Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber-kuljettajat haaveilevat tiestä tähtiin Los Angelesissa: ”Sain ekan stylistikeikan asiakkaan suhteiden avulla”

Ennen aloittelevat näyttelijät, ohjaajat ja käsikirjoittajat työskentelivät tarjoilijoina. Nykyään he ajavat Uberia.

Ulkomaat
 
Mathilda Tennysdotter
Derrell Farmer, 26, muutti Los Angelesiin haaveenaan julkkisstylistin, televisiotuottajan ja toimittajan työ. ”Haluaisin Hollywoodin Picassoksi”, hän sanoo. Läpimurtoa odotellessaan Farmer rahoittaa elämänsä Uber-kuskina.
Derrell Farmer, 26, muutti Los Angelesiin haaveenaan julkkisstylistin, televisiotuottajan ja toimittajan työ. ”Haluaisin Hollywoodin Picassoksi”, hän sanoo. Läpimurtoa odotellessaan Farmer rahoittaa elämänsä Uber-kuskina. Kuva: Mathilda Tennysdotter
Fakta

Uber perustettiin vuonna 2009

 Kyytipalvelu Uber perustettiin vuonna 2009. Sittemmin se on laajentanut toimintaansa Euroopan ja Pohjois-Amerikan lisäksi Australiaan, Aasiaan, Lähi-itään ja Afrikkaan.

 Tammikuussa 2015 Yhdysvalloissa oli jo 162 000 Uber-kuljettajaa. Eniten heitä oli Los Angelesissa.

 Kesäkuussa 2016 BuzzFeed-julkaisu sai käsiinsä tietoja, joiden mukaan Uber-kuskit kolmessa kaupungissa tienaavat keskimäärin 8,77–13,17 dollaria tunti. Se ei ole kaukana minimipalkasta.

 Uberille on syntynyt paljon pienempiä kilpailijoita, kuten Lyft, Gett, Hailo ja Juno. Uberin Kiinan-valloitus epäonnistui: yhtiö myi Kiinan-toimintonsa kilpailijalleen Didi Chuxingille.

Los Angeles

Haaveiletko Hollywoodin punaisesta matosta tai naapuruston suurimmasta uima-altaasta kaupungissa, jossa koolla on vielä väliä? Onko pöytälaatikossasi hittielokuvan käsikirjoitus tai käytkö koekuvauksissa, mutta et ole ihan vielä tehnyt läpimurtoa?

Ennen aloittelevat näyttelijät, ohjaajat ja käsikirjoittajat muuttivat Los Angelesiin ja työskentelivät tarjoilijoina, jotta saivat vuokran maksetuksi. Nykyisin he ajavat Uberia. Enkelten kaupungissa joka toinen Uber-kuski tuntuu odottavan omaa kyytiään tähtiin.

Hypätään yhdeksi iltapäiväksi etupenkille.

Ensimmäiseksi toimittajan poimii kyytiinsä Marina Del Rayn rantakadulta 50-vuotias Bob Sing, joka puikkelehtii ruuhkassa Santa Monicaan. Sing muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan yli 30 vuotta sitten ja päätti jäädä sen jälkeen, kun hänen vanhempiensa talo Intiassa poltettiin sikhien vastaisissa mellakoissa.

”Olen minä ollut yhdessä Hollywood-elokuvassa, mutta se ei ole vielä tullut ensi-iltaan”, Sing kertoo.

Hänen roolinsa oli pieni, mutta tärkeä. ”Olin konna, intialainen bisnesmies. Istuin pöydän ääressä ja puhuin puhelimeen. Sitten sankaritar ampui minut.”

Sing rekrytoitiin elokuvaan bensa-asemalta, kun hän oli täyttämässä tankkia. Elokuvaan tarvittiin kuulemma joku intialaisen näköinen.

”Oikeasti olen bisnesmies, tuon Intiasta Yhdysvaltoihin naisten vaatteita. Mutta nyt bisnes menee huonosti, ja siksi ajan Uberia. Edes sukulaiset eivät tiedä.”

Seuraava kyydittäjä on venäläinen Alexey, 37, joka ei halua lehteen sukunimeään. Hän muutti Los Angelesiin Moskovasta opiskellakseen taloutta ja elokuvan tuottamista. Etupenkillä on iso kasa papereita, jotka hän siirtää ajon ajaksi jalkoihinsa.

”Valitsin Kalifornian yliopiston elokuvaopintojen takia. Sitten tajusin, että elokuva on raaka bisnes. Ihmiset suistuvat raiteiltaan”, Alexey sanoo ja katsoo auton ikkunasta ulos. Ohi vilistää loputon rivi palmuja kuin toiveikkaita näyttelijöitä muhkeita kookospähkinöitä kannatellen.

Alexey rakastaa yhä elokuvia, erityisesti Luc Bessonin ohjaamaa Big Blueta. ”Mutta nyt olen vanhempi ja kypsempi. Yritän aloittaa uran big data -analyytikkona. Vielä se ei elätä, joten ajan Uberia. Ainakin tässä on oma pomonsa.”

Hypätään ulos West Hollywoodissa, jossa seuraavaan Uber-kutsuun vastaa John Tang, 42. Hän kertoo olevansa kotoisin Kambodžasta eikä ole ”missään tekemisissä” elokuvien kanssa. ”Taide on intohimoa, jonka pitää tulla sisältäpäin. Minun intohimoni on bisnes.”

Sitten käy ilmi, että Tang on ollut tekemisissä elokuvien bisnespuolen kanssa. Hän auttoi tuttua saamaan Los Angelesin amerikankiinalaiselta bisnesyhteisöltä rahoitusta elokuvalle, joka on ”vähän sellainen amerikanaasialaisten Romeo ja Julia”.

”Nyt kun Donald Trump on niin suosittu, on tärkeää muistuttaa ihmisiä viihteen avulla siitä, että amerikanjapanilaiset suljettiin Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikana leireille. Seuraavaksi voidaan sulkea jotkut muut.”

Aurinko värjää kaupungin elokuvista tuttuun pehmeän keltaiseen valoon, kun 26-vuotias Derrell Farmer pyytää eteen istumaan Hollywoodissa. Hän alkaa melkein kirkua, kun kuulee pääsevänsä suomalaiseen lehteen.

”Näin minun stylistiuranikin alkoi! Sain ekan keikan Uber-asiakkaan suhteiden avulla!”

Farmer muutti Washingtonista Los Angelesiin viime syksynä. Pääkaupungin muotipiirit olivat liian ahtaat, kuten ihmisten unelmatkin.

”Kun kerroin haluavani julkkisten stylistiksi, kaikki kysyivät vain, mikä on varasuunnitelmani.”

Los Angelesissa kukaan ei sano, että jokin on mahdotonta, Farmer kertoo. ”Täällä on ok olla jo 30-vuotias ja yrittää yhä läpimurtoa.”

Kääntöpuoli on se, että elokuva-alalla ihmiset ovat kivoja vain niin kauan kuin luulevat, että toinen on tärkeä, Farmer kertoo. Hänkin nukkui viikon autossa, kun tyttöystävän kanssa meni poikki.

”Tapasin koekuvauksissa tyyppejä, jotka käyttäytyivät kuin parhaat ystäväni. Kun en saanut roolia, en kuullut heistä enää mitään.”

Silti muutto Los Angelesiin oli Farmerin mielestä paras päätös, jonka hän on tehnyt. Hän voi käydä illalla juhlissa, jotta hänen nimensä ja tittelinsä ”luova johtaja” näkyvät muotiblogeissa. Sitten hän voi ajaa yön Uberia, nukkua kolme-neljä tuntia ja ajaa taas. Sillä tavalla voi kuulemma tienata jopa 1 500 dollaria viikossa.

Farmerin käyntikortti julkkismaailmaan on, että hän pääsi auttamaan laulaja Tamar Braxtonin stailauksessa Emmy-gaalaa varten. Sen pitäisi avata muita ovia.

”Tavoite on, että vuoden loppuun mennessä alan saada palkkaa stylistihommista. Jos tekee kaiken ilmaiseksi saadakseen mainetta, saa maineen sinä tyyppinä, joka tekee kaiken ilmaiseksi.”

Se juuri pännii 53-vuotiasta Keith Wallacea. Illan viimeinen Uber vie takaisin Hollywoodin kukkuloilta kohti lentokenttää.

Pimeässä kaupunki näyttää synkemmältä, ja Wallace on väsynyt sekä Uberiin että Hollywoodiin. Hänkin muutti tänne Chicagosta elokuva-alan takia.

”Opiskelin viisi vuotta elokuvaa ja animaatiota. Kerran ansaitsin tuotantoassistenttina tuhat dollaria. Sitä enempää en elämässäni ole elokuva-alalla tienannut.”

Ennen Uberia Wallace työskenteli armeijassa erikoisjoukkojen kouluttajana ja talonmiehenä. Kertyi tarinoita, joista hän on kirjoittanut pöytälaatikkoon elokuvan. Se on kuin suoraan Comptonista [väkivaltaisuuksista tunnettu osa Los Angelesia], mutta pahempi, Wallace kehaisee.

”Olin talkkarina taloyhtiössä, jossa yksi asukas putosi 17 kerrosta. Hän jäi henkiin.”

Wallacen lonkka on vihoitellut ja luottokorttivelka kasvanut. Kun velka on maksettu, Wallace aikoo etsiä muita töitä. Uber ei vain kannata; tälläkin viikolla käteen jää vain noin 300 dollaria.

”Unelmani? Nykyisin se on se, että omistaisin joskus oman kotini. Se olisikin ensimmäinen kerta tässä elämässä.”

Mathilda Tennysdotter
Uber-kuski Keith Wallacella on käsikirjoitus pöytälaatikossaan.
Uber-kuski Keith Wallacella on käsikirjoitus pöytälaatikossaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat