Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama kirjoitti esseen feminismistä: On vastustettava asennetta, jossa kehutaan vaippoja vaihtavia miehiä ja tuomitaan töissä käyvät naiset

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kirjoittanut feministisen esseen, jossa hän peräänkuuluttaa myös miesten vastuuta naisten aseman parantamisessa ja vanhentuneiden asenteiden muuttamisessa.

Ulkomaat
 
Joshua Roberts / Reuters
Presidentti Barack Obama vaimonsa Michellen sekä tytärtensä Malian (toinen vas.) ja Sashan (oik.) kanssa Kaliforniassa.
Presidentti Barack Obama vaimonsa Michellen sekä tytärtensä Malian (toinen vas.) ja Sashan (oik.) kanssa Kaliforniassa. Kuva: Joshua Roberts / Reuters

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kirjoittanut laajan esseen feminismistä, ja tunnustaa olevansa feministi itsekin.

”Meidän täytyy taistella asennetta vastaan, jossa naisia rangaistaan heidän seksuaalisuudestaan, mutta miehet palkitaan siitä”, Obama kirjoittaa Glamour-lehdessä julkaistussa tekstissä.

Presidentin johtoajatus esseessä on, että tasa-arvoisemman yhteiskunnan myötä kaikki sen jäsenet ovat vapaampia.

”Vanhentuneet ja jäykät käsitykset eivät tee kenellekään hyvää. Eivät miehille, naisille, homoille, heteroille, transsukupuolisille tai muille. Stereotypiat vain rajoittavat kaikkien mahdollisuuksia olla oma itsensä”, Obama kirjoittaa.

Esimerkiksi hän nostaa itsensä. Yksinhuoltajaäidin poikana, kasvaessaan ilman isää, Obama kertoo pohtineensa paljon sitä, kuka oikeastaan on, miten maailma hänet näkee ja millainen mies hän haluaa olla. Hänen mukaansa yhteisössä on helppo omaksua niin oikeita kuin vääriäkin tapoja olla mies.

”Kun vanhenin, tajusin, etteivät yritykseni olla kova tai ’cool’ kummunneet minusta itsestäni, vaan ilmensivät nuoruuttani ja epävarmuuttani. Elämästä tuli paljon helpompaa, kun aloin vain olla oma itseni”, Obama kirjoittaa.

Obama pohtii myös, miten työ Yhdysvaltojen presidenttinä itse asiassa lähensi hänen suhdettaan tyttäriinsä Malia ja Sasha Obamaan. Aiemmin hän joutui vuosien ajan matkustamaan työnsä takia pitkiä matkoja ja olemaan paljon pois kotoa, jolloin tyttäristä huolehtiminen ja heidän kasvatuksensa lankesi pitkälti hänen vaimonsa Michelle Obaman vastuulle.

”Viimeisten seitsemän ja puolen vuoden ajan työmatkani on kutistunut 45 sekuntiin. Niin kauan kestää matka olohuoneestamme työhuoneeseeni. Sen johdosta olen voinut viettää enemmän aikaa tytärteni kanssa seuraten heidän kasvamistaan fiksuiksi, hauskoiksi, ystävällisiksi ja upeiksi nuoriksi naisiksi.”

Naisten kohtaaman seksismin vastustaminen on Obaman mukaan ehdottomasti myös miesten vastuulla. Itse hän kertoo vaimonsa kanssa kannustaneensa aina tyttäriään kertomaan avoimesti niistä epäkohdista, joita he ovat tyttöinä ja naisina kohdanneet tai todistaneet.

”Ja kyllä. On tärkeää, että heidän isänsä on feministi, sillä sitä he tänä päivänä odottavat kaikilta miehiltä”, Obama toteaa.

Obaman mukaan on tärkeää taistella sellaista asenneilmastoa vastaan, jossa kehutaan vaippoja vaihtavaa isää, mutta tuomitaan kokopäiväiset isät ja työssä käyvät naiset.

”Meidän pitää muuttaa asenteita, jotka työelämässä arvostavat itsevarmuutta, kilpailuhenkeä ja kunnianhimoa – paitsi jos olet nainen”, hän jatkaa.

New York Times -lehti on haastatellut Indianan yliopiston sukupuoltentutkimuksen laitoksen professoria ja johtajaa Brenda Weberiä ja kysynyt tämän mielipidettä presidentin esseestä.

Weber kertoo lehdelle olevansa siitä haltioissaan paitsi presidentin laajan vaikutusvallan takia, myös siksi, että se osoittaa Barack Obaman ymmärtävän laajasti ongelmat, joita naiset kohtaavat.

”On epätavallista, että mies kirjoittaa tällaisen esseen. Saati sitten presidentti”, Webber toteaa.

Essee ei ole ensimmäinen kerta, kun Obama esittää feministisiä ajatuksiaan julkisuudessa. Kesäkuussa hän puhui ensimmäistä kertaa järjestetyssä The United State of Women -seminaarissa Washingtonissa.

”Olen ehkä vähän harmaampi kuin kahdeksan vuotta sitten, mutta tältä feministi näyttää”, Huffington Post kertoo Obaman todenneen tuolloin.

”Toki meidän kotonamme minulla ei ole vaihtoehtoa”, hän jatkoi viitaten vaimoonsa ja tyttäriinsä, saaden yleisöltä raikuvat aplodit.

1 500 sanaa käsittänyt essee on julkaistu Glamour-lehden verkkosivulla ja se tullaan julkaisemaan myös lehden syyskuun numerossa. Obaman feministisen esseen voi lukea myös täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat