Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian työväenpuolue etsii suuntaa ja pelkää hajoamista – Corbyn puolustaa paikkaansa johtajana

Jeremy Corbyniä tukevat puolueen jäsenet, vastaehdokas Owen Smithiä kansanedustajat.

Ulkomaat
 
REBECCA NADEN / Reuters
Jeremy Corbyn (vas.) ja hänen haastajansa Owen Smith kohtasivat väittelyssä Cardiffissa torstaina.
Jeremy Corbyn (vas.) ja hänen haastajansa Owen Smith kohtasivat väittelyssä Cardiffissa torstaina. Kuva: REBECCA NADEN / Reuters
Fakta

Johtaja selviää syyskuussa

 Edellisen kerran labourin johtajasta äänestettiin viime syksynä. Ehdokkaita oli neljä, ja Corbyn voitti ensimmäisellä kierroksella.

 Äänioikeutettuja ovat puolueen jäsenet ja rekisteröityneet tukijat tietyin rajoituksin.

 Äänestysaikaa on syyskuun 21. päivään asti.

 Voittaja julistetaan syyskuun 24. päivänä Liverpoolissa järjestettävässä kokouksessa.

Britanniassa työväenpuolue labourin johtajavaalissa Jeremy Corbyn puolustaa tiukasti paikkaansa.

Torstaina järjestetyssä ensimmäisessä vaaliväittelyssä hän muun muassa syytti vastaehdokastaan Owen Smithiä ”pois kävelemisestä”, koska tämä jätti paikkansa varjoministeriön työ- ja eläkeministerinä maan EU-jäsenyydestä järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen.

Labourin johtajavaali onkin yksi brexit-äänestyksen monista jälkipyykeistä.

Corbynin väistymistä on vaadittu muun muassa ponnettoman kansanäänestyskampanjoinnin vuoksi. Virallisesti labour oli kesäkuun kansanäänestyksessä EU-jäsenyyden kannalla, mutta Corbyn ei onnistunut vakuuttamaan äänestäjiä EU:n puolelle. Kansanäänestys päättyi EU-eroa ajavien voittoon.

Corbyn esimerkiksi menetti labourin kansanedustajien luottamuksen pian kansanäänestyksen jälkeen järjestetyssä luottamusäänestyksessä. Lisäksi varjohallitus koki ministerikadon. Smith ja muut lähtijät perustelivat katoa Corbynin kyvyttömyydellä johtaa puolue voittoon seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Sekä brexit-äänestyksen jälkeen tehtävänsä jättänyt entinen pääministeri, konservatiivien David Cameron, että Corbynin edeltäjä, labourin entinen johtaja Ed Miliband ovat halunneet Corbynin eroa.

Vaikka Smith ja Corbyn ovat yksimielisiä monista asioista, kuten työntekijöiden oikeuksien vahvistamisesta ja rautateiden kansallistamisesta, Smithin mukaan Corbynin johtamana labour ei ole riittävän vahva vastus hallituspuolue konservatiiveille sen enempää oppositiossa kuin seuraavissa vaaleissakaan.

”Tiedän sinun olevan radikaali, minäkin olen radikaali, mutta haluan meidän olevan radikaaleja hallituksessa”, Smith totesi Corbynille vaaliväittelyssä Walesin pääkaupungissa Cardiffissa.

Smithin epäilyksiä tukevat mielipidemittausyhtiö YouGovin tiistaina julkaisemat kyselytulokset, joiden mukaan konservatiivipuolue on 14 prosenttiyksikön johdossa labouriin verrattuna. Yli puolet kyselyyn vastanneista piti nykyistä pääministeriä Theresa Mayta Corbynia sopivampana pääministerinä. Corbyniin uskoi vain 18 prosenttia.

Smithillä on vankka tuki labourin kansanedustajien keskuudessa. Puolueen puheenjohtajan valitsevat kuitenkin puolueen jäsenet, ja Corbyn on kansan keskuudessa suosittu: hänen johtajakaudellaan labourin jäsenmäärä on noussut nykyajan suurimmaksi. Hän myös voitti viime syksynä järjestetyn johtajaäänestyksen jo ensimmäisellä kierroksella saaden lähes 60 prosenttia äänistä.

Smith ja Corbyn ovat erimielisiä Britannian ydinohjuksista, joita Corbyn vastustaa. Smith on myös vaatinut uuden kansanäänestyksen järjestämistä sitten, kun EU-eron ehdot on saatu neuvoteltua.

Johtajavaali on nostanut esiin puolueen sisäisiä ristiriitoja ja herättänyt pelkoja puolueen jakautumisesta. Smith totesi väittelyssä, että vain yhtenäinen puolue voi voittaa vaalit, mutta Corbynin johdolla puolue näyttää ”jakautuneemmalta kuin koskaan”.

Corbyn vastasi kritiikkiin ihmettelemällä, miten Smith voi valittaa puolueen epäyhtenäisyydestä, kun tämä itse erosi varjoministeriöstä.

Ehdokkaita tentataan useissa vaaliväittelyissä eri puolilla Britanniaa syyskuun alkuun asti. Voittaja selviää syyskuun 24. päivänä.

Valittu johtaja tulee olemaan opposition äänitorvi myös EU-eroon liittyvissä asioissa. Ennen valintaa ero ei edistyne: esimerkiksi EU-eroa valmisteleva pääneuvottelija Michel Barnier aloittaa tehtävänsä vasta lokakuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat