksiä jo tehty.

Sairaala oli uusin kohde Turkin laajassa hallintopuhdistuksessa, jonka kohteena on ollut kymmeniätuhansia sotilaita ja sotilasjohtoa, valtion virkamiehiä, opettajia, tutkijoita ja toimittajia. Heitä on pidätetty, erotettu tai pidätetty virastaan.

Tiistaina vuorossa olivat myös jalkapallon erotuomarit. Turkin jalkapalloliitto kertoi erottaneensa 94 ihmistä kaappausyrityksen jälkeen, koska se oli ”välttämätöntä”. Joukossa oli useita erotuomareita.

Turkin hallinto epäilee puhdistuksen kohteita tuesta islamilaisoppineelle Fethullah Gülenille, jota Turkki syyttää vallankaappausyrityksen järjestäjäksi. Yhdysvalloissa asuva Gülen on kiistänyt väitteet.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti tiistaina suorasanaisesti länttä sotilaskaappauksen tukemisesta.

”Valitettavasti länsi tukee terroria ja on kaappauksen juonittelijoiden takana”, Erdoğan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän luonnehti kaappausyritystä näytelmäksi, joka oli kirjoitettu ”ulkopuolelta” eli ulkomailta käsin.

Turkki otti ensimmäistä kertaa sairaalat kohteekseen kaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa. EU:ssa on arvosteltu poikkeustilan julistaneen Turkin otteita 15. heinäkuuta tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkkilaisen televisiokanava NTV:n mukaan poliisi teki etsintöjä Gulhanen sotilaallisessa lääketieteellisessä akatemiassa Gatassa.

Nimettömänä puhuneen viranomaisen mukaan sairaalan henkilökunnan epäillään antaneen hyviä terveystodistuksia Gülenin tukijoille, jotta näiden olisi helppo päästä armeijan leipiin.

Viranomainen väitti, että Gülenin tukijat olivat soluttautuneet sairaalaan hidastaakseen kilpailijoiden urakehitystä armeijassa ja avittaakseen gülenistien etenemistä.

Epäonnistunut vallankaappausyritys on aiheuttanut maan kansantaloudelle alustavien laskelmien mukaan noin 300 miljardin Turkin liiran eli noin 90 miljardin euron suuruiset menetykset, maan tulli- ja talousministeri sanoi tiistaina lehtihaastattelussa.

Tulli- ja talousministeri Bülent Tüfenkci kertoi Hürriyet-lehdelle, että alustava arvio voi kasvaa, kun tehdään uusia yksityiskohtaisempia laskelmia.

Tüfenkcin arviot edustavat maan hallituksen näkemyksiä vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa.

Kun lasketaan yhteen vallankaappausyrityksen suoranaisten tapahtumien eli siihen liittyneiden sotilaskoneiden, helikopterien ja muiden aseiden kustannukset sekä pommitusvaurioiden hinta, päästään vähintään kolmeensataan miljardiin liiraan, Tüfenkci sanoi.

Tüfenkci ei yksilöitynyt, millä tavoin kustannukset oli laskettu ja mitä niihin oli sisällytetty. Hänen mukaansa kustannukset voivat kasvaa nykyisestä arviosta.

”Keskipitkällä aikavälillä tulee kustannuksia. Esimerkiksi monia tilauksia ulkomailta on peruutettu, ja monet ulkomaalaiset ovat peruuttaneet matkojaan Turkkiin”, Tüfenkci sanoi tavatessaan toimittajia Ankarassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat