Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amisseilla poikkeuksellisen vähän astmaa – syynä navetoista lapsien jaloissa tuleva pöly

Uuden tutkimuksen mukaan tiivis elämä eläinten kanssa voi suojella astmalta.

Ulkomaat
 
Jason Reed / Reuters
Amissilapsia matkalla hautajaisiin hevosen vetämillä kärryillä Pennsylvanian Georgetownissa vuonna 2006.
Amissilapsia matkalla hautajaisiin hevosen vetämillä kärryillä Pennsylvanian Georgetownissa vuonna 2006. Kuva: Jason Reed / Reuters

Amissien farmeilla kasvaneilla lapsilla on normaalia vähemmän astmaa, koska lapset ovat olleet jatkuvasti tekemisissä eläimien kanssa, joiden mikrobit ovat vahvistaneet lasten immuunijärjestelmää.

Tähän tulokseen on päätynyt tutkimus, joka julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä keskiviikkona, kertoo uutistoimisto AFP.

Tutkimuksessa vertailtiin kahta samanlaista yhteisöä, joista toinen oli Yhdysvaltojen Indianassa sijaitseva amissiyhteisö ja toinen kristittyjen hutteriittien yhteisö Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa.

Yhteisöt ovat samanlaisia, mutta ne harjoittavat maataloutta eri tavoin.

Amissit ovat tunnettuja yksinkertaisesta elämäntyylistään ja tiukasta uskonnollisesta kuristaan. Heitä on noin neljännesmiljoona. Amissit asuvat pääasiassa Yhdysvaltojen Pennsylvaniassa, Ohiossa ja Indianassa.

Amissit elävät yhden perheen farmeilla, eivätkä hyväksy modernia teknologiaa. Kulkuvälineinä ja maatöissä he käyttävät hevosia.

Hutteriitit ovat myös tiukka uskonnollinen yhteisö, jossa yksilöt luopuvat suurelta osalta omaisuudestaan. Pesutilat ja ruokasalit ovat yhteisiä, ja naisten ja miesten vaatteet ovat varsin samankaltaisia. Hutteriitteja on noin 40 000. Eniten heitä on Kanadassa. Amissit ja hutteriitit puhuvat saksaa.

Hutteriitit elävät myös maanviljelyksellä, mutta he käyttävät modernia teknologiaa apunaan. Hutteriitit asuvat isoissa maanviljelyskommuuneissa.

He eivät ole päivittäin yhtä paljon tekemisissä eläinten kanssa kuin amissit.

Yhteistä ryhmille on eurooppalainen perimä ja ruokavalio. Molemmat ryhmät juovat raakaa maitoa, rokottavat ja rintaruokkivat lapsensa eivätkä salli eläimiä sisätiloissa.

Ryhmien merkittävä ero on se, että amisseilla on huomattavasti vähemmän astmaa. Amissilapsista viidellä prosentilla on astma. Hutteriittilapsista 21,3 prosenttia sairastaa astmaa.

”Kollegamme Erika von Mutius havaitsi jo yli vuosikymmen sitten, että farmilla kasvaminen voi suojella astmalta”, sanoo professori Carole Ober uutistoimisto AFP:lle.

”Uusi tutkimuksemme perustuu hänen havaintoonsa, mutta nyt on käynyt ilmi, että syy ei ole vain elo maatilalla. Tutkimus on tarkentanut sitä, mistä suoja syntyy”, Ober sanoo.

Tutkijat löysivät, että syy löytyy asuntojen sisällä olevasta pölystä. Amissikotien pölyssä on huomattavasti laajempi mikrobikanta, vaikka molempien ryhmien kodit ovat yhtälailla puhtaita.

Ero on siinä, että amissien navetat ovat lähellä asuntoja toisin kuin hutteriiteilla.

Amissilapset juokset kodin ja navetan väliä usein paljain jaloin, mikä tuo asuntoon erilaista pölyä kuin hutteriittien koteihin tulee.

Ja juuri tämä pöly aiheuttaa amissilapsien elimistössä ilmiön, että heidän verisolunsa pystyvät paremmin taistelemaan tulehduksia vastaan.

Tutkimukseen osallistunut professori Erika von Mutius sanoo, että seuraava askel on löytää keinot, jotka auttavat tulevien sukupolvien lapsia. Siis myös niitä, joilla ei ole eläinten asuttamaa navettaa kodin vieressä.

Viime vuonna laaja ruotsalainen tutkimus totesi, että eläinten kanssa varttuneilla lapsilla on vähemmän astmaa kuin lapsilla, joiden perheessä ei ole eläimiä.

BBC:n haastattelema Upsalan yliopiston professori Tove Fall varoittaa, ettei kotieläimillä kannata hoitaa lapsia, joilla jo on allergia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat