Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK varoittaa uhkaavista ruokakriiseistä – maataloustuotanto on romahtanut Syyriassa

YK:n mukaan ruokakriisi on puhkeamassa 17 maassa. Vakavimmin se uhkaa Syyriaa ja Jemeniä maissa pitkittyneiden konfliktien vuoksi.

Ulkomaat
 
Rodi Said / Reuters
Maanviljelijä teki peltotöitä Ras al-Ainin maakunnassa Syyriassa viime huhtikuussa.
Maanviljelijä teki peltotöitä Ras al-Ainin maakunnassa Syyriassa viime huhtikuussa. Kuva: Rodi Said / Reuters
Fakta

Ruokakriisi uhkaa yli 50 miljoonaa ihmistä

 YK:n mukaan ruokakriisi uhkaa 17 maassa, joista jokaisessa on meneillään sotilaallinen konflikti. Tilanne on vakavin Syyriassa ja Jemenissä.

 Syyriassa on sisällissota, joka on jatkunut viitisen vuotta. Syyriassa sotivat hallituksen joukot sekä erilaiset kapinallisryhmittymät. Venäjä on tehnyt ilmaiskuja ryhmittymiä vastaan.

 Jemen on ollut käytännössä sisällissodassa keväästä 2015. Kapinallisryhmittymät pakottivat presidentin ja hallituksen pakenemaan maasta. Sen jälkeen maassa ovat taistelleet hallituksen joukot sekä kapinalliset. Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt ilmaiskuja kapinallisia vastaan.

Yli 50:tä miljoonaa ihmistä uhkaa ruokakriisi, varoittavat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ja ruokajärjestö WFP. Järjestöjen mukaan kriisi on puhkeamassa 17 maassa, joista jokaisessa on sotilaallinen konflikti.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Ruokakriisi uhkaa vakavimmin Syyriaa ja Jemeniä maissa pitkittyneiden konfliktien vuoksi. YK:n mukaan Syyriassa on lähes yhdeksän miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat välitöntä apua ruokaan ja ravitsemukseen. Se on noin 40 prosenttia maan sotaa edeltävästä väestömäärästä.

Jemenissä ruokakriisi uhkaa puolestaan noin 14 miljoonaa ihmistä, eli yli puolta maan väestöstä.

Ruokapulaa myös käytetään sodankäynnin välineenä, kertoo YK.

Järjestöjen mukaan sodat voivat johtaa ruokakriisiin, koska niiden vuoksi ruoan maahantuonnista tulee vaikeaa tai mahdotonta. Sen vuoksi ruoan hinta nousee sotaa käyvissä maissa.

Sodan runteleman maan asukkailla ei myöskään välttämättä ole rahaa ruokatarvikkeisiin, järjestöt kertovat. YK:n mukaan uhkaava ruokakriisi myös lisää muuttoliikettä maista pois.

Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n Dominique Burgeonin mukaan sotaa käyvien maiden oman maataloustuotannon tukeminen vähentäisi pakolaisuutta.

Esimerkiksi Syyriassa maataloustuotanto on romahtanut. Järjestön arvion mukaan vehnäsato jää tänä vuonna Syyriassa 1,9 miljoonaan tonniin, eli alle puoleen sotaa edeltävistä vuosista.

”Syyriassa kaikki teolliset kanalat ovat tuhoutuneet. Se vaikuttaa kaikista köyhimpiin ihmisiin, koska kana on ollut edullinen proteiininlähde”, Burgeon sanoo uutistoimiston mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat