Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Litsihedelmää, sian verta, chiliä – Maailman juoduinta viinaa, kiinalaista baijiuta, löytyy montaa eri laatua

Pullo perusbaijiuta, 56-prosenttista ”Punatähteä”, maksaa runsaan euron, kun taas kalleimmista saa pulittaa tuhansia euroja. Nyt baijiun suosio orastaa myös länsimaissa.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Li Pengwei (vas.) ja Gao Haifa skoolaavat illallisen aluksi. Li tyytyy tässä vaiheessa olueen.
Li Pengwei (vas.) ja Gao Haifa skoolaavat illallisen aluksi. Li tyytyy tässä vaiheessa olueen. Kuva: Mikko Paakkanen HS
Fakta

Viljaviinaa hiivaisista harkoista

 Sana baijiu tarkoittaa valkoista alkoholijuomaa. Se äännetään suunnilleen kuten paitsiou.

 Baijiu valmistetaan viljasta, useimmiten durrasta.

 Valmistaminen aloitetaan tekemällä jauhetusta viljasta möykkyjä tai harkkoja, joista käytetään nimitystä qi. Viljaa ei mallasteta idättämällä kuten esimerkiksi viskin valmistuksessa. Harkkoja pidetään kosteassa ja lämpimässä, kunnes niihin kehittyy luonnon hiivoja.

 Baijiu-laatuja on paljon. Ne eivät kuulu Suomen Alkon valikoimiin. Sitä voi kuitenkin tilata Alkon kautta erikoistilauksena.

Peking

Ensimmäiset ruokalajit on kannettu pöytään. Li Pengwei narauttaa auki pullon viinaa ja kaataa ystävälleen Gao Haifalle lasillisen.

Kiinalainen kirkas viina baijiu on maailman yleisin väkevä alkoholijuoma. Maailmalla juodusta viinasta yli kolmannes on baijiuta, arvioi juoma-alan markkinatutkimusyhtiö IWSR.

Li, 29, ja Gao, 27, syövät kaveriporukalla illallista pekingiläisessä ravintolassa. Osa miehistä tyytyy olueen, osa nauttii halpaa Niu lan shan -merkkistä baijiuta.

”Talvella otamme baijiuta melkein joka kerta, kun syömme tällä porukalla illallista. Näin kesällä harvemmin”, Gao sanoo.

Viinalla on asemansa kiinalaisessa kulttuurissa.

”Baijiu merkitsee hyvää ystävyyttä ja vilpitöntä suhdetta toiseen”, Gao kertoo.

Pekingin kaduilla näkee joskus juopuneita pukumiehiä keskellä päivää, sillä juopottelu on perinteinen osa liike-elämän neuvottelu- ja verkostoitumiskulttuuria. Etenkin vanha polvi ajattelee, että yhdessä ryyppääminen rakentaa luottamusta. Juopottelua on tosin hillinnyt korruption vastainen kampanja, jossa virkamiehiltä on kielletty näyttävät tarjoilut.

Tilastojen mukaan kiinalaiset eivät juo yhtä paljon kuin suomalaiset. YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 15-vuotiaat kiinalaiset kumosivat vuonna 2010 noin seitsemän litraa puhdasta alkoholia. Suomalaiset kiskoivat kymmenisen litraa.

Kiinassa juodusta alkoholista yli kaksi kolmasosaa oli viinaa, käytännössä baijiuta. Loppu oli lähinnä olutta. Kulutus on kasvussa, kun Kiina vaurastuu.

Monien länsimaalaisten mielestä baijiu on pahaa. Ulkomaalaisten kuulee usein moittivan sen hirveyttä.

”He ovat ehkä jossain grillijuhlissa kumonneet kymmenen shottia halpaa Punatähteä ja todenneet seuraavana aamuna, että baijiu on paskaa”, pohtii Pekingissä asuva kanadalainen juomabloggaaja Jim Boyce.

”Mutta entä jos he olisivat aloittaneet maistamalla näitä?”

Boyce latoo tiskille neljä pulloa pekingiläisessä baarissa. Hän on tuonut ne maisteltaviksi.

Mikko Paakkanen HS
Baijiu-viinaa nautitaan perinteisesti ruoan kanssa raakana ja huoneenlämpöisenä.
Baijiu-viinaa nautitaan perinteisesti ruoan kanssa raakana ja huoneenlämpöisenä.

Eri baijiu-laadut eroavat toisistaan paljon. Tämän voi päätellä niiden hintahaitaristakin. Pekingiläisen työmiehen perusviinaa, 56-prosenttista Punatähteä saa puoli litraa noin kymmenellä yuanilla eli noin 1,40 eurolla. Arvostetun Maotai-merkin tietyt laadut maksavat sata kertaa enemmän, noin tuhat yuania. Vielä harvinaisemmat merkit maksavat jopa tuhansia euroja.

Boyce avaa pullon Yi mu quan -baijiuta. Se on valmistettu Baodingin kaupungissa säiliöissä, jotka on tehty vuoraamalla suuria risukoreja lukuisilla kerroksilla paperia, sian verta ja munanvalkuaista. Baijiuta valmistetaan myös esimerkiksi savialtaissa ja maakuopissa.

Yi mu quanin tuoksussa on tyypillinen, maanläheinen vivahde. Boycella on myös pullo Taizi-merkkistä baijiuta.

”Upea jälkimaku. Lakritsainen”, Boyce maiskuttelee.

Tämä baijiu on tehty Uudessa-Seelannissa. Maistamme myös Bye Joe -viinaa. Se on valmistettu Yhdysvalloissa kiinalaisesta baijiusta. Tähän versioon on uutettu litsihedelmää, lohikäärmehedelmää ja chiliä.

”Maailmalla on paljon ihmisiä, jotka haluavat tehdä baijiusta trendin. Chicagossa ja Bostonissa on baarimestareita, jotka pitävät sitä coolina. Liverpoolissa on baijiu-baari.”

Boycen mielestä orastavaa baijiu-trendiä tukee se, että alalla on meneillään käsityötrendi. Länsimaissa baijiusta voisi tulla trendituote, jolla edelläkävijät korostavat itseään.

”Juomalla baijiuta voi erottautua.”

Boyce on niin innoissaan Kiinan viinasta, että aloitti viime vuonna ”maailman baijiupäivä” -tapahtuman. Hän otti yhteyttä yrityksiin ja ehdotti niille baijiu-aiheisia tempauksia.

Esimerkiksi pekingiläinen pienpanimo on päivän kunniaksi tehnyt oluen baijiu-hiivalla. Guangzhoulainen hotelli on kehittänyt baijiu-suklaan. Milanolainen ravintola tarjoaa baijiuta osterien kanssa.

Baijiu-päivä on ensi tiistaina. Siihen osallistuu Boycen mukaan maailmalla noin 50 yritystä 26 kaupungista.

Boyce saa toisinaan kuulla paheksuntaa siitä, että uudenlainen baijiun käyttö on vastoin perinteitä.

”Eivät kaikki kiinalaisetkaan halua juoda baijiutaan raakana ja huoneenlämpöisenä”, hän sanoo. ”Eikä minuakaan häiritse se, että jotkut kiinalaiset sekoittavat kokista punaviiniin.”

Näin ryypiskelet kiinalaisten kanssa

Kiinalaisessa pöytäseurueessa ei ole hyvien tapojen mukaista hörppiä baijiu-lasista itsekseen. Olutta voi juoda omaan tahtiin, mutta viinalla nostetaan maljoja.

Kiinan kielen kippis-sana on gan bei. Se äännetään kuten kirjoitetaan. Suomeksi se tarkoittaa kuivaa kuppia.

Periaatteessa lasi pitäisi siis juoda tyhjäksi, jos sanotaan gan bei. Juominen on Kiinassa suhdetoimintaa, joten on kohteliasta yrittää pysyä juomatahdissa.

Etenkin nuoret ja kaupunkilaiset suhtautuvat perinteisiin joustavasti, eikä lasia ole välttämättä pakko joka kerta tyhjentää. Kiinassa yhä useampi ymmärtää, etteivät kaikki halua juoda, joten hitaampaa juomistahtia ei aina tulkita epäkohteliaaksi. Maljoja voi nostaa myös miedommilla juomilla.

Jos kutsut kiinalaisen illalliselle ja tarjoat viinaa, hyvätapainen kiinalainen osallistuu maljojen nosteluun, vaikkei haluaisi. Ennen viinan tarjoamista on hyvä selvittää, haluaako kiinalainen vieras juoda.

Naisten humalajuomista Kiinassa ei arvosteta. Kiinalaiset naiset juovat pääosin maltillisesti. Länsimaalaisiin naisiin suhtaudutaan sallivammin.

Kun maljoja nostellessa kilistetään laseja, kiinalaiseen tekee vaikutuksen, jos kilauttaa oman lasinsa hänen lasiinsa niin, että oma lasi on hieman alempana kuin juomakumppanin lasi. Tämä osoittaa kunnioitusta. Jos olet kiinalaisen esimies tai esinainen, tätä ei ole syytä tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat