Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n lennokki-iskun syyksi riittää, jos terroristin läsnäolosta on ”lähes” varmuus

Yhdysvaltain terrorismin vastaisessa sodassa iskut osuvat toisinaan myös siviileihin.

Ulkomaat
 
AGENCJA GAZETA
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Naton henkilöstöä miehittämättömän lennokin edessä heinäkuussa 2016.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Naton henkilöstöä miehittämättömän lennokin edessä heinäkuussa 2016. Kuva: AGENCJA GAZETA

Barack Obaman hallinto on julkaissut asiakirjan, joka määrittelee Yhdysvaltain hallinnon viralliset käytännöt miehittämättömien lennokkien sotilaskäyttöön, kertoo uutistoimisto Reuters.

18-sivuinen dokumentti valaisee sääntöjä, joiden mukaan Yhdysvallat toimii terrorismin vastaisessa sodassa, johon kuuluu esimerkiksi ”terroristien tappaminen ja sieppaaminen”.

Asiakirjan mukaan lennokki-isku korkean profiilin terroristia kohtaan voidaan toteuttaa, jos ”on olemassa lähes varmuus” siitä, että kyseinen henkilö on paikalla. Samalla pitäisi olla varmuus, että iskussa ”ei kuole tai loukkaannu siviilejä”.

Yhdysvaltain suorittamissa lennokki-iskuissa on viime vuosien aikana kuollut useita ihmisiä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet lennokkeja kiivaasti. Järjestöjen mukaan lennokkien käyttö laskee aseellisten iskujen kynnystä. Kun pilotit eivät joudu vaaraan, tehdään hyökkäyspäätös aiempaa kevyemmin perustein. Lisäksi järjestöt arvostelevat lennokki-iskujen tarkkuutta.

Pelkästään Pakistanissa ja Jemenissä sadat siviilit ovat menettäneet henkensä epätarkoissa ilmaiskuissa. Keväällä 2015 Yhdysvaltain lennokki-iskuissa arvioitiin kuolleen yhteensä ainakin 3 852 henkilöä.

Järjestöjen kritiikistä huolimatta lennokkisodankäynti on tullut jäädäkseen ja sitä pidetään yhtenä nopeiten kasvavista puolustusteknologian haaroista. Vertailun vuoksi: kun kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloilla oli vain viitisenkymmentä lennokkia, arvioitiin niitä vuoden 2015 alussa olleen lähemmäs kymmenentuhatta.

Asiakirjan julkaisua oli oikeusistuimen kautta vaatinut muun muassa kansalaisjärjestö the American Civil Liberties Union ACLU, joka nimensä mukaisesti puolustaa perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia. Järjestö oli kiinnostunut etenkin siitä kuinka tappavan voiman käyttö oikeutetaan ja miten kohteet valitaan.

Yhdysvaltain hallinto on useaan kertaan puolustanut aseistettujen lennokkien käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat