Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina suunnittelee uutta voimalaa Tšernobyliin – tällä kertaa aurinkoenergialle

Maailman suurin aurinkovoimala tuottaisi suunnitelmien mukaan jopa kolmanneksen siitä energiamäärästä, mitä surullisenkuuluisa ydinvoimala tuotti ennen onnettomuutta.

Ulkomaat
 

Sähköntuotanto saattaa palata Tšernobyliin, mikäli Ukrainan suunnitelmat maailman suurimmasta aurinkovoimalasta toteutuvat.

Ukrainan hallituksen mukaan asuinkelvoton maa-alue voitaisiin muuttaa maailman suurimmaksi aurinkovoimalaksi, joka tuottaisi energiaa lähes kolmanneksen siitä, mitä alueella sijainnut surullisenkuuluisa ydinvoimala tuotti parhaina päivinään, uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Guardian on päässyt tutustumaan suunnitelmiin, jotka on jo lähetetty isoille investointipankeille. Suunnitelmien mukaan 6 000 hehtaaria asuinkelvotonta ja ihmisille vaarallista joutomaata voitaisiin muuttaa aurinko-, biokaasu-, lämpö- ja sähkövoimalaksi.

Nykyään elinkelvottomana eristetyn alueen koko on kaiken kaikkiaan noin 1 000 neliökilometriä, eli huomattavasti enemmän kuin 6 000 hehtaaria (60 neliökilometriä).

Ukrainalla on ollut vuosia paineita sallia teollinen kehittäminen alueella. Toistaiseksi ei ole kerrottu, mihin aurinkopaneelit tarkemmin ottaen sijoitettaisiin.

”Näkökulma eristettyyn alueeseen on Ukrainassa muuttunut. 30 vuotta Tšernobylin tragedian jälkeen alueelta on paljastunut kehitysmahdollisuuksia. Sinne tullaan luomaan erityinen teollisuusalue kaikkia säteilyä koskevia sääntöjä ja ohjeistuksia noudattaen”, suunnitelmissa sanotaan Guardianin mukaan.

Voimalan ympäristöstä sekä ydinlaskeuma-alueilta Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Etelä-Venäjältä evakuoitiin kymmeniätuhansia ihmisiä heti vuonna 1986 sattuneen onnettomuuden jälkeen. Puolityhjissä kylissä Tšernobylin lähiseudulla asuu enää muutamia satoja ihmisiä.

Suunnitelmien mukaan osaa 6 000 hehtaarin alueesta voitaisiin käyttää sähkövoimalan laitteistoille ja osaa muun muassa biopolttoaineeksi kelpaavien kasvien viljelyyn.

Ukrainan hallituksen mukaan suunnitelmat mahdollistaisivat yli 1 000 megawatin aurinkovoimalan ja 400 megawatin muun energiatuotannon. Tšernobylin ydinvoimala tuotti noin 4 000 megawattia.

Maailman pahimman ydinonnettomuuden tapahtumapaikalle rakennettavaa uusiutuvien energiamuotojen voimalaa puoltaa muun muassa se, että maa on halpaa ja sitä riittää. Myös voimalan perusrakenteet ja sähkönsyöttöverkko ovat yhä koskemattomina paikoillaan. Lisäksi alueella paistaa aurinko kuin eteläisessä Saksassa, joka on yksi maailman suurimmista aurinkoenergian tuottajista.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD) ilmoitti viime viikolla, että se saattaisi olla valmis lainaamaan rahaa uusiutuvien energialähteiden voimalaan. Jo aiemmin se on lainannut yli 450 miljoonaa euroa ruostumattomasta teräksestä rakennettavaa uutta suojaa varten. Suoja tulee vaurioituneen ja tuhansia vuosia vaarallisena säilyvän reaktorin ympärille.

”EBRD voi harkita osallistumistaan projektiin, kunhan sijoitusehdotukset ovat elinkelpoisia ja kaikki ympäristöasiat ja -riskit huomioidaan pankkia tyydyttävällä tavalla”, pankin tiedottaja sanoo.

Muutos aurinkovoimaan kertoo kehityksestä, jossa uusiutuvan energian kustannukset laskevat ja ydinenergian kustannukset kohoavat.

Tuoreessa haastattelussa Ukrainan ympäristöministeri kertoi hallituksen neuvottelevan parhaillaan kahden yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön ja neljän kanadalaisen energiayhtiön kanssa. Niiden kaikkien kerrotaan osoittaneen kiinnostusta Tšernobylin mahdollista aurinkotuotantoa kohtaan.

Samaan aikaan Valko-Venäjällä, 30 kilometrin päässä Tšernobylistä, rakennetaan jo 22,3 megawatin aurinkovoimalaa. Rakennusalue on siellä niin ikään saastunut Tšernobylin laskeumasta, eikä esimerkiksi viljely alueella ole mahdollista.

Oikaisu (HS 9.8.2016): Perjantaina 5. elokuuta uutisessa Ukrainaan suunnitteilla olevasta aurinkovoimalasta kerrottiin, että toteutuessaan voimala tuottaisi energiaa jopa kolmanneksen siitä, mitä alueella sijainnut Tsernobylin ydinvoimala. Kun voimaloiden tehokertoimet huomioidaan, on aurinkovoimalan tuottama energiamäärä todellisuudessa kuitenkin merkittävästi alhaisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat