Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaperäinen ydinfyysikko hirtettiin Iranissa vakoilusta syytettynä

Kidutusta, loikkaus, sieppaus, suurvaltapolitiikkaa – Amirin tapaus on täynnä epäselvyyksiä ja kuin suoraan elokuvista.

Ulkomaat
 
RAHEB HOMAVANDI / Reuters
Shahram Amiri puhui toimittajille lentokentällä palattuaan Teheraniin vuonna 2010.
Shahram Amiri puhui toimittajille lentokentällä palattuaan Teheraniin vuonna 2010. Kuva: RAHEB HOMAVANDI / Reuters

Iran ilmoitti sunnuntaina hirttäneensä iranilaisen ydinfyysikon Shahram Amirin, jota syytettiin vakoilusta Yhdysvalloille.

”Shahram Amiri hirtettiin huippusalaisten tietojen luovuttamisesta viholliselle”, uutistoimistot kertoivat Iranin oikeusviranomaisten kertoneen sunnuntaina.

Iranilaisessa yliopistossa työskennelleen Amirin tarina kansainvälisessä julkisuudessa alkoi vuonna 2010, kun hän palasi Yhdysvalloista juhlittuna sankarina Iraniin. Tapahtumien kulusta on monia eri versioita.

Tuolloin Iran kertoi, että Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA olisi siepannut Amirin hänen ollessaan edeltävänä vuonna pyhiinvaellusmatkalla Medinassa Saudi-Arabiassa. Amirin mukaan hänet huumattiin ja hän heräsi vasta matkalla Yhdysvaltoihin. Amiri kertoi, että CIA kidutti häntä ”fyysisesti ja henkisesti”.

Iran vaati Yhdysvalloilta korvauksia sieppauksesta, ja Iranin viranomaiset totesivat, ettei Amiri edes ole ydintutkija.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö puolestaan totesi Amirin olleen Yhdysvalloissa vapaaehtoisesti. Amerikkalaisten mukaan Amiri loikkasi ja palasi kuitenkin Iraniin, koska pelkäsi kotimaahansa jääneen perheensä puolesta.

New York Times -lehti kertoi Amirin palattua jo Teheraniin, että fyysikko toimi CIA:n tärkeänä lähteenä useiden vuosien ajan. Lehden mukaan Amiri oli toimittanut amerikkalaisille ”merkittävää ja alkuperäistä” tietoa Iranin ydinohjelman ”salaisista puolista”.

Amirin todellisen tarinan tietämistä sekoittavat myös keskenään ristiriitaiset videot, joilla hän esiintyi vuonna 2010.

Yhdellä videolla hän kertoo tulleensa amerikkalaisten sieppaamaksi, toisen mukaan hän tuli Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja kolmannella Amiri sanoi pelkäävänsä henkensä puolesta ja haluavansa takaisin Iraniin.

Iranin ydinohjelma on ollut vuosikausien ajan kansainvälinen kiistanaihe.

Yhdysvaltojen mukaan Iran on yrittänyt kehittää ydinaseita, mutta Iran on sanonut ohjelmansa olevan yksinomaan rauhanomainen.

Viime vuonna Iran pääsi pitkien neuvotteluiden jälkeen muiden maiden kanssa sopimukseen asiasta. Sopimuksen mukaan Iranin vastaisista pakotteista luovuttiin vastineena sen varmistamiselle, ettei Iran kehitä ydinasetta.

Iranin ydinohjelma on synnyttänyt useita muitakin poliittiseen vakoiluun liittyviä uutisia. Esimerkiksi uutistoimisto AFP:n mukaan vuosien 2010 ja 2012 välissä neljä ydinfyysikkoa salamurhattiin Iranissa ja viides selvisi pommi-iskusta. Iran on syyttänyt tapauksista Yhdysvaltojen ja Israelin tiedustelupalveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat