Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan sotilasjuntta voitti uhkapelin kansanäänestyksessä

Thaimaalaiset hyväksyivät uuden perustuslain, joka antaa paljon valtaa armeijalle myös tulevaisuudessa. Äänestysaktiivisuus jäi matalaksi.

Ulkomaat
 
JORGE SILVA
Thaimaalaisnainen äänesti maan pääkaupungissa Bangkokissa sunnuntaina.
Thaimaalaisnainen äänesti maan pääkaupungissa Bangkokissa sunnuntaina. Kuva: JORGE SILVA

Peking

Thaimaalaiset näyttävät hyväksyneen maansa sotilasjuntan laatiman uuden perustuslain sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä.

Tämä merkitsee, että paljon valtaa säilyy armeijalla, vaikka ensi vuonna on määrä pitää vaalit. Kansanäänestyksen tulos merkinnee myös, että Thaimaa pysyy ainakin lähiajat melko vakaana.

Muiden muassa Thaimaan suurimmat puolueet ovat moittineet lakia epädemokraattiseksi. Puolueet ovat harvoin näin yksimielisiä mistään.

Laki esimerkiksi antaa senaatille mahdollisuuden kumota parlamentin alahuoneen päätöksiä. Senaattia ei valita vaaleilla kuten alahuone, vaan sotilasjuntta nimittää sen jäsenet.

Kansanäänestyksessä thaimaalaiset hyväksyivät uuden perustuslain alustavien tulosten mukaan runsaan 60 prosentin enemmistöllä. Virallinen äänestystulos on määrä saada keskiviikkona.

Äänestysaktiivisuus jäi kuitenkin matalaksi. Äänensä kävi antamassa vain noin 58 prosenttia äänioikeutetuista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet erittäin huolissaan sananvapaudesta ennen kansanäänestystä. Huoli vaikuttaa aiheelliselta, sillä ennen äänestystä ei saanut kampanjoida. Sotilasjuntan kirjoittaman lain nojalla perustuslakiehdotusta koskevasta julkisesta keskustelusta saattoi saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion.

Ennen kansanäänestystä pidätettiin kymmeniä ihmisiä. Kesäkuussa poliisi pidätti esimerkiksi kaksi kahdeksanvuotiasta tyttöä, jotka olivat repineet seinälle asetettua äänestäjäluetteloa.

Poliisin mukaan tytöt olivat pitäneet vaaleanpunaisesta paperista, jolle luettelo oli painettu. Tytöt pantiin syytteeseen, mutta poliisi kertoi kesäkuussa uutistoimisto Reutersille, ettei heitä nuoren ikänsä vuoksi rangaista.

Nyt hyväksytty perustuslaki on Thaimaan kahdeskymmenes sen jälkeen, kun siitä tuli perustuslaillinen monarkia 1930-luvulla. Thaimaassa on ollut tapana kirjoittaa perustuslaki uusiksi, kun valta vaihtuu.

Sotilasjuntta tuli valtaan vallankaappauksella vuonna 2014.

Ennen kansanäänestystä juntta ei kertonut, mitä se aikoo tehdä, jos sen ehdottamaa perustuslakia ei hyväksytä. Äänestyksellä armeija otti riskin, mutta se näyttää voittaneen uhkapelin, kun äänestäjien enemmistö ilmeisesti hyväksyi perustuslain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat