Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan jättimäinen ”hyttystehdas” vapauttaa miljoonia itikoita joka viikko – tavoite hillitä zikavirusta ja muita tauteja

Kasvatettaviin hyttysiin tartutetaan niiden lisääntymistä hillitsevää bakteeria, jotta ihmisiin tartuttavia tauteja levittävien hyttysten määrä pienentyisi.

Ulkomaat
 
BOBBY YIP / Reuters
Maailman suurimman ”hyttystehtaan” tutkija vapautti koirashyttysiä Shazain saarella Kiinassa heinäkuun lopussa.
Maailman suurimman ”hyttystehtaan” tutkija vapautti koirashyttysiä Shazain saarella Kiinassa heinäkuun lopussa. Kuva: BOBBY YIP / Reuters

Joka viikko kiinalaistutkijat vapauttavat kolmisen miljoonaa bakteeritartunnan saanutta hyttystä saarella, joka sijaitsee Guangzhoun lähistöllä Etelä-Kiinassa. Pyrkimyksenä on ehkäistä zikaviruksen, denguekuumeen ja keltakuumeen kaltaisten tautien tarttumista ihmisiin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tutkijat ruiskuttavat hyttysenmuniin Wolbachia-suvun bakteeria laboratoriossa. Sen jälkeen he päästävät tahallaan tartutetut koirashyttyset vapaaksi saarella.

Koirashyttyset eivät pistä, eivätkä siis levitä tauteja.

Bakteerin ansiosta koirashyttyset tekevät naarashyttysistä lisääntymiskyvyttömiä pariteltuaan niiden kanssa. Bakteeria on luonnossakin osassa hyttysistä, muttei juuri dengueta ja zikavirusta levittävissä Aedes aegypti -lajin hyttysissä.

”Tavoitteena on yrittää pienentää hyttystiheyttä sellaiselle tasolle, että taudit eivät tarttuisi”, Zhiyong Xi Sun Yat-sen -yliopistosta sanoo. Hän johtaa yliopiston keskusta, jossa trooppisten tautien tartunnanlevittäjien torjumista tutkitaan.

Zhiyong Xin mukaan menetelmää voidaan käyttää vähentämään tautien leviämistä pahoissa tartuntapesäkkeissä.

Wolbachia-bakteeria on käytetty myös Australiassa denguekuumeen ehkäisyssä hyvin tuloksin. Siellä bakteeri on istutettu suoraan naarashyttysiin. Tällöin Wolbachia-bakteeri estää virusten elämisen hyttysissä. Kyseiset hyttyset voivat lisääntyä, mutta samalla myös niiden jälkipolvista tulee vastustuskykyisiä viruksille.

Hyttysten levittämiin tauteihin kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä. Varsinkin zikavirus huolestuttaa laajasti. Esimerkiksi jotkut urheilijat ovat ilmeisesti tautiriskin vuoksi peruuttaneet osallistumisensa Brasiliassa perjantaina alkaviin Rion kesäolympialaisiin.

Brasiliassa viime vuonna puhjennut zikavirusepidemia on levinnyt myös muualle Amerikan mantereelle. Kiinassa ensimmäinen vahvistettu tautitapaus tuli ilmi helmikuussa.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat päätelleet, että raskaana olevien naisten saama zikavirustartunta voi aiheuttaa syntyville lapsille mikrokefaliaa. Sillä tarkoitetaan, että lapsi syntyy pienipäisenä ja voi kärsiä muistakin kehityshäiriöistä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että zikavirus voi aiheuttaa ihmiselle myös hermostoon vaikuttavaa Guillain-Barrén oireyhtymää.

Useat maat, erityisesti Brasilia ja Meksiko, ovat Zhiyong Xin mukaan olleet kiinnostuneita Kiinan ”hyttystehdaskokeilusta”.

BOBBY YIP / Reuters
Sun Yat-sen -yliopiston laboratoriossa koiras- ja naarashyttyset erotellaan toisistaan.
Sun Yat-sen -yliopiston laboratoriossa koiras- ja naarashyttyset erotellaan toisistaan.

Laboratoriossa hyttysenmunat kerätään kasvatushäkeistä, joissa on 5 000 naarasta ja 1 600 koirasta. Muniin ruiskutetaan Wolbachia-bakteeria.

Xin johtama laitos kykenee kasvattamaan viikossa jopa viisi miljoonaa hyttystä.

Zhiyong Xi perusti ”hyttystehtaan” vuonna 2012. Koirashyttysiä on vapautettu kahdelle asuinalueelle Guangzhoun liepeillä Etelä-Kiinassa.

Hyttyspopulaatio saarella on Xin mukaan pienentynyt yli 90 prosenttia.

Yksi saarelaisista on Liang Jintian, 66. Hän sanoo kokeilun olleen niin tehokas, ettei hänen enää tarvitse nukkua hyttysverkon alla.

”Ennen täällä oli paljon hyttysiä. Kun kuulimme, että alueelle vapautettaisiin vielä lisää hyttysiä, jotkut huolestuivat, että hyttysten määrä vain lisääntyisi”, Liang Jintian kertoo. ”Mutta hyttysiä on nyt huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin.”

BOBBY YIP / Reuters
Laboratoriossa, jossa hyttysiä kasvatetaan, on käyttöä myös sähköiselle kärpäslätkälle.
Laboratoriossa, jossa hyttysiä kasvatetaan, on käyttöä myös sähköiselle kärpäslätkälle.

HS julkaisi juhannuksena laajan artikkelin hyttysistä. Voit lukea sen täältä. Jutun yhteydessä oli mahdollisuus testata omia hyttystietoja. Voit yhä tehdä HS:n visan:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat