Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Erdoğan käy gülenistiyhteyksistä syyttämiensä yritysten kimppuun

Ulkomaat
 
Cetin Muhurdar / Turkin presidentin kanslia
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui torstaina Ankarassa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui torstaina Ankarassa. Kuva: Cetin Muhurdar / Turkin presidentin kanslia

Turkki aikoo mittavien puhdistustensa jälkeen panna seuraavaksi kuriin yritykset, joilla se katsoo olevan yhteyksiä muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin.

”Me katkaisemme kaikki yhteydet liiketoimintaan, leikkaamme kaikki Güleniin kytköksissä olevien yritysten tulot”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi suorana televisioidussa puheessa uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina.

”Me emme aio antaa kenellekään yhtään armoa”, hän jatkoi.

Erdoğanin mukaan toistaiseksi tehdyt pidätykset ovat vasta jäävuoren huippu.

Turkki on pidättänyt, erottanut tai pidättänyt virastaan yli 60 000 sotilasta, virkamiestä, tuomaria, syyttäjää, opettajaa, tutkijaa ja toimittajaa. Heistä yli 18 000 ihmistä on pidätetty. Heitä syytetään tuesta Yhdysvalloissa asuvalle Gülenille, jonka Turkki katsoo olevan vastuussa vallankaappausyrityksestä. Sotilaskaappaus epäonnistui 15. heinäkuuta.

Gülen on kiistänyt syytökset. Turkki vaatii Yhdysvaltoja luovuttamaan saarnaajan, mutta Yhdysvallat on perännyt Turkilta todisteita Gülenin osuudesta kaappausyritykseen.

Kaappausyrityksessä kuoli ainakin 238 ihmistä ja 2 200 loukkaantui.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat arvostelleet Turkin käynnistämiä laajoja gülenistien puhdistuksia.

Itävallan liittokansleri Christian Kern meni pisimmälle ja esitti, että Turkin neuvottelut EU-jäsenyydestä pitäisi keskeyttää.

Hän sanoi keskustelevansa EU-jäsenmaiden johtajien kanssa jäsenyysneuvottelujen lopettamisesta ja viittasi Turkin heikkoon demokratia- ja talouskehitykseen.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tyrmäsi torstaina Kernin ehdotuksen. Hänen mukaansa jäsenyyden torjuminen ei edistäisi EU:n tavoitteita, vaan voisi entisestään kiristää suhteita Turkkiin.

Maa ei kuitenkaan nykyisessä tilassaan voi tulla EU-jäseneksi, Juncker totesi ja korosti, että kuolemanrangaistuksen käyttöönotto tekisi jäsenyyden täysin mahdottomaksi.

Myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi torstaina, että olisi ennenaikaista lopettaa neuvottelut Turkin kanssa.

Yritysmaailmassa gülenistien verkosto on yhä vahvin, presidentti Erdoğan kuvaili. Erdoğanin mukaan ”ampujien rahoittajia” kohdellaan samoin kuin kaappausyrityksen tekijöitä.

Jo ennen epäonnistunutta vallankaappausta Turkki oli pidättänyt liikemiehiä, joita se syytti gülenistien rahoittamisesta. Kaappauksen jälkeen lentoyhtiö Turkish Airlines erotti yli 200 työntekijää epäiltynä yhteyksistä uskonoppineeseen.

Kansainväliset yritykset ovat toistaiseksi olleet kommenteissaan varovaisia. Saksalainen Siemens työllistää Turkissa 3 000 ihmistä.

”Turkki on Siemensille tärkeä markkina-alue. Viime tapahtumien jälkeen me emme enää kykene arvioimaan luotettavasti, miten maa kehittyy pitkällä aikavälillä”, Siemensin toimitusjohtaja Joe Kaeser sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Turkki yrittää houkutella sijoituksia ja lisätä kansainvälisten yritysten luottamusta myöntämällä verohelpotuksia, pääministeri Binali Yıldırım lupasi torstaina. Jotkin yritykset ovat kuitenkin panneet sijoitussuunnitelmat jäihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat