Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Erdoğan: Hyväksyn kuolemanrangaistuksen – Sadattuhannet presidentin kannattajat kokoontuivat mielenilmaukseen Istanbulissa

”Määrää meidät kuolemaan, niin teemme sen”, kannattajat vakuuttivat uskollisuuttaan maan johtajalle.

Ulkomaat
 
Kayhan Ozer / Turkin presidentin kanslia
Presidentti Erdoğan puhui kannattajilleen sunnuntaina Istanbulissa.
Presidentti Erdoğan puhui kannattajilleen sunnuntaina Istanbulissa. Kuva: Kayhan Ozer / Turkin presidentin kanslia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi sunnuntaina hyväksyvänsä kuolemanrangaistuksen palauttamisen, jos maan parlamentti niin haluaa, kertoivat uutistoimistot. Turkissa on vaadittu mahdollisimman kovia rangaistuksia niille, jotka osallistuivat heinäkuussa epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen.

Jos Turkki ottaisi uudelleenkäyttöön kuolemanrangaistuksen, tarkoittaisi se maan EU-jäsenyysneuvotteluiden katkeamista. EU ei hyväksy kuolemanrangaistusta lainkaan.

Erdoğan muistutti, että kuolemanrangaistus oli Turkin lainsäädännössä vuoteen 2004 asti, vaikka viimeksi tuomittu teloitettiin 1984. Kuolemanrangaistuksen poistaminen oli yksi EU:n vaatimuksista, jotta unionin jäsenyysneuvotteluita voitaisiin käydä.

”Nykyisin kuolemanrangaistus on käytössä suurimmassa osaa maailmaa”, Erdoğan puolusti näkemystään.

Muun muassa Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on todennut Turkin EU-toiveiden päättyvän, jos kuolemanrangaistus palautetaan. Itävalta on vaatinut jäsenyysneuvotteluiden lopettamista Turkin kanssa jo muutoinkin maan epädemokraattisen kehityksen vuoksi.

Erdoğan kertoi näkemyksistään Istanbulissa, missä sadattuhannet hänen kannattajansa olivat kokoontuneet mielenilmaukseen. Reutersin mukaan paikalla oli jopa miljoona turkkilaista.

Erdoğanille osoitettiin Istanbulin mielenilmauksessa vankkumatonta tukea.

”Olet lahja Jumalalta, Erdoğan”, luki yhdessä banderollissa.

”Määrää meidät kuolemaan, niin teemme sen”, oli toiseen kirjoitettu.

Erdoğanin islamistimyönteisen AKP-puolueen tukijat ovat järjestäneet mielenilmauksia säännöllisesti heinäkuun puolivälin vallankaappausyrityksen jälkeen.

Sunnuntaiseen mielenilmaukseen oli järjestetty erilliset istumapaikat vallankaappausyrityksessä kuolleiden perheille. Yrityksessä kuoli yli 240 ihmistä.

Erdoğan kutsui sunnuntaiseen mielenilmaukseen myös oppositiojohtajia lukuun ottamatta kurdeja lähellä olevan vasemmistopuolueen HDP:n edustajan.

Kansallismielisen MHP-puolueen edustaja ilmoitti Twitterissä osallistuvansa mielenilmaukseen. Myös vasemmistolaisen CHP-puolueen edustaja kertoi osallistuvansa.

Turkkilaisille viestimille lauantaina puhunut Erdoğan kiitti oppositiojohtajia päätöksestä saapua mielenilmaukseen, koska se ”vahvistaa yhtenäisyyttä”.

”Demokratiaan uskovia ei voi lannistaa tankeilla tai tykeillä”, Erdoğan sanoi turkkilaisviestimille AFP:n mukaan.

Heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen Erdoğan on aloittanut Turkissa kampanjan, jonka aikana on pidätetty, erotettu tai hyllytetty kymmeniätuhansia muun muassa yliopistojen työntekijöitä, toimittajia ja sotilaita.

Erdoğania on arvosteltu siitä, että hän pyrkii kampanjalla vaientamaan ja puhdistamaan vastustajansa keinoja kaihtamatta.

Erdoğan on syyttänyt vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaajaa Fethullah Gülenia ja hänen kannattajiaan.

Turkki on vaatinut Yhdysvalloilta Gülenin luovuttamista, mihin amerikkalaiset eivät ole suostuneet. Yhdysvallat on kiistänyt jyrkästi turkkilaisten vihjailut siitä, että amerikkalaisilla olisi ollut jotain osuutta vallankaappausyrityksessä.

Osman Orsal / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat osallistuivat mielenilmaukseen Istanbulissa sunnuntaina.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat osallistuivat mielenilmaukseen Istanbulissa sunnuntaina.
Osman Orsal / Reuters
Mielenilmaukseen osallistui ihmisiä pukeutuneina ottomaanien perinteiseen sotilasmuusikkoasuun.
Mielenilmaukseen osallistui ihmisiä pukeutuneina ottomaanien perinteiseen sotilasmuusikkoasuun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat