Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskassa ehdotetaan ulkonaliikkumiskiellon mahdollisuutta nuorille turvapaikanhakijoille

Ulkomaat
 

Tukholma

Pitäisikö nuorille turvapaikanhakijoille voida asettaa ulkonaliikkumiskielto, jos pelkona on, että he syyllistyvät laittomuuksiin?

Tätä harkitaan nyt Tanskassa, missä poliittinen enemmistö on asettunut tukemaan oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen alun perin tekemää ehdotusta ulkonaliikkumiskiellon mahdollisuudesta vastaanottokeskuksissa.

Keskustelu asiasta virisi sen jälkeen, kun poliisi otti kiinni viisi Tanskaan tullutta 14–17-vuotiasta turvapaikanhakijanuorta epäiltynä seksuaalirikoksista viikonloppuna Langelandin festivaalilla Fynin saarella, ja heidät siirrettiin pois paikallisesta pakolaiskeskuksesta.

Kahta nuorista epäiltiin raiskauksesta ja kolmea seksuaalisesta ahdistelusta, kertoo muun muassa Politiken-lehti.

Tanskan kansanpuolueen ehdotusta kannattavat nyt myös Tanskan sosiaalidemokraatit ja porvaripuolue liberaali allianssi.

Sosiaalidemokraattien oikeuspoliittisen edustajan Trine Bramsenin mukaan päätös ulkonaliikkumiskiellosta pitäisi voida tehdä paikallisesti vastaanottokeskuksissa ja taustalla pitäisi olla aina epäily siitä, että nuori syyllistyy laittomuuksiin.

”Me annamme nuorille turvapaikanhakijoille suojan, eikä silloin ole lainkaan kohtuutonta pyytää, että he käyttäytyvät asiallisesti ja noudattavat tanskalaisen yhteiskunnan lakeja ja sääntöjä”, hän sanoo Politikenille.

Sosiaalidemokraattien mielestä ehdotuksen pitäisi koskea alle 18-vuotiaita nuoria.

Tanskan integraatioministeri Inger Støjberg suhtautuu ehdotukseen avoimesti.

”Emme voi pyytää tanskalaisia elämään turvattomuudessa”, hän sanoo DR:n haastattelussa.

”Rehellisesti sanottuna. Valistus ei ole tässä tilanteessa oikea tie – kaipaamme tiukkaa linjaa.”

Ajatus ulkonaliikkumiskiellosta on saanut myös arvostelua.

Tanskan ihmisoikeusinstituutti painottaa, että ehdotus on ristiriidassa oikeusvaltion periaatteiden kanssa: ihmisten vapautta voi riistää ennaltaehkäisevästi, sanoo liiton johtaja Jonas Christoffersen Berlingske-lehdelle.

”Tavallisesti, jos ihminen on tehnyt jotakin rikollista, asiasta tehdään ilmoitus ja se tutkitaan. Poliisi voi pidättää ja ottaa ihmisen tutkintavankeuteen, jos rikosepäily on riittävän vakava. Vain tällä tavalla voimme vangita ihmisiä, joita ei ole tuomittu rikoksesta”, hän sanoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat