Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trumpilla oli kampanjansa huonoin viikko – selvästi Clintonin takana mielipidemittauksissa

”Putin rekrytoi Trumpin Venäjän tahattomaksi asiamieheksi”, varoitti CIA:n entinen johtaja Michael J. Morell.

Ulkomaat
 
JONATHAN DRAKE / Reuters
Donald Trumpin räväkkyys ei vetoa äänestäjiin entiseen tapaan.
Donald Trumpin räväkkyys ei vetoa äänestäjiin entiseen tapaan. Kuva: JONATHAN DRAKE / Reuters
Fakta

Trump jäi ensimmäisellä vaaliviikolla Clintonin taakse

 Kulunut viikko oli varsinaisen presidenttikampanjan ensimmäinen puoluekokousten jälkeen.

 Viikon mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johtaa Trumpia nyt koko maassa 6,7 prosenttiyksiköllä.

 Clinton on edellä myös ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa: Floridassa Clintonin etumatka on 2,7 prosenttiyksikköä, Ohiossa 0,8, Pennsylvaniassa 8,0, Michiganissa 6,0, New Hampshiressa 7,0, Virginiassa 5,3 ja Pohjois-Carolinassa 0,5.

 Real Clear Politics -uutissivusto kerää mielipidemittausten keskiarvoja pitkältä ajalta. Siksi se on luotettavampi kuin yksittäiset gallupit.

 Media seuraa tarkkaan myös toimittaja Nate Silverin FiveThirtyEight-uutissivuston ennustetta, joka perustuu vaalituloksen matemaattiseen simulointiin. Sen mukaan Clinton voittaisi 92,9 prosentin todennäköisyydellä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Vielä heinäkuun lopussa Trumpin voittomahdollisuus oli suurempi.

Washington

”Äänestän Hillary Clintonia. Donald Trump ei ole ainoastaan epäpätevä [presidentin] virkaan, vaan hän voi olla uhka kansalliselle turvallisuudelle.”

Lausunto ei ole enää poikkeuksellinen, mutta kirjoittaja on. Michael J. Morell on Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja (2010–2013), joka avusti presidentti George W. Bushia syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen ja presidentti Barack Obamaa terroristijohtaja Osama bin Ladenin jahdin aikana.

Perjantaina Morell kirjoitti The New York Times -lehdessä, ettei voi enää pysytellä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa puolueettomana.

”Venäjän presidentti Vladimir Putin oli tiedustelun ammattilainen, ja hänet on koulutettu tunnistamaan vastustajan heikkouksia. Juuri näin Putin esivaaleissa teki. Hän hyödynsi Trumpin heikkoutta kehumalla tätä, ja Trump vastasi täysin Putinin odotusten mukaisesti”, Morrell kirjoitti.

”Tiedustelukielellä sanoisimme, että Putin on rekrytoinut Trumpin Venäjän tahattomaksi asiamieheksi.”

Morrellin kirjoitus päätti viikon, joka oli republikaanien presidenttiehdokkaalle vaalikampanjan toistaiseksi huonoin. Trump liukui mielipidemittauksissa selvästi demokraattien Clintonin taakse sekä valtakunnallisesti että ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Presidentti Obama kutsui Trumpia sopimattomaksi presidentin virkaan, mikä on istuvalta presidentiltä poikkeuksellinen lausunto. Myös republikaanien rivit rakoilivat ennennäkemättömällä tavalla: kongressiedustaja Richard Hanna asettui julkisesti Clintonin taakse, kuten jo aiemmin Bushin entiset ministerit ja avustajat Henry Paulson, Richard Armitage ja Brent Scowcroft.

Jopa edustajainhuoneen entinen puhemies Newt Gingrich, jota Trump harkitsi vielä kolme viikkoa sitten varapresidenttiehdokkaakseen, sanoi Trumpin auttavan Clintonia voittamaan olemalla ”mahdottomampi hyväksyä” kuin Clinton.

Syy Trumpin laskuun oli joukko loukkaavia ja sekavia lausuntoja. Niissä Trump arvosteli poikansa Irakin sodassa menettäneitä muslimivanhempia ja kyseli, miksei Yhdysvallat voisi käyttää ydinaseita, jos niitä kerran on. Trump kieltäytyi myös tukemasta puoluetoveriaan, edustajainhuoneen puhemiestä Paul Ryania tämän esivaalikisassa.

Trump on kuitenkin puhunut räävittömiä aiemminkin, ja hänen kannatuslukunsa ovat vain nousseet. Mikä siis on muuttunut?

Yksi vastaus on yleisö. Aiemmin Trump puhui republikaanien äänestäjille. Hänen strategiansa ei ole voittaa vaaleja keskustassa, vaan innostaa mahdollisimman suuri osa republikaanien oikeaa laitaa uurnille.

Nyt esivaalit ovat ohi, ja Trumpin yleisö on koko kansa. Siitä Trumpin ydintukijat, työväenluokan valkoiset, eivät ole tarpeeksi iso osuus, jotta se riittäisi voittoon.

Clinton on jo aiemmin johtanut Trumpia selvästi naisten ja vähemmistöjen parissa. Perjantaina julkaistussa The Wall Street Journal -lehden ja uutiskanava NBC:n mittauksessa Clinton oli kuitenkin ohittanut Trumpin myös miesäänestäjien ja koulutettujen valkoisten keskuudessa.

The New York Times -lehden mukaan entistä suurempi osuus senaattori Bernie Sandersin kannattajista onkin siirtynyt Clintonin taakse.

Toinen vastaus on kansallinen turvallisuus. Trump on profiloitunut lain ja järjestyksen ehdokkaaksi, joka panisi äärijärjestö Isisin kuriin. Puhumalla huolettomasti ydinaseista ja tukemalla Venäjää Trump on kuitenkin vaikuttanut enemmän vastuuttomalta ja tietämättömältä kuin vahvalta johtajalta.

”Hän [Putin] ei ole menossa Ukrainaan. Ihan vain, että ymmärtäisitte. Pankaa se ylös”, Trump sanoi tv-haastattelussa sunnuntaina. Haastattelija huomautti hämmentyneenä, että Venäjä on jo Ukrainassa. Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014.

”Okei, tavallaan”, Trump vastasi.

Yksi huono viikko ei vielä kaada Trumpin kampanjaa. Täytyy muistaa, että hän sai esivaaleissa enemmän ääniä kuin yksikään republikaani aiemmin. Ulkopuoliselle on tilausta.

Lisäksi Trump ja republikaanit keräsivät vaalikirstuihin viime kuussa 82 miljoonaa dollaria, mikä ei jää kauas jälkeen Clintonin 90 miljoonasta.

Trumpilla on siis yhä rahaa kunnon kampanjaan.

Aika on kuitenkin kortilla. Vaaleihin on alle sata päivää. Ehdokkaan, joka on selvästi jäljessä elokuun puolivälissä, on ollut aiemmin vaikea kuroa etumatkaa vaalipäivään mennessä kiinni.

Amerikkalaismedian mukaan republikaanipuolue varautuukin siihen, että se keskittyy voittamaan kongressivaalit. Näin kävi vuonna 1996, kun republikaani Bob Dolen häviö Bill Clintonille alkoi käydä selväksi.

Trump jäi selvästi Clintonin taakse

Kulunut viikko oli varsinaisen presidenttikampanjan ensimmäinen puoluekokousten jälkeen. Puoluekokouksissa demokraatit nimittivät Hillary Clintonin ja republikaanit Donald Trumpin virallisesti presidenttiehdokkaikseen. Ensimmäisen vaaliviikon mielipidemittauksissa Trump jäi kautta linjan Clintonin taakse.

Real Clear Politics -uutissivusto kerää mielipidemittausten keskiarvoja pitkältä ajalta. Siksi se on luotettavampi kuin yksittäiset gallupit.

Kuluneen viikon mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johtaa Trumpia nyt koko maassa 6,7 prosenttiyksiköllä.

Clinton on mielipidemittausten keskiarvon mukaan edellä myös kaikissa ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa: Floridassa Clintonin etumatka on 2,7 prosenttiyksikköä, Ohiossa 0,8, Pennsylvaniassa 8,0, Michiganissa 6,0, New Hampshiressa 7,0, Virginiassa 5,3 ja Pohjois-Carolinassa 0,5.

Media seuraa tarkkaan myös toimittaja Nate Silverin FiveThirtyEight-uutissivuston ennustetta, joka perustuu vaalituloksen matemaattiseen simulointiin. Sen mukaan Clinton voittaisi 92,9 prosentin todennäköisyydellä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Vielä heinäkuun lopussa Trumpin voittomahdollisuus oli suurempi.

Vaalipäivä on 8. marraskuuta.

JONATHAN ERNST / Reuters
Barack Obama kutsui Trumpia sopimattomaksi presidentin virkaan, mikä on istuvalta presidentiltä poikkeuksellista.
Barack Obama kutsui Trumpia sopimattomaksi presidentin virkaan, mikä on istuvalta presidentiltä poikkeuksellista.
DAVE KAUP / Reuters
Hillary Clintonin suosio on kasvanut myös miesten keskuudessa.
Hillary Clintonin suosio on kasvanut myös miesten keskuudessa.
Gary Cameron / Reuters
Ghazala ja Khizr Khanin poika kuoli Irakissa.
Ghazala ja Khizr Khanin poika kuoli Irakissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat