Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki ja Itävalta diplomaattisessa sanasodassa: ”Itävalta on radikaalin rasismin pääkaupunki”

Itävallan vaatimus Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen lopettamisesta sai turkkilaisministerin raivostumaan.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puhui toimittajille Ankarassa heinäkuun lopussa.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puhui toimittajille Ankarassa heinäkuun lopussa. Kuva: UMIT BEKTAS

Turkki ja Itävalta ovat ajautuneet diplomaattiseen sanasotaan sen jälkeen, kun Itävalta torstaina vaati hallitustasolla EU:ta lopettamaan jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa.

”Meidän tulee tunnustaa tosiasiat: Turkin jäsenyysneuvottelut eivät tällä hetkellä ole muuta kuin fiktiota”, Itävallan liittokansleri Christian Kern sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Itävallan puolustusministeri Hans-Peter Doskozil lisäsi vettä myllyyn kutsumalla Turkkia diktatuuriksi, jolla ei ole sijaa EU:ssa.

”On tullut aika sanoa selvästi ääneen, että EU:n neuvottelut Turkin kanssa on lykättävä tai lopetettava”, Doskozil sanoi AFP:n mukaan.

Euroopan komission johtaja Jean-Claude Juncker kiirehti torstaina tyrmäämään Itävallan ehdotuksen todeten, että neuvottelujen lopettamisesta Turkin kanssa olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Juncker kuitenkin totesi, ettei Turkki nykyisessä tilanteessaan voi liittyä EU:n jäseneksi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Odotetusti Itävallan ehdotus neuvottelujen lopettamisesta sai Turkin raivostumaan.

”Itävalta on radikaalin rasismin pääkaupunki”, Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Çavuşoğlun mukaan rasismi on ihmisoikeuksien ja ihmisarvon vihollinen ja Itävallan liittokanslerin tulisi katsoa ensin omaa maataan, ennen kuin arvostelee muita.

Turkkilaisministerin lausunto suututti vuorostaan Itävallan.

“Kehotan ulkoministeriä hillitsemään itsensä ja torjun esitetyn kritiikin jyrkästi. Turkin pitää harkita sanansa ja tekonsa paremmin”, Itävallan puolustusministeri Doskozil sivalsi yhteisöpalvelu Twitterissä.

Turkin EU-haaveilla on pitkä historia. Keskusteluja asiasta käytiin ensimmäisen kerran vuonna 1963, ja jäsenhakemuksen maa jätti 1987. Varsinaiset neuvottelut aloitettiin vuonna 2005.

Jäsenyysneuvottelut ovat olleet tapetilla sen jälkeen, kun Turkissa kukistettiin sotilasvallankaappaus heinäkuun puolessavälissä. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan käynnisti vallankumousyrityksen jälkeen maassa laajan kampanjan, jonka jälkeen muun muassa sotilaita, yliopistojen opettajia ja toimittajia on pidätetty. Kaikkiaan pidätettyjä on jo useita tuhansia.

Arvostelijoiden mukaan pidätettävät henkilöt on listattu jo ennen vallankumousyritystä ja heidät on valittu siksi, että he ovat arvostelleet Erdoğanin itsevaltaisia otteita.

Turkissa ei ole teloitettu ketään vuoden 1984 jälkeen. Teloittamisten palauttaminen voisi johtaa EU:n jäsenneuvottelujen lopulliseen katkeamiseen, sillä kuolemanrangaistus poistettiin Turkin laista vuonna 2004 juuri neuvottelujen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat