Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuumuuden epäillään herättäneen pernaruttoitiöt ikiroudasta – Venäjän Jamalilla epidemia viimeksi 75 vuotta sitten

Ulkomaat
 
Reuters
Elektronimikroskoopilla kuvattuja pernaruttoitiöitä.
Elektronimikroskoopilla kuvattuja pernaruttoitiöitä. Kuva: Reuters

Siperiassa Jamalin Nenetsiassa 70 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa pernaruttoepäilyjen takia, aluehallinto tiedotti torstaina.

Pernaruttoepidemia paljastui poronhoitoalueella tundralla viime viikolla, kun syy porojen massakuolemaan selvisi.

Noin 2 300 poroa on kuollut pernaruttoon, joka varmistui ainakin 20 ihmisen sairastumisen syyksi. Yksi 12-vuotias poika kuoli tartunnan saatuaan.

Pernaruton leviäminen näin laajalle on omiaan lietsomaan paniikkia paikallisten asukkaiden keskuudessa, ja venäläisviranomaiset yrittävät rauhoittaa tilannetta. Alue julistettiin karanteeniin, 160 ihmistä evakuoitiin, paikalle lähetettiin armeija apuun ja virallisten lukujen mukaan 35 000 poroa on rokotettu tartuntaa vastaan.

Paikalliset kuitenkin kertovat, että rokotteita ei riitä kaikille ja arvostelevat viranomaisia välinpitämättömyydestä.

Myös viranomaisten mukaan apu ja taudin tunnistaminen kuitenkin myöhästyivät pahasti. Osa poronhoitajista elää paikoissa, joista ei ole viestiyhteyksiä.

”Yksi heistä käveli tundralla neljä vuorokautta, jotta pääsi kertomaan porojen kuolemasta”, Venäjän elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavan viraston varajohtaja Nikolai Vlasov sanoi uutistoimisto RBK:lle.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan pernaruton aiheuttaa bakteeri, joka voi säilyä maaperässä vuosia. Se ei tartu ihmisestä toiseen, mutta ihminen voi saada tartunnan sairaasta eläimestä.

Epidemian yhdeksi syyksi arvioidaan hellettä, joka pysytteli Jamalille poikkeuksellisen tukalana pitkään. Poronhoitajat kuvittelivat aluksi, että eläimet kuolivat kuumuuteen.

Jamalin Nenetsiassa pernaruttoa tavattiin viimeksi 75 vuotta sitten, minkä jäljiltä tuhansien kuolleiden porojen jäänteet jäivät tundralle. Viranomaisten mukaan vain 313 tuhottiin. Ensimmäinen tiedetty epidemia riehui Jamalissa vuonna 1889. Jostain syystä rokotukset tautia vastaan lopetettiin alueella vuonna 2007.

Ympäri Siperiaa tarkastetaan paikkoja, joihin on jopa kymmeniä vuosia sitten haudattu pernaruton tappamien eläinten jäänteitä. Lisäksi eläimiä rokotetaan eri puolilla Venäjää.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan toistaiseksi vasta 14 prosenttia kuolleista eläimistä on saatu hävitetyksi. Ruhojen polttamisessa käytetään vanhoja autonrenkaita ja öljytuotteita.

Venäjän Greenpeace ilmoitti, että pernaruttoepidemian perimmäinen syy on ilmastonmuutos.

”Ikiroutaan on säilötty eläinten ruhoja, jotka ovat kuolleet epidemioissa kymmeniä ja satoja vuosia sitten. Ne ovat vanhoja hautausmaita. [Ilmaston] lämpenemisen takia jää sulaa, jäänteet tulevat esiin, muodostuu itiöitä ja tartunnat leviävät jälleen”, ympäristöjärjestön energiaosaston johtaja Vladimir Tšuprov sanoi tiedotteessa.

Jamalin Nenetsiassa on noin 700 000 poroa. Se on monella mittarilla Venäjän rikkain hallintoalue, joka tuottaa valtaosan Venäjän maakaasusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat