Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasjuntta saa haluamansa perustuslain Thaimaassa

Kansanäänestyksen takana on sotilasjuntan lupaus uusista parlamenttivaaleista ensi vuonna. Niissä olisi tarkoitus valita siviilihallitus.

Ulkomaat
 
Kerek Wongsa / Reuters
Sotilaita äänestysuurnalla Bangkokissa sunnuntaina.
Sotilaita äänestysuurnalla Bangkokissa sunnuntaina. Kuva: Kerek Wongsa / Reuters

Thaimaata johtava sotilasjuntta oli sunnuntaina saamassa hyväksynnän haluamalleen perustuslaille, kun kansanäänestyksen äänistä oli laskettu 80 prosenttia. Alustavan tuloksen mukaan perustuslakia tuki 62 prosenttia äänestäjistä, kertoi Thaimaan vaalikomissio uutistoimisto Reutersin mukaan

Äänestystä on pidetty mittarina pääministerin ja kenraalin Prayuth Chan-ochan suosiolle. Mittari tosin on vaillinainen, sillä hän on tukahduttanut poliittisen aktiivisuuden maassa sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan vuonna 2014.

Jorge Silva / Reuters
Pääministeri Prayuth Chan-ocha äänesti sunnuntaina.
Pääministeri Prayuth Chan-ocha äänesti sunnuntaina.

Kansanäänestyksen takana on sotilasjuntan lupaus uusista parlamenttivaaleista ensi vuonna. Niissä olisi tarkoitus valita siviilihallitus. Käytännössä perustuslain muutokset kuitenkin tarkoittaisivat, että armeija pystyy rajoittamaan vaaleilla valittujen hallitusten toimintaa.

Ennen kansanäänestystä mielipidetiedusteluissa kansanäänestystä puoltavat johtivat jonkin verran. Suurin osa äänestäjistä ei ennen vaaleja kuitenkaan tiennyt, minkä päätöksen uurnalla tekee.

Sotilasjuntta perustelee kansanäänestystä siten, että perustuslain muutosten on tarkoitus eheyttää Thaimaan repiviä poliittisia linjajakoja eliittiin ja maakuntien köyhiin. Jälkimmäiset ovat perinteisesti kannattaneet maasta muuttanutta miljardööri Thaksin Shinawatraa tai tämän siskoa Yingluck Shinawatraa, joka menetti vallan sotilaskaappauksessa 2014.

Chaiwat Subprasom / Reuters
Entinen pääministeri Yingluck Shinawatra
Entinen pääministeri Yingluck Shinawatra

Arvostelua on kuulunut myös isoimmista poliittisista puolueista. Kriitikkojen mukaan perustuslain päämääränä on vakiinnuttaa armeijan rooli politiikassa vuosiksi eteenpäin. Muutoksien mukaan sotilasjuntta voisi nimittää parlamentin ylähuoneen, jossa osa paikoista olisi varattu sotilaskomentajille. He saisivat valtuuttaa kansan valitsemat parlamentaarikot.

Pääministeri Prayuth on vakuuttanut, että parlamenttivaalit järjestetään ensi vuonna, oli kansanäänestyksen tulos mikä hyvänsä.

Noin 200 000 poliisia valvoi äänestystä. Vaikka kampanjointi oli kielletty, sotilasjuntan määräyksestä tuhannet kadetit houkuttelivat äänestäjiä uurnille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat