Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa oikeus on näytösluonteista – televisiosta voi katsoa poliittisista syistä pidätettyjen tunnustuksia

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Edes propagandan kyllästämistä kiinalaisista ei välttämättä kovin moni usko, että arvostettua lakinaista Wang Yuta kaduttaa ja hävettää, vaikka hän niin väittää.

Wang on yksi niistä ainakin kahdestasadasta juristista ja aktivistista, jotka Kiina pani telkien taakse viime vuoden heinäkuussa. Viranomaisten maalitauluna oli etenkin pekingiläinen Fengrui-lakitoimisto, joka hoiti tunnettujen toisinajattelijoiden oikeusjuttuja.

Maanantaina Wang esiintyi hongkongilaisen sanomalehden videohaastattelussa, joka on levinnyt myös mannerkiinalaisissa viestimissä.

Wang ilmoitti häpeävänsä ja katuvansa työskentelyään Fengruissa. Hän sanoi ulkomaalaisten tahojen istuttaneen kiinalaisiin juristeihin ajatuksia demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Wang myös mainitsi olevansa vapaana takuita vastaan.

Hän ei ehkä kuitenkaan ollut vapaana, sillä eri viestimien mukaan Wangin lakimies tai hänen omaisensa eivät olleet saaneet häneen yhteyttä.

Videohaastattelu näytti hieman samanlaiselta kuin monet aiemmat Kiinan televisiossa näytetyt tunnustukset, joissa poliittisista syistä pidätetyt ovat myöntäneet tehneensä väärin. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan televisiotunnustuksia on todennäköisesti saatu pakottamalla.

Wangin tunnustuksesta alkanut näytelmä jatkui tiistaina tuomioistuimessa Tianjinin kaupungissa, kun Fengruihin kytköksissä olleita pidätettyjä oli ensi kertaa oikeuden edessä. Heistä on tiettävästi parikymmentä yhä telkien takana.

Ensimmäinen heistä, Zhai Yanmin, sai tiistaina kolme vuotta ehdollista vankeutta valtionvastaisesta toiminnasta. Lähipäivinä tuomiolla on tiettävästi kolme muutakin Fengrui-jutussa kiinni otettua juristia ja aktivistia.

Kiinassa toisinajattelijoiden oikeuskäsittelyt ovat näytöksiä, jotka usein noudattavat samaa kaavaa. Ensin pidätetyt pannaan julkisesti katumaan tekojaan ja maalailemaan kuvaa ulkomailta ohjatusta salaliitosta. Oikeudessa syytetyt todetaan lähes aina syyllisiksi johonkin rikokseen.

Näytöksellä luodaan käsitys, etteivät pidätetyt toisinajattelijat ole mielipidevankeja vaan rikollisia. Samalla annetaan ymmärtää, ettei heidän toimintansa johdu Kiinasta, vaan siitä, että jotkut ulkomailla jatkuvasti juonittelevat Kiinan horjuttamiseksi.

Näytökset syövät oikeusjärjestelmän uskottavuutta, mutta Kiinalle se on pienempi paha kuin kommunistipuolueen yksinvallan kyseenalaistamisen yleistyminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat