Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron pääministeri: Viro ei käy kahdenvälisiä puolustuskeskusteluja Venäjän kanssa

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Viron pääministeri Taavi Rõivas.
Viron pääministeri Taavi Rõivas. Kuva: Marko Mumm

Viro ei aio käydä kahdenvälisiä keskusteluja puolustusta koskevista asioista Venäjän kanssa, pääministeri Taavi Rõivas sanoi uutistoimisto BNS:lle.

Pääministerin mukaan Viro on puolustuskysymyksissä yksimielinen liittolaistensa kanssa, eivätkä kahdenväliset keskustelut siten ole tarpeen.

Puolustusyhteistyöstä Venäjän kanssa ei Viron mukaan pidä keskustella, koska Venäjän aggressio Ukrainassa jatkuu. Lisäksi Rõivasin mukaan Venäjä voisi ensi alkuun kytkeä päälle sotilaskoneidensa transponderit hyvän tahdon eleenä, mikäli maa haluaa vähentää Itämeren jännitteitä. Transponderit lähettävät paikkasignaalia, joten koneiden sijainti voidaan määrittää.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Taustalla on Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonovin maanantaina julkituoma ehdotus turvallisuuskeskusteluista Itämeren Nato-maiden ja sotilasliittoon kuulumattomien maiden eli Suomen ja Ruotsin kanssa.

Viron puolustusministeriö on vahvistanut saaneensa Venäjältä virallisen kutsun keskusteluihin. Venäjän mukaan myös Latvialle on lähetetty virallinen kutsu. Suomen ulkoministeriön ja puolustusministeriön mukaan Suomi ei ollut torstaina saanut vastaavaa.

Venäjän ehdotuksesta on toistaiseksi hyvin vähän tietoa. Torstaina Venäjän puolustusministeriö toisti kutsun yhteistyöhön.

Sergei Košelev vahvisti vielä kerran venäläisen osapuolen valmiuden keskustella Itämeren alueen turvallisuuskysymyksistä heti, kun kumppanit ovat valmiit tällaiseen vuoropuheluun”, uutistoimisto Ria Novosti kirjoitti.

Sergei Košelev on Venäjän puolustusministeriön osastopäällikkö, joka vastaa kansainvälisestä sotilaallisesta yhteistyöstä.

Tähän mennessä on ollut epäselvää, missä muodossa, tasolla ja millä kokoonpanolla Venäjän ehdottamia keskusteluja käytäisiin. Alun perin Antonovin esityksestä sai käsityksen, että Venäjä haluaisi keskustella asiantuntijatasolla kaikkien Itämeren maiden kanssa.

Keskustelujen perustana on Venäjän mukaan presidentti Sauli Niinistön ehdotus lisätä lentoturvallisuutta.

Tämän lisäksi Venäjä esittäisi kahdenvälisiä neuvotteluja Suomelle, Ruotsille, Virolle, Latvialle, Liettualle ja Puolalle. Aiheena olisivat ”molemminpuoliset huolet” raja-alueiden sotilaallisesta toiminnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat