Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turismi kasvaa holtitonta vauhtia Islannissa – ”Teemme vain parhaamme vastataksemme kysyntään”

Hotelleja ei ehditä rakentaa yhtä nopeasti kuin Islantiin virtaa uusia matkailijoita.

Ulkomaat
 
Emilia Kangasluoma / HS
Yhdysvaltalaiset Danny Field ja Serena Suckow iloitsevat nähtyään ryhävalaan. He saapuivat Islantiin erityislaatuisen luonnon takia ja yllättyivät turistien suuresta määrästä.
Yhdysvaltalaiset Danny Field ja Serena Suckow iloitsevat nähtyään ryhävalaan. He saapuivat Islantiin erityislaatuisen luonnon takia ja yllättyivät turistien suuresta määrästä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Húsavík

Turistien määrä on kaksinkertaistunut Islannissa tällä vuosikymmenellä, ja kasvu on kiihtynyt huimaavasti. Viime vuonna ulkomailta saapui ensi kertaa yli miljoona matkailijaa, ja jos nykyinen kasvuvauhti säilyy, ensi vuonna rikkoutuu kahden miljoonan raja.

Se todella tuntuu 330 000 asukkaan maassa, eikä vain pääkaupungissa Reykjavíkissä. Luontokohteiden vetovoima takaa turistivirran suuntautumisen myös pikkupaikkakunnille.

”Teemme vain parhaamme vastataksemme kysyntään”, Guðbjartur Jónsson sanoo. Hän johtaa North Sailing -valasretkiyritystä parintuhannen asukkaan Húsavíkissä Islannin pohjoisrannikolla, kuuden tunnin ajomatkan päässä Reykjavíkistä.

Guðbjartur tarjoaa aamukahvit sataman lämpimässä kuppilassa. Ulkona on alle kymmenen lämpöastetta ja sataa kaatamalla. Tuuli kohottaa aallot avomerellä monimetrisiksi. Toimitusjohtajan mukaan on kesäkauden ensimmäinen päivä, jolloin sää uhkaa estää valasretken.

Islannin pankkiromahdus vuonna 2008 sai matkailijoiden määrän notkahtamaan, joskin Islannin kruunun halpeneminen lisäsi houkuttelevuutta tekemällä maasta ulkomaalaisille halvemman. Mutta kun tulivuori Eyjafjallajökull purkautui keväällä 2010 ja sotki tuhkallaan pohjoisen pallonpuoliskon lentoliikenteen, pessimistit pelkäsivät, ettei kukaan enää halua Islantiin.

”Sen sijaan kaikille jäi mieleen, että Islannissa on tulivuoria, joiden nimiä kukaan ei osaa lausua, ja että täällä tapahtuu aina jotain kummallista ja kiinnostavaa”, Guðbjartur sanoo.

Islanti saa turismista jo enemmän tuloja kuin perinteisestä pääelinkeinostaan kalataloudesta.

Vuonna 1995 North Sailingin perustajat pähkäilivät, mitä tehdä hankkimallaan tammipuisella kalastusaluksella – tyytyäkö tuttuun elinkeinoon vai ottaa riski. Kukaan ei ollut aiemmin tarjonnut valasretkiä Húsavíkissä.

”Kaikki sanoivat heille, etteivät valaat kiinnosta ketään, mutta eivät he kuunnelleet. No, nyt meillä on kymmenen alusta ja samassa satamassa monta pienempää kilpailijaa”, kertoo Guðbjartur, joka tuli vetämään yritystä viime vuonna toimittuaan aiemmin Húsavíkin varapormestarina.

Kasvu selittyy paljolti määrätietoisella ponnistelulla turismin hyväksi. Talousromahduksen ja Eyjafjallajökullin purkauksen jälkimainingeissa Islannin hallitus ja matkailunedistämistoimi päättivät taistella epäonnea vastaan käynnistämällä suuren Inspired by Iceland -kampanjan. Presidentti Ólafur Ragnar Grímsson kannusti islantilaisia ja maassa käyneitä ulkomaalaisia jakamaan kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Omakohtaiset tarinat Islannin ihmeistä – jäätiköistä, laavakentistä, kuumista lähteistä ja omalaatuisen kauniista vaellusreiteistä – ovat levinneet ilmeisen tehokkaasti. Vuodesta 2011 lähtien ulkomaisten turistien määrä on kasvanut 15–30 prosentilla vuodessa, kiihtyvällä vauhdilla.

Matkailubuumi on auttanut toipumista talousahdingosta. Työllisyys on kivunnut vanhalle tasolle, joskin islantilaisten tulot ovat tuntuvasti pienempiä kuin kriisiä edeltäneenä aikana ja velkaantuminen suurta.

Valasretkimies Guðbjartur taitaa itsekin markkinoinnin. Kesäkuun lopussa jalkapallon EM-kisojen aikaan hän kutsui Englannin maajoukkueen pelaajat rentouttavalle valasretkelle toipumaan tappiosta Islannille. Kutsun hän esitti humoristisen julkeasti jo ennen maiden välistä ottelua.

Englannin jalkapallomiljonäärit sivuuttivat tarjouksen, mutta Guðbjartur tavoittelikin tietysti yleistä näkyvyyttä.

”Yhteyttä otti hetkessä yli 140 tiedotusvälinettä, pääasiassa ulkomailta.”

Mainoskikka uhkui islantilaisille ominaisena pidettyä itsevarmuutta ja myös osui oikeaan, kun Islanti vastoin odotuksia todella kaatoi Englannin.

Jalkapallojoukkueen tuhkimotarina oli omiaan houkuttelemaan ihmisiä Islantiin, sillä hurjine viikinkihuutoineen islantilaiset keräsivät EM-kisoissa ihailijoita ympäri Eurooppaa.

Islanti houkuttelee kansainvälisiä elokuva- ja tv-tuotantoja hyvittämällä jälkikäteen neljäsosan kuvausryhmien kustannuksista maassa. Sekin poikii turisteja, sillä esimerkiksi huippusuositun Game of Thrones -sarjan faneja vaeltaa bongaamaan fantasiamaailman kuvauspaikkoja.

Eniten Islannissa käy yhdysvaltalaisia, joita lentoyhtiö Icelandair houkuttelee muistuttamalla, että Bostonista on lyhyempi matka Reykjavíkiin kuin San Franciscoon. Jatkolennoille Manner-Eurooppaan suuntaavat saavat jäädä jopa viikoksi Islantiin ilman korotusta lentomatkojen kokonaishintaan.

Matkailun nopea kasvu ei miellytä kaikkia.

Reykjavíkin kantakaupungissa on useita suuria työmaita, mutta uusia hotelleja ei millään saada rakennettua yhtä nopeasti kuin tulijoiden virta kiihtyy.

Reykjavíkissä on pulaa tavallisista vuokra-asunnoista, koska asunnonomistajien on houkuttelevampaa tarjota lyhytaikaisia vuokria turisteille. Osa paikallisista paheksuu pääkatu Laugavegurille pakkautuneita lähes identtisiä kauppoja, joissa myydään laavakiviä ja pehmolelulunneja.

Húsavíkissä Guðbjartur painottaa turismin merkitystä pienille paikkakunnille. Matkailualan työpaikkojen ansiosta entistä useampi nuori palaa opiskelujen jälkeen kotiseudulle.

Ala on kuitenkin vahvasti kausittaista. North Sailing työllistää kesäisin 170 ihmistä mutta talvisin vain 43. Suuri osa kausityöläisistä tulee ulkomailta.

Espanjalainen nainen toimii pääoppaana, kun parin tunnin vatvomisen jälkeen valasretkialus saa luvan lähteä uhmaamaan sadetta ja aaltoja. Kannelle astelee toistakymmentä turistia eri puolilta Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. He saavat ylleen paksut haalarit ja sadetakit.

Retki kestää kolme tuntia, joista pari kuluu silkkaan ajamiseen. Valaiden suosimat vedet ovat etäällä rannasta. Kun alus putoilee aallonharjoilta, suolavesi ryöpsähtelee kasvoille. Puolalainen mies oksentaa laidan yli.

Kenelläkään ei ole pelastusliivejä.

Keulassa tasapainoileva newyorkilainen Serena Suckow kiljahtaa innostuksesta, kun ryhävalas ilmaantuu pintaan aivan vieressä.

Se on retken säväyttävin hetki, vaikka valtavasta nisäkkäästä kertovat vain hengitysaukon aiheuttama vesitussahdus, pieni selkäevä ja ennen sukeltamista pinnalle kohoava pyrstö. Tällä kertaa ei nähdä ainuttakaan ryhävalasta luontodokumenttien tapaan esittelemässä siipimäisiä kylkieviään tai hyppimässä ilmaan.

”Halusimme jonnekin erilaiseen kohteeseen, ja luonto täällä on todella poikkeuksellinen”, Suckow kertoo päätymisestä Islantiin.

Hän on yhdessä kumppaninsa Danny Fieldin kanssa kiertämässä koko saaren, mikä tarkoittaa yli 1 300 kilometrin ajomatkaa Islannin suurta kehätietä pitkin.

”Emme kylläkään arvanneet, että kohtaisimme matkan varrella niin paljon muita turisteja.”

Emilia Kangasluoma / HS
Islanninhevoset kasvavat usein laumoissa vapaana luonnossa.
Islanninhevoset kasvavat usein laumoissa vapaana luonnossa.
Emilia Kangasluoma / HS
Islannin luonto houkuttelee turisteja yhä enemmän.
Islannin luonto houkuttelee turisteja yhä enemmän.
Emilia Kangasluoma / HS
Matkailualan työpaikat houkuttelevat nuoria opiskelujen jälkeen takaisin kotiseudulle, kiittelee valasretkiyritys North Sailingin toimitusjohtaja Guðbjartur Jónsson Húsavíkissä Islannin pohjoisrannikolla.
Matkailualan työpaikat houkuttelevat nuoria opiskelujen jälkeen takaisin kotiseudulle, kiittelee valasretkiyritys North Sailingin toimitusjohtaja Guðbjartur Jónsson Húsavíkissä Islannin pohjoisrannikolla.
Emilia Kangasluoma / HS
Turistit tasapainoilevat aallokossa valassafarilla Húsavíkin edustalla.
Turistit tasapainoilevat aallokossa valassafarilla Húsavíkin edustalla.
Emilia Kangasluoma / HS
HS yritti etsiä geysiriä ihailevasta ihmisjoukosta yhdenkin islantilaisen. Se ei onnistunut.
HS yritti etsiä geysiriä ihailevasta ihmisjoukosta yhdenkin islantilaisen. Se ei onnistunut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat