Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin Ahmadinejad vaatii Obamaa palauttamaan takavarikoidut miljardit

Rähinäpopulisti ja entinen presidentti on ehkä aikeissa asettua taas ehdolle Iranin ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Ulkomaat
 
Sami Kero / HS
Presidentti Mahmud Ahmadinejad juhlisti islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää Teheranissa vuonna 2009.
Presidentti Mahmud Ahmadinejad juhlisti islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää Teheranissa vuonna 2009. Kuva: Sami Kero / HS

Iranin entinen presidentti Mahmud Ahmadinejad vaatii kirjeitse Yhdysvaltojen presidenttiä Barack Obamaa palauttamaan kaksi miljardia dollaria (1,8 miljardia euroa) iranilaisia valuuttavaroja, jotka takavarikoitiin newyorkilaisesta pankista aiemmin tänä vuonna, uutistoimisto AFP kertoi.

Maanantaina julki tulleessa kirjeessä Ahmadinejad syytti Yhdysvaltoja vihamielisyydestä Irania kohtaan, vaikka Obama on luvannut lämmitellä suhteita vanhaan vihollisvaltioon. Hän mainitsi erikseen Iranin valuuttavarannot, jotka yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi takavarikoitavaksi korvauksina erinäisistä iskuista.

Iran on vedonnut tapauksesta kansainväliseen tuomioistuimeen.

Yhdysvallat syyttää Irania muun muassa vuonna 1983 tapahtuneesta pommi-iskusta Yhdysvaltojen armeijan tukikohtaan Libanonissa. USA:n korkein oikeus päätti huhtikuussa, että Iranin New Yorkissa pankkitileillä säilyttämät valuuttavarat voidaan maksaa vahingonkorvauksina iskun uhreille.

”Kehotan syvästi, älkää antako tämän historiallisen solvauksen ja katkeran tapauksen jäädä kirjoihin teidän nimenne alle”, Ahmadinejad vetosi Obamaan.

Obama joutui viime viikolla puolustamaan raha-asioitaan Iranin kanssa. Wall Street Journal -lehti paljasti, että Yhdysvallat lähetti Iraniin 350 miljoonan euron edestä käteistä valuuttaa tammikuussa, samaan aikaan kun Iran vapautti yhdysvaltalaisia vankeja.

Iranissa rahalähetystä on kuvailtu lunnaiksi. Obaman hallinto sanoo sen olleen korvausta 1970-luvulla mönkään menneestä asekaupasta.

AFP:n mukaan Ahmadinejadin huhutaan puuhaavan paluuta politiikkaan. Presidenttinä vuosina 2005–2013 istunut Ahmadinejad saattaisi ennakkotietojen mukaan asettua jälleen ehdolle ensi vuoden presidentivaaleissa, ja on viime viikkoina esiintynyt tiuhaan julkisuudessa.

Presidenttinä Ahmadinejad oli rähisijä ja populisti. Hänet muistetaan etenkin ankaran länsivastaisista ja Isarelia uhkailevista lausunnosta, jotka kiristivät lännen ja Iranin välisiä jännitteitä. Hän muun muassa kiisti holokaustin ja uhkari pyyhkiä Israelin maailmankartalta.

Ahmadinejadilla on yhä vahva kannatus Iranin köyhempien väestöryhmien keskuudessa, mutta päästäkseen presidenttiehdokkaaksi hän tarvitsee vaalineuvoston hyväksynnän.

Ahmadinejadin seuraaja Hassan Ruhani on saanut aikaan sopimuksen länsivaltojen kanssa Iranin ydinohjelman valvonnasta ja Iranin taloutta kuristaneiden pakotteiden purkamisesta. Tästä huolimatta Ruhani on joutunut konservatiivien hampaisiin, sillä Iran ei heidän mukaansa ole kostunut riittävästi liennytyksestä lännen suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat