Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaislaulaja Zara Larsson on äänekäs, lahjakas ja kaunis – mikä uhka

Festivaaliahdistelu suututtaa Ruotsissa, ja joitakuita suututtaa myös Zara Larssonin tyyli, kirjoittaa HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Zara Larsson on nuori, superkaunis ja menestynyt hittilaulaja. Ruotsalaisen musiikkiteollisuuden huipputuotteita.

Hän on se, joka lauloi tunnusmusiikin jalkapallon EM-kisoissa Pariisissa ja se, joka on esiintynyt lavalla maailmantähti Beyoncén kanssa. Häntä kuunnellaan 17 miljoonaa kertaa kuukaudessa Spotifyssa, ja hän sanoi ei kiertueelle popidoli Justin Bieberin kanssa.

Larsson, 18, on myös ruotsalaiseen lagom-kulttuuriin sopimattomalla tavalla röyhkeän itsevarma.

”Aion tienata miljardi kruunua, ennen kuin olen 25”, hän julisti taannoin DN:n haastattelussa.

Reuters
David Guetta ja Zara Larsson esiintyivät Pariisissa jalkapallon EM-kilpailuissa kesäkuussa.
David Guetta ja Zara Larsson esiintyivät Pariisissa jalkapallon EM-kilpailuissa kesäkuussa.

Juuri nyt Larsson on ajankohtainen kohun takia. Hän tapaa olla. Larsson on näet paitsi poikkeuksellisen suorasanainen, hän myös puhuu asioista kuten naisten ahdistelusta, feminismistä ja patriarkaatin vallasta. Se ärsyttää monia.

Tällä kertaa puhuri alkoi, kun Larsson tulistui raiskauksesta Bråvalla-festivaalilla hänen konserttinsa aikana. ”Hyi hemmetti sinua, joka häpeämättömästi raiskaat yleisössä. Ansaitset palaa helvetissä”, Larsson kirjoitti.

”Hyi hemmetti poikia, jotka saavat tytöt tuntemaan olonsa turvattomaksi festivaaleilla. Vihaan poikia. Vihaan, vihaan, vihaan”, hän jatkoi vielä Twitterissä.

Raiskaus ja muut kesän festivaaliahdistelut suututtivat Ruotsissa, mutta niin suututti joitakin myös Larssonin tyyli. Seurasi vihaa verkossa ja arvostelua miesten yleistämisestä. Julkkisgolffari Jesper Parnevik keksi esimerkiksi yhdistää Larssonin ja Nizzan terroriteon. ”Huhujen mukaan kuorma-autoa ajoivat mies ja nainen, mutta lyön vetoa, että Zara Larssonin pyrskäys kuuluu: Vihaan kaikkia miehiä.”

Tapaus on kiintoisa lähinnä, koska sama kaava on toistunut jo monesti ja usein vahvempana. Ensin tähti tekee jotakin räväkkää tai hiukan sopimatonta, sitten joukko verkkovihaajia säntää huorittelemaan ja haukkumaan häntä. Näin kävi muun muassa viime vuonna, kun Larsson arvosteli festivaalia hänen shownsa heikosta markkinoinnista ja naisartistien puutteesta lavalla.

Larssonin mukaan liki kaikki vihaviestit tulevat miehiltä. Joukossa on fantasioita hänen kuolemastaan ja seksististä törkyä. SvD:lle hän kertoi saaneensa ensimmäisen tappouhkauksen jo 10-vuotiaana lapsitähtenä, tuolloin vielä paperilla.

”Suurin osa on ihan surrealistista –– Sitä vastoin on melko epämukavaa, kun ihmiset kirjoittavat asioita, kuten ’tiedän missä asut’ tai ’seuraavan kerran kun näen sinut, pahoinpitelen sinut”, hän sanoi DN haastattelussa.

Larsson-ilmiö on nettiajan vihakulttuurin ajankuva. Se myös alleviivaa, kuinka äänekäs nuori nainen voi feministi-Ruotsissakin olla yhä vaikea pala.

Vaan eivät tietenkään kaikki miehet ole samanlaisia. Monet ovat aivan muuta. Se nähtiin myös tämän viikon Larsson-episodissa, kun emeritusnäyttelijä Sven Melander, 68, julkaisi tähden puolustusvideon verkossa. Siitä tuli hitti uutisköyhässä loma-Ruotsissa.

”Ei hemmetti Zara Larsson ole ongelma, me olemme”, hän viesti ihmetellen miksi niin monet miehet keskittyvät Larsson-vihaan raiskausten torjumisen sijaan.

Ja jos se ei vielä tepsinyt, Melander muistutti Zlatanista.

”Kun 17-vuotias Zlatan puhui rehvakkaita, pidettiin sitä vain charmanttina. Kun nuori, lahjakas ja menestynyt ruotsalaisnainen tekee saman, on helvetti valloillansa”, hän sanoi Aftonbladetissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat