Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin keisari pitää harvinaisen puheen kansalle – oletetaan liittyvän kruunusta luopumiseen

Nykyinen keisari Akihito on 82-vuotias. Jos hän luopuu kruunusta, valta siirtyy hänen pojalleen Naruhitolle.

Ulkomaat
 
ISSEI KATO / Reuters
Japanin keisari Akihito nousi puolisonsa Michikon kanssa shinkansen-luotijunan kyytiin Tokiossa heinäkuun 25. päivänä.
Japanin keisari Akihito nousi puolisonsa Michikon kanssa shinkansen-luotijunan kyytiin Tokiossa heinäkuun 25. päivänä. Kuva: ISSEI KATO / Reuters

Japanin keisari Akihito pitää erittäin harvinaisen videopuheen Japanin kansalle maanantaina iltapäivällä Japanin aikaa, maan yleisradioyhtiö NHK kertoo.

NHK:n uutinen perustuu Japanin keisarihuoneen kanslian antamiin tietoihin. Kanslian mukaan puhe esitetään nauhoitettuna, ja se julkistetaan myös keisarihuoneen kotisivuilla.

Keisari Akihito on NHK:n mukaan pitänyt videolle nauhoitetun puheen kansalle vain kerran aiemmin, kun hän puhui japanilaisille maaliskuussa 2011 tuhoisan Sendain maanjäristyksen jälkeen.

Japanin keisarin valtiosäännöllinen asema on lähinnä seremoniallinen, mutta hänellä on suuri symbolinen merkitys japanilaisille. Keisarin katsotaan polveutuvan auringon jumalatar Amaterasusta.

Keisarihuoneen kanslian mukaan Akihito kertoo puheessaan tunteistaan, jotka liittyvät hänen velvollisuuksiinsa Japanin symbolina.

Tämä on tulkittu kiertoilmaukseksi, jolla Akihito aikoo kertoa halustaan luopua kruunusta.

Tieto Akihiton puheesta tulee vajaa kuukausi sen jälkeen kun NHK ja uutistoimisto Reuters kertoivat, että keisari aikoo luopua kruunustaan parin vuoden kuluessa poikansa Naruhiton hyväksi.

Keisarihuoneen kanslia kiisti uutisen perättömänä, mutta toisaalta NHK kertoi perjantaina, että Akihito on ilmoittanut neuvonantajilleen haluavansa luopua kruunustaan.

Akihito on 82-vuotias, ja hänen terveytensä on viime vuosina heikentynyt. Akihito on sairastanut eturauhassyöpää, ja vuonna 2012 hänelle tehtiin onnistunut sepelvaltimon ohitusleikkaus.

Jos Akihito luopuu vallasta, kruunun perii hänen vanhin poikansa Naruhito, joka on 56-vuotias.

Japanin laki ei tunne tilannetta, jossa keisari luopuisi vapaaehtoisesti kruunusta. Tämän vuoksi Akihiton mahdollinen luopuminen vallasta saattaisi vaatia jonkinlaisen uuden lain säätämistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan konservatiiviset japanilaiset poliittiset vaikuttajat vastustavat Akihiton huhuttua kruunusta luopumista.

Konservatiivit ajattelevat, että vapaaehtoinen luopuminen voisi johtaa myös siihen, että naispuoliset keisarihuoneen jäsenet voisivat saada oikeuden kruunuun.

Japanin lain mukaan vain miespuolisilla keisarihuoneen jäsenillä on nyt oikeus periä keisarin kruunu.

Kruununprinssi Naruhitolla on vain tytär, eli prinsessa Aiko. Mikäli Naruhito nousee valtaan ja nykyiset perinteet pysyvät voimassa, hänen jälkeensä vallan perii hänen veljensä Akishino.

Akishinon jälkeen valta siirtyisi hänen pojalleen Hisahitolle, joka on nyt 9-vuotias.

Reuters
Japanin prinssi Hisahito jutteli isänsä prinssi Akishinon kanssa keisarin palatsin puutarhassa elokuussa 2015. Hisahito on Japanin nykyisessä kruununperimysjärjestyksessä kolmas ja Akishino toinen.
Japanin prinssi Hisahito jutteli isänsä prinssi Akishinon kanssa keisarin palatsin puutarhassa elokuussa 2015. Hisahito on Japanin nykyisessä kruununperimysjärjestyksessä kolmas ja Akishino toinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat