Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chicagon poliisi julkisti videon miehen kuolemaan johtaneesta ampumisesta – taustalla poliisin uudet säännöt

Uudet säännöt määräävät poliisin julkaisemaan videot kuolemaan johtaneista poliisiampumisista 60 päivän sisällä tapahtuneesta.

Ulkomaat
 
Reuters
Poliisi laittoi Paul O’Nealille käsiraudat sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu. O’Neal kuoli vammoihinsa myöhemmin.
Poliisi laittoi Paul O’Nealille käsiraudat sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu. O’Neal kuoli vammoihinsa myöhemmin. Kuva: Reuters

Chicagossa toimiva riippumaton poliisin arviointiryhmä on julkaissut univormukameran taltioiman videon, joka näyttää poliisin toimet tapauksessa, jossa poliisi ampuu aseettoman mustaihoisen teinin.

Jutussa alempana oleva video näyttää kuinka poliisit ensin ampuvat Paul O’Nealin ajamaa autoa ja jatkavat sitten tämän takaa-ajoa jalkaisin. Ensimmäisen kerran poliisit ampuvat videolla noin 28 sekunnin kohdalla.

Riippumaton arviointiryhmä on kuvannut videota ”kamalaksi ja järkyttäväksi”, Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi.

Poliisin mukaan O’Neal varasti auton 28. heinäkuuta, minkä takia poliisit lähtivät ajamaan häntä takaa. Videolla näkyy, kuinka poliisit alkavat ampua O’Nealin ajamaa autoa sen jälkeen, kun hän törmää sillä poliisiautoon paetakseen paikalta.

Ruumiinavauksessa selvisi, että O’Neal kuoli selkään ammuttuun laukaukseen. Hänen kuolemansa aiheuttanutta laukausta ei nähdä julkaistulla videolla.

Poliisin tiedottajan Anthony Guglielmin mukaan kuolemaan johtaneesta laukauksesta ei ole videota, koska sen ampuneen poliisin univormukamera ei toiminut.

Guglielmin mukaan poliisi ei ehkä osannut käyttää kameraa tai se oli epäkunnossa.

”Emme usko, että univormukameraa käytettiin tahallaan väärin”, hän sanoo.

O’Nealin perheen asianajaja Michael Oppenheimer sanoo poliisin ottaneen ”katuoikeuden omiin käsiinsä”.

Kolme O’Nealin ampumiseen osallistunutta poliisia on hyllytetty tehtävistään. Alustavan tutkimuksen perusteella heidän katsotaan rikkoneen poliisilaitoksen käytäntöjä vastaan.

Videon julkaisu on osa uudistuksia, jotka on otettu käyttöön sen jälkeen, kun poliisit ampuivat 17-vuotiaan Laquan McDonaldin lokakuussa 2014.

McDonaldin kuolemaan johtaneista tapahtumista julkaistiin video marraskuussa. Se oli ristiriidassa sen kanssa, mitä poliisi oli kertonut tapahtumista, ja johti mielenosoituksiin. Lopulta myös poliisipäällikkö sai potkut.

Uudistettujen sääntöjen mukaan Chicagon poliisilaitoksen on julkaistava 60 päivän sisällä tapahtuneesta hallussaan olevat videot kuolemaan johtaneista poliisiampumisista.

McDonaldin ja O’Nealin kuolemat ovat uusin lenkki pitkässä ketjussa tapauksia, joissa poliisit ovat tappaneet tummaihoisia Yhdysvalloissa. Lukuisat vastaavat tapaukset ovat käynnistäneet myös kansallisen keskustelun tappavan voiman käytöstä.

Viime vuonna poliisin luoteihin kuoli Yhdysvalloissa lähes tuhat ihmistä. Heistä noin joka kymmenes oli aseeton.

Vuonna 2014 presidentti Barack Obama pyysi Yhdysvaltojen kongressilta 263 miljoonaa dollaria, eli noin 240 miljoonaa euroa poliisikameroiden hankintaan. Tavoitteena on, että lähivuosien aikana jopa 50 000 poliisia partioisi katuja kamera univormuunsa kiinnitettynä.

Chicagon lisäksi univormukameroita on käytössä jo ainakin Los Angeleissa ja Fergusonissa. Detroitissa poliisit aloittivat univormukameroiden kaksi kuukautta kestävän koekäytön heinäkuun lopulla.

Myös Suomessa poliisi on harkinnut univormukameroita. Nyt jo eläkkeelle jäänyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi vuoden 2014 joulukuussa Helsingin Sanomille, että kameratallenteet lisäisivät poliisien oikeusturvaa tilanteissa, joissa aiemmin on ollut vain sana sanaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat