Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diktaattori Ceaușescun ylellinen palatsi avautui Romaniassa – kaapit pursuilevat käyttämättömiä leninkejä ja turkiksia

Romanian kommunistijohtajan kiinnostus länteen näkyy palatsin sisustuksessa. Museon oppaan mukaan Ceaușescuilla ei käynyt kylässä ystäviä eikä tuttavia.

Ulkomaat
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Palatsiin pääsee vierailemaan seitsemän euron pääsymaksua vastaan.
Palatsiin pääsee vierailemaan seitsemän euron pääsymaksua vastaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Ceaușescun maine on ristiriitainen

 Nicolae Ceaușescu nousi valtaan vuonna 1965. Hänet teloitettiin vaimonsa Elenan kanssa vallankumouksessa 1989 pikaisen näytösoikeudenkäynnin jälkeen.

 Ceaușescun valtakaudella Romaniassa oli usein pulaa ruoasta ja energiasta. Yhtenä syynä oli johtajan päätös maksaa ulkomaanvelat etuajassa. Hän rajoitti rajusti oikeutta aborttiin ja ehkäisyyn, mikä johti katastrofaaliseen perhepolitiikkaan. Kymmeniätuhansia lapsia hylättiin lastenkoteihin.

 Pari vuotta sitten tehdyn mielipidemittauksen mukaan noin puolet romanialaisista sanoo Ceaușescun olleen hyvä johtaja. Yhtä suuri osuus sanoo elämän olleen kommunismin aikana parempaa.

Bukarest

Romaniassa on paljastettu jälleen yksi kommunismiajan arkistoluukuista, kun maata yli 20 vuotta itsevaltaisesti johtaneen Nicolae Ceaușescun kotipalatsi avattiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa yleisölle.

Bukarestin vauraassa pohjoisosassa sijaitseva kotipalatsi muutettiin museoksi, sillä sen ylläpito valtion vierasmajana kävi liian kalliiksi eikä kukaan halunnut ostaa teloitetun johtajan vanhaa kotia.

Ceaușescu asui palatsissa vaimonsa Elenan ja kolmen lapsensa kanssa vuoden 1989 veriseen vallankumoukseen saakka. Vierailu museossa paljastaa itsevaltiaan elämän olleen yksinäistä.

Inhimillisin jälki on muilta valtionjohtajilta kopioitua.

Arkiruokapöytä on katettu viidelle.

Museon opas kertoo, että Ceaușescuilla ei käynyt kylässä ystäviä eikä tuttavia, minkä vuoksi perhe söi aina keskenään.

Pariskunnalla oli erilliset makuuhuoneet. Nicolae Ceaușescu piti lännenelokuvista, joita hän katsoi lähes päivittäin alakerran elokuvahuoneessa. Kylpyläosastolla on suomalainen sauna. Kiuas on tosin saksalaisen yrityksen valmistama.

Kaisa Rautaheimo / HS
Opas esitteli Ceaușescun elokuvahuonetta.
Opas esitteli Ceaușescun elokuvahuonetta.

Palatsissa näkee myös sen, miten herkästi itsevaltainen johtaja halusi kuulua joukkoon. Ei kansan, vaan muiden diktaattorien ja valtionjohtajien.

Kaisa Rautaheimo / HS
Palatsin pihalla tepastelee yhä riikinkukko.
Palatsin pihalla tepastelee yhä riikinkukko.

Vuonna 1975 Ceaușescu vieraili Japanissa, jossa hän ihastui intohimoisesti keisari Hirohiton riikinkukkoihin. Palatsin ruokasalissa on maljakko täynnä riikinkukonsulkia. Seinällä on riikinkukkomaalaus. Ja kuten Ceaușescun aikana, pihalla tepastelee yhä tänä päivänä lemmikkiriikinkukko.

Pihalla on myös muisto Kuuban-matkalta. Sisäpihan terassi on identtinen Kuuban johtajan Fidel Castron kotiterassin kanssa.

Palatsissa näkee myös läheiset suhteet länsijohtajiin.

Itäblokin maan johtajaksi Ceaușescu oli lähellä länttä. Suhde Moskovaan viileni vuonna 1968, kun Ceaușescu tuomitsi Prahan kevään väkivaltaisen taltuttamisen ja kieltäytyi lähettämästä joukkoja neuvostoarmeijan tueksi.

Tämä on myös yksi harvoista kommunistijohtajien yksityisasunnoista, joissa Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon on istunut. Nixon vieraili Prahan kevään jälkeen Romaniassa osoittamassa tukea Ceaușescun riippumattomuudelle Moskovan voimapolitiikasta.

Yläkerran makuusalissa on divaani kahta labratorinnoutajaa varten. Toisen niistä, mustankiiltävän Corbun eli suomeksi Korpin, Ceaușescu sai lahjaksi Englannin kuningattarelta Elisabetilta valtiovierailulla Britanniaan.

Kaisa Rautaheimo / HS
Palatsista löytyneistä vaatteista paljastuu länsimainen suuntaus.
Palatsista löytyneistä vaatteista paljastuu länsimainen suuntaus.

Myös vaatehuoneesta paljastuu länsimainen suuntaus. Kaapit pursuilevat käyttämättömiä paitoja, leninkejä ja turkiksia. Elena Ceaușescun vaatteet säästyivät vallankumouksessa, sillä vaatehuoneeseen johtavasta ovesta puuttui nuppi. Sotilaat luulivat ovea seinäksi.

Museon sisäänpääsymaksu, 7 euroa, on romanialaisittain suuri, mutta palatsi on kerännyt paljon uteliasta yleisöä. Eläkeläisrouva Gabriala Tartea saapui opastetulle kierrokselle ystävättärensä kanssa.

Mitä ajattelet palatsista?

”Vaatimattomampi kuin luulin”, hän vastaa kierreltyään loisteliaasti sisustetuista huoneissa. Vastaus on yllättävä.

Samaan aikaan kun hallitsijaperhe lämmitti saksalaista kiuastaan, Romaniassa oli pulaa ruoasta ja sähköstä Ceaușescun talouspolitiikan vuoksi. Ulkomaanvelat haluttiin maksaa pois kansan hyvinvoinnin kustannuksella. Tartealla on mielessä toinen syyllinen Romanian ongelmiin: johtajan vaimo.

”Nicolaella oli hyvä sydän. Kaikki paha johtui Elenasta.”

Oikaisu to 4.8. klo 17.40: Tekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Nicolae Ceaușescu hallitsi Romaniaa yli 30 vuotta. Ceaușescu oli vallassa vuosina 1965–89, eli noin 24 vuotta.

Kaisa Rautaheimo / HS
Palatsin sisätilat ovat ylelliset.
Palatsin sisätilat ovat ylelliset.
Kaisa Rautaheimo / HS
Elena Ceausescun makuuhuone.
Elena Ceausescun makuuhuone.
Kaisa Rautaheimo / HS
Palatsin sisustusta.
Palatsin sisustusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat