Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinilla ja Erdoğanilla on yhä vähemmän ystäviä – Pietarissa itsevaltiaat etsivät yhteistä säveltä

Turkki kulkee itsevaltaista polkua Venäjän viitoittamalla tiellä. Muutos voi olla nopeampi ja mahdollisesti kivuliaampi kuin Venäjällä.

Ulkomaat
 
Vladimir Putin (vas.) ja Recep Tayyip Erdoğan.
Vladimir Putin (vas.) ja Recep Tayyip Erdoğan.
Tästä on kyse

Erdoğan ja Putin hakevat käytännön yhteistyötä

 Maat yrittänevät koordinoida toimiaan Syyriassa. Turkki taistelee Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastaan, kun taas Venäjä tukee häntä.

  Talousyhteistyö on tärkeää. Venäjä rakentaa Turkkiin ydinvoimalaa. Neuvotteluihin palautettiin myös Turkish Stream -kaasuputki.

  Hedelmien ja vihannesten tuontirajoituksia Turkista Venäjä ei toistaiseksi poista, vaan yrittää kehittää omaa tuotantoaan.

Kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, 62, saapuu tiistaina Pietariin venäläiskollegansa Vladimir Putinin, 63, vieraaksi, kaksi entistä yksinäisempää ja yhä itsevaltaisempaa miestä kohtaa.

Turkin Erdoğanille ulkomaanvierailu on ensimmäinen sen jälkeen, kun sotilaat yrittivät päästä valtaan verisessä kaappauksessa Turkissa 15. heinäkuuta.

Vielä kesäkuussa Venäjä piti Turkkia verivihollisenaan, mutta nyt suhteita lämmitetään vauhdilla.

”Turkin ja Venäjän ulkopolitiikan ystävät voi laskea yhden käden sormin. Se voi ajaa johtajat lyöttäytymään yhteen”, Moskovan kauppakorkeakoulun VŠE:n politiikantutkija Leonid Isajev sanoo.

Sotilasliitto Natoon vuonna 1952 liittynyt Turkki on lähes 80 miljoonan asukkaan maa, joka käy edelleen jäsenyysneuvotteluita Euroopan unionin kanssa.

Sen perinteiset vahvat yhteydet länsimaihin rapautuvat nopeasti. Kaappausyrityksen jälkeen julistetun poikkeustilan nojalla jopa 60 000 ihmistä on pidätetty, erotettu tai pidätetty virastaan Turkissa. Kielenkäyttö on kovaa, ja Erdoğan syyttää Yhdysvaltoja ja laajemmin länttä juonimisesta vallankaappaajien hyväksi. EU ja Yhdysvallat puolestaan ovat arvostelleet Turkin rajuja puhdistuksia.

Tämä sopii Putinille, jolle viholliskuvien hakeminen lännestä on tuttua. Vastapainoksi Venäjä esiintyy Turkin kumppanina, joka tuomitsee vallankaappauksen jyrkästi.

Turkki näyttää käyvän läpi samankaltaista erimielisten syrjäyttämistä, mihin Venäjä on Putinin johdolla siirtynyt.

Venäjällä valtionhallinto, isot puolueet ja oikeuslaitos ovat jo Kremlin kontrollissa ja niiden avaintyöntekijät ainakin tiettyyn rajaan asti lojaaleja nykyjärjestelmälle. Kremlillä ei ole erityistä ideologiaa takanaan, vaikka Putin on sellaiseksi kaupitellut yleistä isänmaallisuutta.

”Turkissa pelisääntöjä vasta sovitaan”, Isajev huomauttaa.

Erdoğanin tie itsevaltaiseksi presidentiksi voi olla kivisempi kuin Putinilla. Hän ei ole onnistunut muuttamaan perustuslakia. Toisin kuin Venäjällä, kansa on jyrkästi jakaantunut Erdoğanin ja tämän islamiin nojaavan AKP-puolueen vastustajiin ja kannattajiin. Turkissa armeija on perinteisesti ollut poliittinen peluri, joka on taannut maallisuuden ja vakauden. Lisäksi kurdien tilanne, terrorisminvastaiset operaatiot ja Syyria naapurina tekevät muutoksista Turkissa räjähdysherkkiä.

Pietarissa Erdoğanin ja Putinin katseet tähyävät varmasti myös EU:hun. Euroopan unioni oli viime vuonna yhä tärkein kauppakumppani molemmille maille

”Erdoğanille Putinin tapaaminen on mahdollisuus viestittää Turkin läntisille kumppaneille, että sillä voisi olla muitakin strategisia vaihtoehtoja. [- -] Lisäksi Venäjä voi käyttää Turkin ja lännen kriisiä Naton yhtenäisyyden vähättelyyn”, Turkin ulkopolitiikan tutkija Sinan Ülgen Carnegie-tutkimuslaitoksesta sanoi uutistoimisto Reutersille.

Turkki ampui venäläisen rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian rajalla viime marraskuussa.Venäjän televisiossa luotiin kuvaa Turkista vihollismaana kuukausien ajan. Kesäkuussa Erdoğan esitti viralliset pahoittelut kuolleen lentäjän perheelle, minkä jälkeen osa talouspakotteista poistettiin ja pakettimatkojen myynti Turkkiin sallittiin. Matkat loppuivat jälleen, kun Istanbulissa tehtiin terrori-isku lentoasemalle.

”Toisin kuin venäläiset, turkkilaiset eivät loukkaantuneet ja alkaneet vihata venäläisiä. Päinvastoin, turkkilaiset olivat pahoillaan tapahtuneesta”, kertoo Turkissa vuosia asunut venäläinen Jevgenija, 33.

”Toista oli turkkilaisilla, jotka asuvat Venäjällä. Tiedän, että monien oli pakko jättää perheensä ja työnsä ja palata Turkkiin. On hirveää, kun poliittiset pelit tuhoavat perheitä ja ihmiskohtaloita”, hän jatkoi.

Venäjällä lähes koko ikänsä asunut turkkilainen Batyn Er, 20, on kyllästynyt molempiin kotimaihinsa.

”Minua itseäni vihamielisyys ei koskenut, mutta jotkin juuri Venäjälle tulleet turkkilaiset ystäväni säikähtivät”, viestintää opiskeleva Er sanoi.

”Turkissa ja Venäjällä kaikki on samanlaista, politiikka, ihmiset, jopa kahden hajonneen imperiumin historia. Minä haluaisin jo muuttaa jonnekin muualle, vaikka Eurooppaan”, Er totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat