Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset polttavat renkaita hämätäkseen sotilaskoneita Aleppossa – armeija on vallannut kapinallisalueita takaisin

Venäjän ilmavoimien tukema Syyrian armeija on alkuviikon aikana palauttanut hallintaansa alueita, jotka kapinalliset olivat vastikään vallanneet Aleppon lounaislaidalla.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS
Mies pyöräili maanantaina Aleppossa ohi palavien rengaskasojen, joiden tarkoitus on tiettävästi vaikeuttaa sotilaslentokoneiden iskuja.
Mies pyöräili maanantaina Aleppossa ohi palavien rengaskasojen, joiden tarkoitus on tiettävästi vaikeuttaa sotilaslentokoneiden iskuja. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS

Aleppon kaupungin saarretusta osasta on viime päivinä noussut sankkoja savupilviä, jotka ovat heikentäneet näkyvyyttä. Niiden takana ovat olleet osin lapset, jotka ovat sytyttäneet autonrenkaita tuleen hankaloittaakseen Syyrian ja Venäjän ilmavoimien toimintaa.

Opposition Halab-uutiskanavan julkaisemalla videolla näkyy, miten Aleppo on verhoutunut mustaan savuun.

”Se hämmentää lentokoneita ja vie huomiota saarron purkamiseen tähtäävästä [kapinallisten] hyökkäyksestä”, syyrialainen aktivisti Rami Jarrah kertoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

”Kaikki tekevät sitä, mutta lapsille se on oikeastaan ainoa keino ottaa osaa vastarintaan.”

Videolla, jonka Jarrah on jakanut Facebook-sivullaan, aleppolainen mies pyytää luonnonsuojelujärjestöiltä anteeksi, että ilmaan vapautuu myrkkykaasuja. Hengityssuojain kasvoillaan mies moittii sitä, että ulkovallat eivät ole perustaneet Syyriaan lentokieltoaluetta. Hän perustelee renkaiden polttamista ainoana keinona ”pysäyttää venäläisten ja (Syyrian presidentin) Bashar al-Assadin hallituksen rikokset”.

Ennen vuonna 2011 alkanutta sotaa Aleppo oli Syyrian suurin kaupunki ja taloudellinen keskus. Kesästä 2012 lähtien se on ollut jakautuneena kapinallisten hallitsemaan itäosaan ja Syyrian armeijan hallitsemaan länsiosaan. Viime kuun alussa armeija ja sitä tukevat joukot onnistuivat katkaisemaan päähuoltoreitin Itä-Aleppoon, mikä on lisännyt humanitaarisen katastrofin uhkaa.

Piiritetyssä Itä-Aleppossa asuu yhä arviolta 250 000 siviiliä, joilla on paha pula ruoasta ja lääkkeistä. Siviilejä myös kuolee jatkuvasti pommituksissa.

Venäjän ilmavoimien tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat alkuviikon aikana saaneet takaisin hallintaansa alueita, jotka kapinalliset olivat vastikään vallanneet Aleppon lounaislaidalla. Kapinalliset yrittivät sunnuntain suurhyökkäyksellään purkaa kaupungin saarron.

Keskiviikkona kapinalliset olivat onnistuneet puolustamaan valtaamistaan alueista vain yhtä pientä kylää ja muutamaa kukkulaa, kertoi sotaa tarkkaileva järjestö The Syrian Observatory for Human Rights.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja Itä-Aleppossa kertoi, että taistelun ja tykkien ääniä kuului läpi keskiviikon vastaisen yön, jonka jälkeen aamu valkeni ilmaiskujen ja tynnyripommien säestyksellä.

Viime viikolla Venäjä ilmoitti, että Alepposta on avattu ”humanitaarisia käytäviä” eli pakoreittejä, joita pitkin siviilit ja antautuvat kapinallistaistelijat voivat poistua Alepposta turvallisesti hallituksen valvomalle alueelle. Reittejä on tiettävästi käytetty hyvin vähän.

Tiistaina yli parinkymmenen ihmisen kerrottiin kärsineen hengitysvaikeuksista kapinallisalueella Saraqebin kaupungissa 50 kilometriä Aleppon eteläpuolella. Syyrialainen pelastusryhmä, paikallinen lääkäri ja asukkaat kertoivat, että alueelle oli pudotettu myrkkykaasua, todennäköisesti kloorikaasua.

Tämä sattui lähellä paikkaa, jossa Venäjän sotilaskuljetuskopteri pudotettiin vain tunteja aiemmin alas ja kaikki viisi kyydissä ollutta kuolivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat