Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia hivuttautuu kohti lukittua ovea – itsenäistymisen kannattajilla ja vastustajilla on eriävä näkemys demokratiasta

Separatistinen aluehallinto käyttää hyväkseen Espanjan poliittista lamaannusta.

Ulkomaat
 
SUSANA VERA / REUTERS
Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy (vas.) ja Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont tapasivat Madridissa huhtikuussa.
Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy (vas.) ja Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont tapasivat Madridissa huhtikuussa. Kuva: SUSANA VERA / REUTERS

Koillis-Espanjassa sijaitseva Katalonian itsehallintoalue uhoaa itsenäisyysjulistuksen tekemisellä vakavammin kuin koskaan aiemmin.

Asia ei suinkaan ole kiinni silkasta yksipuolisesta julistuksesta. Espanjan keskushallinnon näkökulmasta katalonialaisten poistuminen yhteisestä valtiosta ei ole yhtään entistä lähempänä, koska ovi on lukittu. Avainkin on kadonnut aikoja sitten, tarkalleen ottaen vuonna 1978, jolloin luotiin nykyinen perustuslaki.

Itsenäisyyden kannatus on kasvanut merkittävästi 7,5 miljoonan asukkaan Kataloniassa tällä vuosikymmenellä. Sitä selittävät muun muassa Espanjan talouskriisi ja Katalonian itsehallinnon lisäämisen kaatuminen perustuslakituomioistuimessa.

Uhmakas Katalonia yrittää ottaa oikeuden omiin käsiinsä hetkellä, jolloin Espanjan keskushallinto on syvän lamaannuksen kourissa jämähtäneiden hallitusneuvottelujen takia.

Viime viikolla Katalonian alueparlamentti hyväksyi separatistisen työryhmän raportin, joka suositteli yksipuoliseen irtautumiseen tähtääviä toimia.

Maanantaina perustuslakituomioistuin otti päätöksen tutkittavakseen Espanjan hallituksen pyynnöstä, mikä automaattisesti esti päätöksen lainvoimaisuuden tällä haavaa. Tuomioistuin myös varoitti alueparlamentin puhemiestä Carme Forcadellia, aluejohtaja Carles Puigdemontia ja aluehallituksen jäseniä heitä mahdollisesti odottavista rikossyytteistä.

Katalonia teki samankaltaisen päätöksen jo marraskuussa, jolloin alueparlamentti julisti aloittavansa valmistelut irtautumiseksi Espanjasta. Tuolloisen päätöksen laillisuuden perustuslakituomioistuin tyrmäsi nopeasti. Siksi viime viikon äänestys samasta aiheesta uhmasi suoraan oikeuslaitoksen toimivaltaa.

Aluehallinto on jo syksystä lähtien valmistellut lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi muun muassa oman veroviraston ja sosiaaliturvajärjestelmän toiminnan Katalonian itsenäistyttyä.

Aiemmin Katalonian johto korosti haluaan saada Espanja neuvottelupöytään, mutta ihan pian ei ole selviämässä, kenen kanssa pitäisi neuvotella.

Poliittisen kentän sirpaloitumisen takia puolueet eivät ole saaneet koottua Espanjalle hallitusta joulukuun parlamenttivaalien eivätkä kesäkuun uusien vaalien jälkeen. Virkaa tekevä konservatiivipääministeri Mariano Rajoy pitää maan rattaita pyörimässä mutta ei kykene tekemään mitään uudistuksia.

Katalonialaisten itsenäisyystahto vaikuttaa lujittuneen Espanjan seisahduttua. Aluehallinnon alainen tutkimuslaitos kertoi toissa perjantaina, että 47,7 prosenttia halusi Kataloniasta itsenäisen valtion ja 42,4 prosenttia ei, kun asiaa kysyttiin 1 500 asukkaalta.

Kumpikin leiri syyttää toista demokratian polkemisesta.

Itsenäisyysmieliset katsovat, että vaaleilla valitun aluehallinnon pitäisi saada päättää edustamansa alueen kohtalosta.

Espanjan hallitus puolestaan vetoaa perustuslakiin, joka toisen artiklansa mukaan pohjautuu ”Espanjan kansan hajottamattomaan yhtenäisyyteen” ja ”kaikkien espanjalaisten yhteiseen ja jakamattomaan maahan”.

On kiistatonta, että Katalonian irtautumisyritykset ovat ristiriidassa perustuslain kanssa. Aluehallituksen mielestä laki ei kuitenkaan voi olla demokraattisten päätösten este, vaan jopa perustuslakia pitää voida muuttaa. Niin sitä varmasti voikin, mutta se ei suinkaan ole yksin katalonialaisten asia.

Demokratiaan vetoaminen olisi itsenäisyysmielisille luontevampaa, mikäli heitä olisi todella äänestänyt enemmistö. Vaalijärjestelmän ansiosta he saivat paikkaenemmistön hieman alle 48 prosentilla äänistä viime syyskuun aluevaaleissa. Tähän huomioon he toki vastaavat, että itsenäisyyden suorat vastustajat saivat vain runsaat 39 prosenttia.

Kantaa ottamaton vasemmistokoalitio, joka kannattaa kansanäänestystä itsenäisyydestä, sai lähes yhdeksän prosentin kannatuksen.

Lisäksi noin 2,5 prosenttia äänesti Unió-puoluetta, joka kannatti itsenäisyyttä mutta sanoutui irti itsenäisyysmielisten vaaliliitosta halutessaan edistää asiaa Espanjan lain puitteissa. Yksinään Unió jäi äänikynnyksen alle ja siten ilman paikan paikkaa.

Tilanne on niin monitulkintainen, että jokainen löytää omat perustelunsa, joiden valossa vastapuoli vaikuttaa epädemokraattiselta sortajalta.

Kiistatonta on, että selvä enemmistö katalonialaisista kannattaa kansanäänestystä asiasta. Se on ollut myös itsenäisyysmielisten poliitikkojen tavoite, josta Espanjan hallitus on toistuvasti kieltäytynyt. Siksi separatistit lähtivät ajamaan itsenäisyyttä vaihtoehtoista reittiä alueparlamentin enemmistön turvin.

Virkaa tekevä pääministeri Rajoy on toistuvasti leimannut Katalonian toimet provokaatioksi. Vaikuttaa kieltämättä siltä, että Katalonia suorastaan kerjää aiempaa voimakkaampia reaktioita – kovia otteita, jotka helpottaisivat keskushallinnon kuvastamista suurena sortajana ja saisivat itsenäisyyden kannatuksen niin suureksi, että Madridinkin olisi pakko tunnustaa asia.

Jos se ei tarkoittaisi sentään panssarivaunuja Barcelonan kaduille niin ehkäpä toimivallan riisumista aluehallinnolta tai itsenäisyysjohtajien toimittamista oikeuteen ja mahdollisesti vankeuteen. Rajoy ei vain välittäisi asetella heidän harteilleen marttyyrin viittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat