Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiset vaativat Israelia korjaamaan Suomen lipun alla seilanneen Estelle-avustuslaivan

Israel otti Estelle-laivan haltuunsa syksyllä 2012, kun laivan avustuskuormaa yritettiin viedä palestiinalaisen Gazan asukkaille. Miehistöön kuului suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia.

Ulkomaat
 
Anna Kauppi
Estelle-laiva Saksan Rostockissa kesällä 2007.
Estelle-laiva Saksan Rostockissa kesällä 2007. Kuva: Anna Kauppi

Ruotsalaiset vaativat Israelin viranomaisia kunnostamaan vuonna 2012 takavarikoidun Suomen lipun alla seilanneen Estelle-laivan, kertoo uutistoimisto AFP. Israelin korkein oikeus päätti sunnuntaina lopettaa takavarikon välittömästi ja palauttaa laivan Ship to Gaza ja Northern Breeze -kansalaisjärjestöille.

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan Israel takavarikoi laivan laittomasti, kun avustusjärjestö yritti viedä apua palestiinalaiseen Gazaan syksyllä 2012.

Ruotsalaisen Ship to Gaza -kansalaisjärjestön mukaan Estelle on tällä hetkellä Haifan satamassa, mutta laiva ei ole merikelpoinen.

”Lievästi sanottuna: Estellen kunto ei ollut hyvä, kun alus tarkistettiin viimeksi noin 9–12 kuukautta sitten”, sanoi kansalaisjärjestön edustaja Dror Feiler.

Laivan moottorin ja purjeiden kunto ei ole ruotsalaisten tiedossa. He vaativat Israelia korjaamaan Estellen sellaiseen kuntoon, että sillä voi jälleen purjehtia merellä. Lisäksi kansalaisjärjestö aikoo vaatia taloudellista hyvitystä neljä vuotta kestäneestä takavarikosta.

Gaza on ollut Israelin saarrossa vuodesta 2006.

Israel otti Estelle-laivan haltuunsa syksyllä 2012, kun laivan avustuskuormaa yritettiin viedä palestiinalaisen Gazan asukkaille. Lastina oli muun muassa sairaalatarvikkeita, lapsille tarkoitettuja jalkapalloja ja 40 tonnia betonia, joka oli tarkoitus käyttää Israelin tuhoamien talojen jälleenrakentamiseen.

Israel oli asettanut Gazan ympärille merisaarron ja varoittanut etukäteen Suomen hallitusta, ettei Estelle saisi yrittää saarron murtamista. Tästä huolimatta Estelle jatkoi matkaansa Napolin satamasta kohti Gazaa.

Tapahtuman aikaan Estellessä oli 16 hengen miehistö, johon kuului suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia.

Matkalla oli melkoinen riski, sillä vain kaksi vuotta aiemmin Israelin erikoisjoukot olivat ampuneet kuoliaaksi yhdeksän turkkilaista aktivistia, jotka pyrkivät viemään meriteitse avustuskuormaa Gazaan.

Estellen jatkaessa matkaansa Israelin erikoisjoukot nousivat laivaan. He eivät ampuneet ketään, mutta käyttivät etälamauttimia useisiin henkilöihin, ja miehistö vietiin neljäksi päiväksi selliin. Allekirjoitettuaan tunnustuksen laittomasta maahantulosta kaikki pääsivät lähtemään kotiin.

Estelle on siitä saakka ollut Israelin hallussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat