Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malediivien korallit kärsivät meriveden lämpenemisestä – Jos tilanne ei parane, suurta osaa koralleista uhkaa kuolema

Korallien kuolema vaarantaisi miljoonien ihmisten elinkeinon

Ulkomaat
 
David Gray / Reuters
Turisti snorklasi korallin yläpuolella Australian Isolla valliriutalla vuonna 2015. Koralliriutta tuo maalle vuosittain tuloja noin viiden miljardin euron verran.
Turisti snorklasi korallin yläpuolella Australian Isolla valliriutalla vuonna 2015. Koralliriutta tuo maalle vuosittain tuloja noin viiden miljardin euron verran. Kuva: David Gray / Reuters

Korallien väriloisto on kalpenemassa Malediiveilla, kun ilmastonmuutoksen seuraukset ravistelevat herkkää ekosysteemiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 60 prosenttia Intian valtamerellä sijaitsevista Malediivien koralliyhdyskunnista on haalistunut, mikä voi lopulta johtaa korallien kuolemaan.

Kehityksestä varoitti Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN). Sen tietojen mukaan korallieläimiä on jo kuollut vaalenemisen seurauksena.

”Alustavat tutkimustulokset vaalentumisen laajuudesta ovat huolestuttavat”, sanoi järjestön tutkija Ameer Abdulla AFP:lle.

”Odotamme kuolleisuuden lisääntyvän, jos haalistuneet korallit eivät pysty toipumaan.”

Haalistuminen ei uhkaa koralleja vain Malediiveilla, vaan koralliriutat kautta maapallon merien ovat menettäneet värejään jo usean vuoden ajan. Australian Iso valliriutta kärsii tänä vuonna pahimmasta haalistumisesta kautta aikojen.

Pääsyy korallien haalenemiseen on merivesien lämpeneminen. Kun vesi on liian lämmintä, korallin polyypit karkottavat korallissa elävät, väriä antavat levät. Tästä seuraa haalistuminen, joka johtaa korallieläinten nälkiintymiseen ja lopulta jopa kuolemaan.

Seuraukset ovat vakavia, koska korallien kärsimys vaarantaa koko riutan herkän ekosysteemin kaloineen ja nilviäisineen.

Myös jopa 500 miljoonan ihmisen elinkeinon arvioidaan riippuvan koralleista. Korallien kuolema uhkaa trooppisten vesien kalastajien elantoa ja jopa Australian turismia: koralliriutta tuo maalle vuosittain tuloja noin viiden miljardin euron verran.

Koralliriutat myös suojaavat rantaviivaa myrskyjä ja korkeita aaltoja vastaan.

Merien pintalämpötilat nousivat ennätyslukemiin viime vuonna ja kuluvan vuoden alussa. Ilmastonmuutoksen myötä lämpenemisen odotetaan vain jatkuvan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat