Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikalle koitti uusi aika – Mandelan perintöä vaalinut ANC kärsi pahoja tappioita paikallisvaaleissa

Surkea taloustilanne ja presidentin korruptioskandaalit heikensivät maata johtavan ANC:n kannatusta paikallisvaaleissa.

Ulkomaat
 
Luvuyo Mehlwana / Reuters
Demokraattisen liiton johtaja Mmusi Maimane tervehti kannattajiaan Port Elizabethissa 2. elokuuta.
Demokraattisen liiton johtaja Mmusi Maimane tervehti kannattajiaan Port Elizabethissa 2. elokuuta. Kuva: Luvuyo Mehlwana / Reuters

Etelä-Afrikka ei ole enää entisellään. Rotuerottelun päättymisestä 1994 lähtien maata hallinnut Afrikan kansalliskongressi ANC kärsi ensimmäistä kertaa paikallisvaaleissa pahoja tappioita suurissa kaupungeissa.

Vapaustaistelija Nelson Mandelan perintöä vaalinut ANC sai vakavan haastajan Demokraattisesta liitosta ja maan nykyisen presidentin Jacob Zuman uskottavuus horjuu vaalituloksen jälkeen entistäkin enemmän.

”Tämä on viesti kaikille siitä, että ajat ovat maassamme muuttumassa”, Demokraattisen liiton johtaja Mmusi Maimane iloitsi vaalituloksesta uutistoimistojen mukaan.

Tappioista huolimatta ANC on edelleen maan suurin puolue ja koko maan äänistä se sai eniten ääniä paikallisvaaleissa. Lopullinen vaalitulos selvisi vasta viikonloppuna.

ANC joutuu nyt neuvottelemaan yhteishallinnosta muiden puolueiden kanssa useissa kaupungeissa, eikä puolue ole nähnyt vastaavaa tappiota koko historiansa aikana.

ANC:n kannatuksen heikentymistä on selitetty muun muassa heikolla taloustilanteella, korruptiolla sekä kansalaisten välisen eriarvoisuuden lisääntymisellä. Talouskasvua ei odoteta tälle vuodelle ja työttömyys on 27 prosenttia. Kansalaiset ovat olleet tyytymättömiä esimerkiksi siihen, etteivät elinolot ole parantuneet.

Vuodesta 2009 presidenttinä toiminut Zuma, Mandelan vankitoveri ja ANC:n johtaja, on ryvettynyt korruptioskandaaleissa. Hän on muun muassa käyttänyt valtion varoja yksityiskartanonsa remonttiin. Tällainen on herättänyt monissa pahaa verta varsinkin heikon taloustilanteen aikana.

Vaalitulosta onkin pidetty osin henkilökohtaisena protestina Zumalle, jolla on presidentinkautta jäljellä vielä kolme vuotta.

Zumaa on myös arvosteltu hämäräsopimuksista lähipiirin liikemiesten kanssa. ANC on vahvistanut poliittisen vallan ja liike-elämän uuden eliitin liittoa, jonka toimintaan on ulkopuolelta ollut vaikea puuttua.

”Nämä olivat muutosvaalit”, totesi Demokraattisen liiton johtaja Maimane.

”Tämä ei ollut yksin kansanäänestys Jacob Zumasta, vaan samalla kansanäänestys Etelä-Afrikan tulevaisuudesta”, Maimane sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Todellinen koetinkivi ANC:lle tulee olemaan vuosi 2019, jolloin Etelä-Afrikassa on tarkoitus järjestää yleisvaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat