Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin keisari haluaa luopua valtaistuimesta – mutta ei saa sanoa sitä

Keisari Akihito antoi televisiopuheessaan ymmärtää, että on valmis eroamaan

Ulkomaat
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Ihmiset katsoivat Japanin keisari Akihiton puhetta Tokiossa maanantaina.
Ihmiset katsoivat Japanin keisari Akihiton puhetta Tokiossa maanantaina. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters
Kuka?

Tenniskenttäromantikko modernisoi monarkiaa

 Japanin keisari Akihito on syntynyt vuonna 1933. Hän nousi valtaan vuonna 1989 isänsä, keisari Hirohiton kuoltua.

 Hirohitosta on hänen kuolemansa jälkeen käytetty nimeä Showa, jolla viitataan myös hänen valtakauteensa. Akihitosta tulee kuoltuaan Heisei, ja nyt Japanissa eletään Heisei-kautta.

 Keisari on Japanissa suosittu. Akihito on pyrkinyt nykyaikaistamaan keisari-instituutiota ja tuonut sitä lähemmäs kansaa. Japanissa on maailman pisimpään jatkunut yhtäjaksoinen monarkia.

 Vuonna 1959 silloinen kruununprinssi Akihito kohautti naimalla aatelittoman Michiko Shodan, jonka hän oli tavannut tenniskentällä vuonna 1957. Akihiton ja nykyisen keisarinna Michikon niin sanottu tenniskenttäromanssi oli 1950-luvulla suuri seurapiiriuutinen.

 Akihito hämmensi myös vuonna 2001 toteamalla, että hänellä on korealaista sukua. Hän viittasi runsaat tuhat vuotta sitten hallinneeseen keisari Kanmuun, jonka äiti oli korealaistaustainen. Japanin ja Korean suhde on ongelmallinen, koska Japani miehitti Koreaa kovakouraisesti sodan aikana.

 Keisari on myös meribiologi. Hän on tutkinut ahvenkaloihin kuuluvien tokkojen taksonomiaa eli biologista luokittelua. Vanuatulla elävä tokkokalojen akihito-suku on nimetty hänen mukaansa.

Peking

Japanin keisari Akihito piti maanantaina poikkeuksellisen televisiopuheen, jossa hän antoi ymmärtää olevansa halukas luopumaan valtaistuimesta.

Keisari on aiemmin pitänyt vastaavanlaisen televisiopuheen vain kerran, vuonna 2011 Koillis-Japanin tuhoisan tsunamin jälkeen. Sekä nyt että tuolloin puhe oli etukäteen nauhoitettu.

Ikääntyvä keisari on huolissaan siitä, ettei hän välttämättä tulevaisuudessa pysty kunnolla hoitamaan tehtäviään. Akihito on 82-vuotias.

”Terveyteni on onneksi hyvä”, hän sanoi. ”Mutta kun ajattelen, että kuntoni asteittain huononee, minua huolettaa, että minun voi olla tulevaisuudessa vaikea täyttää velvollisuuksiani valtion symbolina nykyiseen tapaan.”

Keisari ei suoraan sanonut haluavansa erota. Hän ei voi sanoa sitä, koska perustuslain mukaan hänellä ei ole poliittista valtaa.

Japanin laissa ei ole mainintaa siitä, että keisari voisi luopua valtaistuimesta, joten keisarin toiveen toteuttamiseksi lakia pitäisi muuttaa. Jos hän sanoisi suoraan haluavansa luopua valtaistuimesta, se olisi käytännössä ehdotus muuttaa lakia. Tämä voitaisiin tulkita poliittiseksi vallankäytöksi.

Japanissa on keisari eronnut viimeksi parisataa vuotta sitten. Keisari Kokaku luopui valtaistuimesta poikansa hyväksi 45-vuotiaana vuonna 1817.

Keisari Akihiton mielestä ikääntyvältä keisarilta ei voi ikuisesti vain vähentää hänen tehtäviään. Tehtäviä voidaan antaa sijaishallitsijalle, mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että keisari pysyy keisarina elämänsä loppuun asti, vaikka hän olisi kykenemätön kunnolla täyttämään velvollisuuksiaan, Akihito totesi.

”Kun keisarin terveys on huono ja hänen tilansa heikkenee, olen huolissani siitä, että kuten olemme aiemmin nähneet, yhteiskunta pysähtyy, ja se vaikuttaa ihmisten elämään erilaisin tavoin” keisari pohdiskeli.

Jo heinäkuussa Japanin yleisradioyhtiö NHK uutisoi, että Akihito on vihjannut lähipiirilleen haluavansa luopua tehtävistään lähivuosina. Tieto oli yllätys japanilaisille, mutta sittemmin kansalaiset näyttävät hyväksyneen ajatuksen.

Japanilaisen uutistoimisto Kyodon teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan noin 85 prosenttia japanilaisista haluaisi muuttaa lakia niin, että keisari voisi erota.

Viime viikolla julkaistussa Asahi Shimbun -sanomalehden kyselyssä 84 prosenttia tuki lakimuutosta. Vain viisi prosenttia sanoi vastustavansa sitä.

Keisarin todennäköinen seuraaja olisi kruununprinssi Naruhito, 56, joka on hänen kahdesta pojastaan vanhempi.

Maanantaina pääministeri Shinzo Abe lupasi uutistoimistojen mukaan, että japanin hallitus keskustelee keisarin puheen pohjalta.

Japanissa keisarin asema on ollut lähinnä symbolinen toisen maailmansodan jälkeen. Vielä sodan aikana Akihiton isä, keisari Hirohito eli Showa oli myös uskonnollinen johtaja, ja japanilaiset sotivat hänen nimissään. Sodan jälkeen voittajavaltio Yhdysvallat pani keisari-insituution uusiksi.

Mahdollinen keskustelu keisarin vallasta luopumisen vaatimista lakimuutoksista saattaisi viedä Japanin poliittisen keskustelun painopistettä pois pääministeri Aben ajamista perustuslakimuutoksista, joita kannattavat etenkin konservatiivit ja kansallismieliset.

Abe haluaisi tulkita perustuslakia niin, että Japanin asevoimilla olisi vapaammat kädet toimia ulkomailla. Yhdysvaltojen sodan jälkeen kirjoittama perustuslaki korostaa Japanin rauhanomaisuutta.

Viime aikoina Japanin kiihkeimmät nationalistit ovat vaatineet keisarin entisen aseman palauttamista. Keisari ei ole kuitenkaan lämmennyt sotaisille puheille. Hän on puheissaan korostanut Japanin rauhantahtoa. Keisari mainitsi rauhan myös maanantaisessa puheessaan.

”Olen pohtinut, että keisarin tärkein velvollisuus on rukoilla rauhaa ja iloa kaikille ihmisille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat