Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WSJ: Salainen rahalento kuljetti satoja miljoonia käteistä Yhdysvalloista Iraniin – USA kiistää yhteyden panttivankien vapauttamiseen

Puisille lavoille kasattu, Iraniin lennätetty rahalasti koostui muun muassa euroista ja Sveitsin frangeista, jotka olivat peräisin Hollannin ja Sveitsin keskuspankeista.

Ulkomaat
 

Yhdysvallat lennätti Iraniin salaa yli 350 miljoonan euron edestä käteistä tammikuussa, jolloin Iran samoihin aikoihin vapautti neljä yhdysvaltalaista vankia, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal.

Uutinen perustuu yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten viranomaisten sekä Yhdysvaltain kongressin henkilökunnan saamiin tietoihin. Se on herättänyt tulkintoja, joiden mukaan Yhdysvallat maksoi lunnaat vankien vapauttamiseksi. Vankien saaminen kotiin esitettiin aikanaan merkittävänä diplomaattisena saavutuksena.

Viranomaisten mukaan käteistoimitus ei kuitenkaan liittynyt suoraan vankien vapauttamiseen vaan oli ensimmäinen erä Yhdysvaltojen Iranille maksamasta noin 1,5 miljardin euron hyvityksestä vanhan kauppariidan lopettamiseksi.

”Kaksi neuvottelua olivat paitsi erillisiä myös kummallakin puolella eri ryhmien suorittamia”, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja John Kirby kertoi WSJ:n mukaan.

Riita liittyi kaatuneeseen asekauppaan, joka oli solmittu juuri ennen Iranin islamilaista vallankumousta vuonna 1979. Yhdysvallat oli sopinut asekaupasta Iranin šaahin Muhammed Reza Pahlavin kanssa ennen tämän syrjäyttämistä. Saamastaan maksusta huolimatta se ei toimittanut aseita vastustamalleen uudelle hallinnolle, jota johti ajatollah Ruhollah Khomeini.

Maat sopivat korvauksesta tammikuussa samoihin aikoihin vankien vapauttamisen ja Iranin ydinsovun voimaantulon kanssa.

”Ydinsovun valmistuttua ja vankien vapauduttua oli oikea hetki ratkaista tämäkin kiista”, presidentti Barack Obama sanoi tuolloin paljastamatta mitään käteistoimituksesta.

WSJ:n haastattelemat viranomaiset tosin myöntävät, että vankien vapauttamisesta neuvotelleet Iranin edustajat kertoivat haluavansa rahakorvauksen asekauppariidasta, jotta Iran voi osoittaa saavuttaneensa selviä myönnytyksiä.

Iranilaisissa tiedotusvälineissä maan puolustusviranomaiset ovat kuvailleet käteistoimitusta lunnaiksi. Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset viranomaiset eivät ole vahvistaneet rahalennon tarkkaa ajankohtaa, mutta iranilaisen uutissivuston mukaan päivä oli sama, jolloin vangit vapautettiin.

Puisille lavoille kasattu käteislasti koostui muun muassa euroista ja Sveitsin frangeista, jotka olivat peräisin Hollannin ja Sveitsin keskuspankeista. Joukossa ei ollut dollareita, koska Yhdysvaltain laki kieltää niiden käyttämisen asioidessa Iranin kanssa.

Turvautumista käteiseen perusteltiin sillä, että pakotteiden rasittaman Iranin oli vaikea toimia kansainvälisessä sähköisessä pankkijärjestelmässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat