Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiset ovat jo käyttäneet maailman luonnonvarat tältä vuodelta

Maailman ylikulutuspäivä tarkoittaa päivää, jolloin ihmiskunnan kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonepäästöjä. Päivän ajankohta aikaistuu vuosi vuodelta.

Ulkomaat
 
Nacho Doce / Reuters
Laidunmaiden ja rehuviljelyn leviäminen ovat keskeisiä syitä hiilipäästöjä sitovien metsien häviämiseen Amazonin sademetsässä Etelä-Amerikassa.
Laidunmaiden ja rehuviljelyn leviäminen ovat keskeisiä syitä hiilipäästöjä sitovien metsien häviämiseen Amazonin sademetsässä Etelä-Amerikassa. Kuva: Nacho Doce / Reuters

Maailman uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuun tänä vuonna maanantaina 8. elokuuta. Maailman ylikulutuspäiväksi nimetty merkkipaalu ylittyy vuosi vuodelta aiemmin. Viime vuonna päivä oli 13. elokuuta, ympäristöministeriö ja WWF Suomi tiedottavat.

Maailman ylikulutuspäivä tarkoittaa päivää, jolloin ihmiskunnan kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonepäästöjä. Ajankohdan määrittelee vuosittain Global Footprint Network -tutkimuslaitos.

Ihmiskunnan nykyisellä kulutuksella maapalloja tarvittaisiin 1,6. Ekologinen jalanjälkemme on siis suurempi kuin maapallon biokapasiteetti.

Suomi on yksi harvoista maista, joissa biokapasiteetti on suurempi kuin oma jalanjälkemme. Suomalaisten kulutustottumuksilla maapalloja tarvittaisiin kuitenkin peräti 3,4. Näin siksi, että monet suomalaisten käyttämät tuotteet valmistetaan jossain muualla. Kulutuksemme ympäristövaikutukset, esimerkiksi ilmastonmuutos, ei myöskään ole paikallista, vaan sen vaikutukset tuntuvat raskaammin kehitysmaissa, tiedotteessa muistutetaan.

”Kestämättömästä luonnonvarojen käytöstä syntyneen velan maksavat länsimaiden sijaan kehitysmaat, joihin olemme ulkoistaneet oman ylikulutuksemme seuraukset”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo tiedotteessa.

Ylikulutuspäivän aikaistumisen suurin yksittäinen syy on kasvava hiilijalanjälki, jonka aiheuttavat muun muassa energiatuotanto ja liikenteen kasvihuonepäästöt. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että päästöjä syntyy nopeammin kuin mitä esimerkiksi metsät ja meret ehtivät niitä sitoa.

”Parhaiten voimme vaikuttaa ylikulutukseen kiinnittämällä huomiota siihen miten asumme, liikumme ja syömme”, ympäristöneuvos Jarmo Muurman ympäristöministeriöstä sanoo tiedotteessa.

Ihmisten ekologista jalanjälkeä kasvattaa erityisesti lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotanto. Esimerkiksi Amazonin sademetsässä laidunmaiden ja rehuviljelyn leviäminen ovat keskeisiä syitä metsien häviämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat