Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ilmastonmuutos voi vapauttaa kylmän sodan aikaista ydinjätettä Grönlannin jään alta

Leiri sijaitsee Grönlannissa jääpeitteen alla. Matala-aktiivinen jäte voi tutkijoiden mukaan tulla esille tämän vuosisadan loppupuolella.

Ulkomaat
 
Yhdysvaltain armeija
Yhdysvaltain armeija rakensi sotilasleiriä Grönlannin luoteiseen kolkkaan vuonna 1959.
Yhdysvaltain armeija rakensi sotilasleiriä Grönlannin luoteiseen kolkkaan vuonna 1959. Kuva: Yhdysvaltain armeija

Maapallon lämpeneminen saattaa päästää vapaaksi radioaktiivista jätettä kylmän sodan aikaiselta sotilasleiriltä, jonka Yhdysvaltojen armeija on sittemmin hyljännyt. Asiasta kertoi Zürichin yliopisto perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Leiri sijaitsee Grönlannissa jääpeitteen alla. Tutkijat sanoivat perjantaina, että leiri voi tulla esille jään alta lähimpien vuosikymmenien aikana, jos ilmaston lämpenemisestä johtuva jään sulaminen jatkuu edelleen.

Leiri rakennettiin Grönlannin luoteiseen kolkkaan vuonna 1959. Siellä tutkittiin, kuinka arktinen alue sopisi ohjusten ampumispaikaksi.

Kylmä sota ei ollut varsinaista sotaa, vaan propagandaa ja vakoilua sekä kilpavarustelua. Sitä kävivät kapitalistinen Yhdysvallat ja kommunistinen Neuvostoliitto liittolaisineen. Vuosina 1945–1991 käyty kylmä sota oli kiihkeimmillään toisen maailmansodan lopun jälkeen aina 1970-luvun alkuun.

Yhdysvaltain armeija
Kuva leiristä vuodelta 1964.
Kuva leiristä vuodelta 1964.

Leiri suljettiin 1967, jolloin henkilökunta jätti tuhansia litroja polttoainetta ja tuntemattoman määrän matala-aktiivista jäähdytysjätettä leiriin. Henkilökunta oli varma, että ydinjäte pysyy ikuisesti jäähaudassaan.

Jäte sijaitsee 35 metrin syvyydessä. Zürichin yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että ydinjäte tulee esille tämän vuosisadan lopulla, jos ilmaston lämpeneminen jatkuu nykyistä tahtia. Yliopiston tutkimus julkaistiin Geophysical Research Letters -julkaisussa.

Tutkimusta johti kanadalainen Yorkin yliopisto yhteistyössä Zürichin yliopiston kanssa. Tutkijat arvelevat, että leirissä on yhteensä 200 000 litraa dieseliä ja ydinreaktorissa käytettävää jäähdytysvettä.

Tutkijoiden mukaan ydinjäte ja diesel, mutta etenkin leirillä olevat PCB-yhdisteet voivat vaikuttaa haitallisesti alueen ekosysteemiin ja ihmisiin. Orgaanisten yhdisteiden käyttöä rajoittavassa Tukholman sopimuksessa PCB luokiteltiin kuuluvaksi ympäristömyrkkyjen likaiseen tusinaan.

Heidän mukaansa jätteen poistaminen jäästä maksaisi valtavasti eikä sitä kannata tehdä, vaan odottaa mahdollista jään sulamista ja toimia myöhemmin.

Tarkennus 5.8. kello 22.00: Kirjoitukseen lisättiin, että ekosysteemille erityisen vaarallista on leirin PCB-yhdisteet. Aluksi kirjoituksessa mainittiin vain ydinjätteet ympäristölle vaarallisiksi.

Stephen Flanders / Yhdysvaltain armeija
Pora, jota käytettiin jääpeitteen läpi tunkeutumiseen.
Pora, jota käytettiin jääpeitteen läpi tunkeutumiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat