Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan toisinajattelijaoikeudenkäynnit jatkuvat – veteraaniaktivistille yli seitsemän vuotta vankeutta

Kiina on kiristänyt suhtautumistaan toisinajattelijoihin Xi Jinpingin valtakaudella

Ulkomaat
 

Peking

Kiina tuomitsi 61-vuotiaan ihmisoikeusaktivistin seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen, kun Tianjinin kaupungissa pidettävät aktivistioikeudenkäynnit jatkuivat toista päivää keskiviikona.

Veteraaniaktivisti Hu Shigen sai tuomionsa valtionvastaisesta toiminnasta, kertoi valtiollinen uutistoimisto Xinhua, joka kertoi Hun johtaneen laitonta uskonnollista järjestöä. Hun väitetään järjestön kautta muun muassa houkutelleen laittomia lakimiehiä levittämään valtionvastaisia ajatuksia.

Hu on pitkän linjan demokratia-aktiivi, joka jo vuonna 1994 tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen vastavallankumouksellisesta toiminnasta. Hän istui tuomiotaan vuoteen 2008 asti.

keskiviikkoinen tuomio oli toinen, joka annettin viime vuoden heinäkuussa kiinni otetuille lakiaktivisteille. Tiistaina tianjinilaisoikeus tuomitsi aktivisti Zhai Yanminin kolmen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Viime kesänä Kiinan viranomaiset ottivat kiinni ainakin kaksisataa juristia ja muuta aktivistia, jotka olivat esimerkiksi tarjonneet oikeusapua ihmisille kansalaisoikeusasioissa. Heistä suurin osa on sittemmin vapautettu. Tiettävästi toistakymmentä on kuitenkin yhä telkien takana.

Yksipuoluemaa Kiina on tiukentanut otettaan toisinajattelijoista sen jälkeen, kun Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen nykyinen johtaja Xi Jinping nousi valtaan vajaat neljä vutta sitten. Lakiaktivistien kiinniotot ja tuomiot ovat osa näitä kiristyksiä.

Myöhemmin tällä viikolla Tianjinissa on tiettävästi määrä käsitellä myös kahden muun viime vuoden heinäkuun iskussa kiinni otetun syytteitä.

Tuomiolla on määrä olla esimerkiksi Zhou Shifeng, joka johti pekingiläistä Fengrui-lakitoimistoa. Viime vuoden heinäkuun isku kohdistui etenkin Fengruihin-toimistoon. Fengruin juristit ovat puolustaneet oikeudessa toisinajattelijoita ja kiellettyjen uskonnollisten ryhmien jäseniä.

Yksi heistä, Wang Yu on hongkongilaisen sanomalehden julkaiseman videon mukaan vapautettu takuita vastaan. Videolla Wang esiintyi katuvaisena ja kehui Kiinaa. Video muistutti aiempia Kiinan televisiossa esitettyjä poliittisten vankien tunnustuksia, joita on pidetty pakottamalla hankittuina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat